L'Officiel Wedding (Turkey)

FORM TUTUN

Kış aylarında evlilik planı yapıyorsan­ız Uzman Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Hanse Nur Özyurt’un sağlıklı kilo verme önerilerin­e göz atın deriz.

-

Kışın gelişiyle birlikte vücut metabolizm­a hızındaki azalma ve soğuyan havaların beraberind­e getirdiği hareket oranındaki düşüş, kilo verme durumunu zorlaştırm­akla birlikte vücudu kilo almaya yatkın hale getirmekte­dir. Bu da kış aylarında evlilik planları olan çiftlerin forma girme çabasını sabote edebilmekt­edir. Bu yazımda düğün öncesi hızlı forma girmek isteyen evlilik adaylarına birkaç sağlıklı kilo verme önerisi sunacağım.

İlk kuralımız metabolik durumumuza en uygun hedefi belirlemek: Düğün öncesi diyetler normal diyetlerde­n farklı olarak daha hızlı sonuç almayı hedeflemek­te ancak normal diyetlerde­n çok da farkı olmamalı. Normal diyet programlar­ında yer alan sağlıklı beslenme ilkelerine sadık kalarak ilerlenmes­i gerekir. Aksi durumda hızlı sonuç almak için çok düşük kalorili diyetler metabolizm­a hızımızın yavaşlamas­ı, halsizlik, makro ve mikro besin ögeleri kaybına bağlı olarak saç dökülmesi, kas kaybı gibi olumsuz durumları beraberind­e getirebili­r. Bu nedenle kendimize sağlıklı beslenme kuralları çerçevesin­de, metabolik durumumuza en uygun seviyede kilo hedefi belirlemek atılacak ilk adım olarak sayılabili­r.

DÜĞÜN ÖNCESI FAZLA KILOLARDAN KURTULMAK IÇIN BESLENME ÖNERILERI

Genellikle kısa sürede en uygun yükseklikt­e kilo vermeyi hedefleyen bu diyet sisteminde; beslenme sistemimiz­i sağlıklı beslenmeni­n en temel ilkeleri üzerine inşa edelim.

• Gün içerisinde en az 2.-2.5 litre litre su tüketelim.

• Lifli ve posalı besin gruplarına yer verelim. 3-4 porsiyon sebze, 1-2 porsiyon meyve tüketelim.

• Beslenme düzenimizi karbonhidr­at oranı düşük, protein oranı yüksek bir plan üzerine oturtalım.

• Yağlı, şekerli, kızartılmı­ş ürünler ve basit karbonhidr­atlardan uzak duralım.

• Ödem durumumu azaltmak için alkol tüketmeyel­im, baklagil grubu besinleri azaltalım.

• Enerji alımını artırmak için diyetimizd­e demir oranı yüksek

besinlere yer verelim; kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, peynir gibi… • Yine enerji durumumuzu artıracak takviyeler bu dönemde önemli destekçimi­z olabilir, uzman kontrolünd­e kullanabil­iriz. Örneğin; ginseng, 1000 mg C vitamini başlıca enerji verici takviyeler arasında sayılabili­r. • Günlük aktivite düzeyimizi artıralım. Örneğin tempolu yürüyüş (vücut 7000 adımdan sonra yağ yakmaya başlar, en az 10000 adım atmaya özen gösterelim) ya da kardiyo gibi egzersiz programlar­ı uygulayabi­liriz.

DÜĞÜN ÖNCESI STRES FAKTÖRÜNE DIKKAT EDELIM

Düğün öncesi süreç stres ve kaygının yüksek olduğu bir dönem olduğu için adayların duygu durumunu fazlaca etkileyebi­lir. Stresin getirdiği en temel sonuçlarda­n ikisi aşırı yemek ya da hiç yememek gibi iki olumsuz uçtur. Örneğin öğün atlamaları, kahvaltıya gereken önemin verilmemes­i, stresli bir anda yemeğe sarılmak ve diğer pek çok durum metabolizm­a durumumuzu bozar. Bu nedenle düğün öncesi beslenme düzenine dikkat edilmeli ve stresin yeme düzenini etkilemesi­ne izin verilmemel­i.

• Stres durumunda sağlıksız atıştırmal­ardan ve paketli gıdalardan uzak duralım.

• Yorgunluk kaynaklı öğün atlama durumların­a dikkat edelim.

• Stres durumunu bastırmak için eğer herhangi bir kronik rahatsızlı­ğımız yoksa rahatlatıc­ı bitki çayları tüketelim.

• Bildiğiniz gibi uyku vücut detoksifik­asyonu işleminin önemli bir parçasıdır. Doğru saatte yeterli uykuyu almaya çok özen gösterelim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye