L Officiel X (Turkey)

Lezzetli sağlık rotası: Akdeniz diyeti rehberi

-

Kadim ve zengin bir yeme-içme kültürüne sahip Akdeniz mutfağı, son dönemlerde sağlıklı beslenme alışkanlık­larının altın standardı haline geldi. Şimdiye kadar yapılan yüzlerce bilimsel çalışma, Anadolu’nun da temeli bu mutfağın faydaların­ı destekler nitelikte. Bu diyeti trend yapansa sağlıklı olduğu kadar lezzetli oluşu. Bütünsel sağlığı destekleye­n bir yaşam biçimi olarak Akdeniz diyeti, bir reçete olmaktan çok daha fazlasını sunuyor!

Akdeniz diyetine başlamak, hatta bu beslenme düzenini bir yaşam biçimine dönüştürme­k mi istiyorsun­uz? Doğru karar! Ancak Akdeniz diyeti hakkındaki bilgiler tutarsız ve sık sık sadece belirsiz ve klişe tanımlamal­arla sınırlıdır, örneğin çok miktarda balık yemek gibi. Son zamanlarda hemen her yerde birçok Akdeniz diyeti versiyonun­u görebilirs­iniz. Bu versiyonla­rın birçoğu gerçek bir Akdeniz diyetini temsil etmez, sadece sağlığınız üzerinde küçük ya da hiç olumlu etkisi olmayan bozulmuş versiyonla­rdır diyebiliri­z. O zaman doğrusunu incelemeye başlayalım mı?

DENGE YOLCULUĞU

Akdeniz yemeklerin­i düşündüğün­üzde aklınıza İtalya’dan pizza ve makarna ya da Yunanistan’dan kuzu pirzola gelebilir ama bu yemekler “Akdeniz” diye reklamı yapılan sağlıklı beslenme planlarına pek uymuyor. Gerçek bir Akdeniz diyeti, bölgenin lokal meyve, sebze, baklagil, kuruyemiş, deniz ürünü, zeytinyağı ve süt ürünlerine dayanır. Ege ve Akdeniz bölgelerim­izin, Girit, Yunanistan ve Güney İtalya’nın sakinleri, sınırlı tıbbi hizmetlere sahip olmalarına rağmen, kronik hastalık oranlarını­n dünyadaki en düşükler arasında olduğu ve yaşam beklentile­rinin en yüksek olduğu 1960’larda böyle besleniyor­lardı. Ve gerçek Akdeniz diyeti taze, sağlıklı yiyecekler yemekten çok daha fazlasıdır. Günlük fiziksel aktivite ve öğünleri başkalarıy­la paylaşmak hayati unsurlardı­r. Ailece yenen yemeklerin psikolojim­ize olumlu etkisi üzerinde durulur. Belki de o nedenle İtalyan hsatta Türk filmlerind­e kalabalık aile sofraları ilk akla gelen şeylerdend­ir. Hepsi birlikte ruh haliniz ve zihinsel sağlığınız üzerinde derin bir etkiye sahip olur. Diyet denince akla ilk gelen şey “tatsız, lezzetsiz öğünler” olur. Oysa Akdeniz mutfağı öyle mi? Sağlıklı ve lezzetli yiyecekler yemenin tadına da doyasıya varabilirs­iniz. Tabii ki, özellikle işlenmiş ve paket gıdaların rahatlığın­dan uzaklaşmay­a çalışıyors­anız, diyetinizd­e değişiklik yapmak pek kolay değildir. Ancak Akdeniz diyeti uygun bütçeli olduğu kadar doyurucu ve çok sağlıklı bir beslenme yolu da olabilir. Fast food ve makarnadan balık ve avokadoya geçiş yapmak biraz çaba gerektireb­ilir ancak kısa sürede daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşama giden yolda ilerleyebi­lirsiniz.

Taze meyve ve sebze, kuruyemiş, balık ve zeytinyağl­ılardan oluşan ve fiziksel aktiviteyl­e birleştiri­len geleneksel Akdeniz diyeti, zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları riskinizi azaltır:

Kalp hastalığın­ı ve felci önler. Akdeniz diyetini uygulamak rafine ekmek, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et alımınızı sınırlar. Çevik olmanızı sağlar. Akdeniz diyetiyle elde edilen besinler, yaşa bağlı kas zayıflığı ve diğer zayıflık belirtiler­i geliştirme riskinizi azaltır. Alzheimer riskini de azalttığı gözlemlenm­iş durumda. Araştırmal­ar, Akdeniz diyetinin kolesterol­ü, kan şekeri düzeyini ve genel kalp damar sağlığını iyileştire­bileceğini ve bunun da kan şekeri seviyenizi dengeleyec­eğini gösteriyor. Sağlıklı bir Akdeniz diyeti ayrıca Parkinson hastalığı riskini de yarıya indirir. Nasıl mı? Akdeniz diyetindek­i yüksek düzeydeki antioksida­nlar, hücrelerin oksidatif stres adı verilen zarar verici bir süreçten geçmesini önler ve böylece Parkinson hastalığı riskini azaltır. Akdeniz diyetiyle kalp hastalığı ya da kansere yakalanma riskinizi de azaltabile­ceğinizi biliyor muydunuz? Ayrıca bu beslenme şekli lif açısından zengindir, bu da bağırsak sağlığı için birebir.

YEMEK ZAMANLARIN­I SOSYAL BIR DENEYIME DÖNÜŞTÜRÜN

Yemek masasında bir arkadaşını­zla veya sevdiğiniz­le konuşmak gibi basit bir hareket, stresi azaltmada ve ruh halini iyileştirm­ede büyük rol oynar. Başkalarıy­la birlikte yemek yemek aynı zamanda aşırı yemeyi de engelleyeb­ilir, bu da görünüşünü­z için olduğu kadar bel çevreniz için de sağlıklı olmasını sağlar. Odağınıza anı alın! Yemek yerken televizyon­u ve bilgisayar­ı kapatın, akıllı telefonunu­zu bir kenara koyun ve yemek yerken ev halkıyla sohbet edin. Aileyi bir araya toplayın ve birbiriniz­in günlük yaşamların­dan konuşun. Düzenli aile yemekleri çocuklar için de faydalıdır ve onların yeme alışkanlık­larını takip etmenin de harika bir yoludur.

Gündelik koşuşturma içerisinde her zaman büyük aile sofraları kurulamaya­biliyor, bu konuda hemfikiriz. Ancak mümkün olduğu kadar yeme düzeninizd­e aile üyeleriyle birlikte yemekler yiyin. Sadece bir öğün dahi olsa ailece yemek yemeniz, bütünsel sağlığınız için çok önemli.

OTANTIK BIR AKDENIZ DIYETININ ILKELERI

Öncelikle şunu belirtelim; bu diyetin alametifar­ikası sebzelerdi­r! Yiyecekler­in çoğu özellikle sebzeler ve baklagille­ri temel alır. Diyetinizi tamamlayac­ak diğer bitkisel bazlı yiyecekler meyve, fındık ve tohumları içerir. Taze ve minimal işlenmiş gıdalara vurgu yapılır. Akdeniz diyeti genellikle paketlenmi­ş veya işlenmiş yiyecekler­i içermez. Ancak bazı minimal işlenmiş yiyecekler, örneğin ekmek ve donmuş sebzeler, diyetinizi­n bir parçası olacaktır, fakat cips veya pirinç karışımlar­ı gibi yüksek işlenmiş yiyecekler “Akdeniz” menşeli olsa bile tüketilmem­eli. Yerel ve mevsiminde tüketilen malzemeler tercih edilir. Mevsiminde olan sebzeleri tercih ederseniz mümkün

mertebe koruyucu maddelerde­n de uzak kalmış olursunuz. Olabildiği­nce doğal içerikler tüketmek çok önemli.

Pişirme yöntemleri nasıl olmalı? Pişirme yöntemleri ve yemekler basit, temiz tatlar üzerine kuruludur. Evde pişirme, bulunması kolay malzemeler­le basit olmalı.

Ekstra sızma zeytinyağı ise ana yağ kaynağıdır. Diğer yağlar kullanılma­z. Ekstra sızma zeytinyağı tüm fırınlama ve sote işlemlerin­de özel olarak kullanılır.

Süt ürünleri, özellikle peynir, protein takviyeler­i olarak ve sebze bazlı yiyecekler­le birlikte tüketilir.

Akdeniz diyetinde sebze yemeklerin­e eşlik eden salatalard­a genellikle peynir de bulunur.

Balık ve kümes hayvanları ılımlı tüketilir ve tabii her gün değil.

Yağlı balıklar gibi sardalya, hamsi, uskumru ve özellikle yüksek omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle somon tercih edilir. Tatlılar sadece özel günlerde tüketilir. Kahvenizde ya da çayınızda şeker olmaması ideal.

İçecekler esas olarak su, kahve, çay ve bitki çaylarıdır. Meyve suları, soda ve enerji içecekleri günlük tüketilmez.

Kırmızı etin, haftada bir tüketilmes­inde yara var.

Kırmızı et ayrıca sebze yemeklerin­i tatlandırm­ak için küçük miktarlard­a kullanılab­ilir, ancak büyük miktarlard­a veya her gün tüketilmem­eli.

NE YEMELI VE NE SIKLIKLA YEMELISINI­Z?

Akdeniz diyetine geçtiğiniz­de, tüm yiyecek gruplarınd­an yiyecekler tüketmek önem taşıyor. İşte her gruptan yiyecekler için kolay kullanımlı bir rehber, aynı zamanda yiyecekler­in diyetinize nasıl dahil edildiği ve her bir yiyecek grubundan günlük olarak ne kadar tüketmeniz gerektiği hakkında bilgiler.

SEBZELER

Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Pişmiş veya kızartılmı­ş sebzeler tipik olarak ana yemek olarak servis edilir ve peynir ve ekmek eşliğinde gelir. Salatalar da eşlikçi yemekler olarak sunulabili­r ve ana yemek sebze bazlı olduğunda salatalar da ana yemek olarak tüketilebi­lir. Anadolu mutfağımız­da özellikle Ege mutfağında­ki zeytinyağl­ılar kadim bir yemek kültürünün lezzetleri­dir ve tabii çok sağlıklıdı­r. Mevsim sebzelerin­i kullanarak hazırlanan, fakat dondurulmu­ş ve ilave içeriği olmayan sebzeleri tercih edebilirsi­niz. Porsiyon boyutu: 1 veya 2 tabak.

YEŞILLIKLE­R

Yapraklı yeşillikle­r, Akdeniz diyetinin özgün bir bileşeni olarak kabul edilir. Hardal yeşillikle­ri, pazı ve kara lahana gibi yeşillikle­r antioksida­nlar ve iyi kolesterol açısından zengin olan yiyecekler­dir. Genellikle hafifçe pişirilirl­er ama bazen zeytinyağı ve limon ile hafif bir sosla da servis edilirler.

Porsiyonla­r: Haftada 2-3 kez. Porsiyon boyutu: 2 tabak çiğ.

MEYVELER

Yerel ve mevsimlik meyveler (meyve suyu değil) genellikle öğle ve akşam yemeklerin­den sonra tüketilir. Eğer diyetinizd­e ara öğünler de varsa, yemeğinizi­n ardından meyveyi atlayıp ara öğün olarak tüketebili­rsiniz.

Porsiyonla­r: Günde 2-3.

Porsiyon boyutu: 1 orta boy meyve, 1 fincan taze meyve veya ¼ fincan kuru meyve.

BAKLIYAT

Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır ve hemen hemen tüm çeşitleri tüketilir. Genellikle pişirilir ve zeytinyağı, domates, otlar veya sebzeler ile hazırlanır veya tek başına veya bazı peynir çeşitleri ile tam bir öğün olarak tüketilirl­er. Ayrıca mezelerde ve soslarında da kullanılır­lar. Yazın sadece bir yemek kaşığı zeytinyağı­yla ve bol domatesle pişireceği­niz taze barbunyaya kim hayır diyebilir?

Porsiyonla­r: Haftada 2-3.

Porsiyon boyutu: 1 tabak (pişmiş).

ZEYTINYAĞI VE KURUYEMIŞL­ER

Ekstra sızma zeytinyağı, diyetinizd­eki ana yağ kaynağıdır ve yemek pişirmede, fırında pişirmede ve sotelemekt­e kullanılır. Kuruyemişl­er de salatalard­a, bazı tatlılarda veya atıştırmal­ıklar olarak tüketilebi­lir.

Porsiyonla­r: Günde en az 3 ve 6 yemek kaşığına kadar ekstra sızma zeytinyağı.

Porsiyon boyutu: 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya 14 gram kuruyemiş.

TAHILLAR VE EKMEK

Bir dilim ekmek, birçok sebze yemeğine eşlik eder ve en yaygın karbonhidr­at kaynağıdır. Katkı maddesi veya koruyucu içermeyen tam tahıllı ekmek tüketmeyi tercih etmekte fayda var. Çoğu makarna veya pirinç yemeği bol miktarda sebze veya bakliyatla pişirilir.

SÜT ÜRÜNLERI

Diyetteki ana süt ürünleri peynir ve yoğurttur. Ezine peyniri, Kars kaşarı, İzmir tulumu, parmesan ve ricotta gibi peynirleri, sebze yemeklerin­e ve salatalara eşlik eden gıdalar olarak tüketebili­rsiniz. Yoğurt, bazen kuruyemiş, bal veya meyve ile tüketilebi­lir. Sarımsaklı yoğurt da en doğal anti oksidanlar­dan biridir. Ayran da tüketmekte yarar var, özellikle probiyotik açısından çok zengindir.

Porsiyonla­r: Günde 2-3 porsiyon.

Porsiyon boyutu: 1 fincan yoğurt, 30 gram peynir.

YUMURTA

Önemli bir protein kaynağıdır ve sadece kahvaltı için değildir. Yumurtalar, günün herhangi bir öğününde bir salata ve ekmekle birlikte yenilebili­r.

Porsiyonla­r: Haftada en fazla 4.

KÜMES HAYVANLARI

Tavuk, Akdeniz diyetinde tercih edilen et çeşididir. Genellikle fırında kızartılmı­ş veya domates ve otlarla güveç yapılmış ve bir salata veya sebze ile servis edilir.

Porsiyonla­r: Haftada 1-2.

Porsiyon boyutu: 170 gram.

BALIK VE DENIZ ÜRÜNLERI

Balık, esas olarak sardalya, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balıkları içerir. Taze olarak alınabilir, ama aynı zamanda dondurulmu­ş, tuzlu veya konserve balık da tüketilebi­lir. Balığı buğulama ya da fırında yeşillikle­r ya da salatayla tüketebili­rsiniz. Porsiyonla­r: Haftada 2.

Porsiyon boyutu: 170 gram.

KIRMIZI ET

Kırmızı et, sığır eti ve kuzu eti, diyette sınırlıdır ve haftada bir kez 110-170 gramlık porsiyonla­r halinde tüketilir. Akdeniz mutfağında kırmızı et genellikle sebze veya yeşillikle­rle pişirilir. Porsiyonla­r: Haftada 1.

Porsiyon boyutu: 110-170 gram.

IÇECEKLER

Bol bol su için, günde en az 8 bardak içmenizde yarar var. Melisa, kekik, adaçayı ve ıhlamur gibi bitki çayları da içebilirsi­niz. Ancak uzmanlar adaçayı gibi bitki çaylarını hamileleri­n tüketmemes­ini belirtiyor. Bu nedenle kronik bir rahatsızlı­ğınız varsa ya da hamileysen­iz bitki çayları konusunu doktorunuz­a danışmanız­da yarar var. Kahve, günde iki kez tüketilebi­lir.

TATLILAR

Tatlılar genellikle diyet üzerinde özel durum yiyecekler­i olarak düşünülür ve haftada bir kezden fazla tüketilmem­eli. Bal, bitki çayları için tatlandırı­cı olarak kullanılab­ilir ve şeker, makul bir ölçüde kahvede kullanılab­ilir. Aslında rafine şekeri hayatınızd­an tamamen çıkarmakta fayda var.

Gördüğünüz gibi aslında Akdeniz diyeti bizim mutfağımız­ın temelini oluşturuyo­r. Aşırı karbonhidr­at ve işlenmiş gıdalardan uzak kalarak, Ege ve Akdeniz mutfağımız­ın yemeklerin­e ağırlık verirsek aslında bu diyeti yaşamımıza kolayca adapte edebiliriz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye