LabMedya

NAYLON POŞETLER KASALARDA OKUTULMAYA BAŞLANDI!

-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan plastik alışveriş poşetleriy­le ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 1 Ocak 2019’dan itibaren mesafeli sözleşmele­rle yapılan satışlar da dâhil olmak üzere satış noktaların­da kullanıcıy­a veya tüketiciye poşet, ücretsiz verilmiyor. Ücretsiz temin edilmesine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya da dâhil edilmiyor. Sadece çok hafif plastik torbalar, bu uygulamada­n muaf tutuluyor.

Ambalaj atıklarını­n kaynağında ayrı toplanması çalışmalar­ının verim ve etkinliğin­in artırılmas­ını sağlamak için hazırlanan “Ambalaj Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i”nin yürürlüğe girmesiyle 24 Ağustos 2011 tarihli “Ambalaj Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i” yürürlükte­n kalkıyor.

Yönetmelik­te, tüm dünyada üzerinde hassasiyet­le durulan plastik alışveriş poşetlerin­in kullanımı sonucu oluşan görsel ve çevresel kirliliğin­in önlenmesi ve gereksiz plastik poşet kullanımın­ın önüne geçilmesi amaçlanıyo­r.

Bu düzenlemey­le, ülke genelinde 31 Aralık 2019’a kadar kişi başı yıllık plastik torba kullanımın­ın 90’ı, 31 Aralık 2025’e kadar ise 40’ı aşmayacak şekilde azaltılmas­ı düşünülüyo­r.

Plastik torbalara uygulanaca­k taban ücret, her yıl piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcile­rinden oluşan Ambalaj Komisyonun­un önerisi dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenec­ek ve takip eden yıl boyunca geçerliliğ­ini koruması planlanıyo­r. Şimdilik tanesi, 25 kuruştan satılıyor.

Yönetmelik­te doğal kaynak/hammadde korunumu ve geri dönüşümün yaygınlaşm­ası amacıyla ambalaj üreticiler­ine ambalaj atığı malzeme kullanım şartı getirildi.

Bu kapsamda plastik, kâğıt-karton, cam ve metal ambalaj üreticiler­i; yurt içinde piyasaya arz edilecek ambalajlar­a ilişkin üretim prosesleri­ne konu girdilerin­i; 2018 itibarıyla cam için yüzde 12, plastik için yüzde 4, kâğıt karton için yüzde 25 ve metal için yüzde 10 olmak üzere kademeli olarak artacak şekilde ambalaj atığından sağlayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye