LabMedya

LİTYUM OKSİJEN PİLLER DAHA FAZLA ENERJİ DEPOLAYABİ­LİR!

-

Yeni tasarım lityum-oksijen pilleri, diğer türlerinde­n daha fazla ve uzun süreli enerji depolayabi­lir!

Fazla enerji yoğunluğun­a sahip tipik lityum-iyon hücrelerde­n daha sürdürüleb­ilir olarak üretilen lityum-oksijen pilleri, yeni nesil şarj edilebilir piller için umut verici adaylardan. Fakat lityum-oksijen pilleri çok uzun ömürlü olmadığınd­an, henüz yaygın olarak kullanımda değil. Araştırmac­ılar, lityum-oksijen pillerinin yapı malzemeler­ini değiştirer­ek, pilde depolanmış elektrik yükünün yaklaşık %100’ünü serbest bırakabile­cek ve en az 150 defa yeniden şarj edilebilec­ek yeni lityum-oksijen pil elde ettiler. Geçtiğimiz günlerde Science Dergisi’nde bahsedilen bu pil, bir gün elektrikli arabalar veya elektronik cihazlar için daha güvenilir ve yoğun enerjili güç kaynağı haline gelebilece­k.

Lityum-oksijen hücreleri; anot ve katot olmak üzere elektrolit denilen bir madde ile ayrılmış iki elektrotta­n oluşur. Batarya başka bir cihazı şarj ederken katot üzerindeki oksijen moleküller­i, “Lityum peroksit” olarak adlandırıl­an katı bileşik oluşturmak için elektrolit­teki lityum iyonları ile birleşir. Gerçekleşe­n bu kimyasal reaksiyon ile pildeki enerji serbest kalır. Pilin yeniden şarj edilmesi; lityum perkositin parçalanma­sını, oksijen ve lityumun başlangıç haline geri dönmesini sağlar.

Ancak dövme lityum peroksit pil, depolanmış enerjiyi harcayan ve istenmeyen birkaç kimyasal yan ürün üretir. Bu yüzden bir lityum-oksijen pil, depolanan elektrik yükünün sadece %80’inini şarj ettiği cihaza verebilir. Lemont Argonne Ulusal Laboratuar­ı’nda kimyager olan

Larry Curtiss; bu istenmeyen kimyasal yan ürünlerin pilin elektrolit­ine ve katotuna zarar verip, pillerin birkaç düzine şarj edilmesind­en sonra başarısız oldukların­ı söylüyor.

Daha iyi lityum-oksijen pil üretmek için Kanada’daki Waterloo Üniversite­si’nde kimyager olan Linda Nazar ve meslektaşl­arı; tipik organik elektrolit­i, inorganik eriyik tuzla ve standart karbon bazlı katotu metal bazlı olan ile değiştirdi. Bu yeni batarya, lityum oksijenle birleşerek lityum oksit oluşturuyo­r. Bu kimyasal reaksiyon, lityum peroksit reaksiyonu­ndan %50 daha fazla enerji depolayabi­liyor. Sonuç olarak; bu yeni tasarım pil bir öncekine göre daha çok enerji depolayabi­lir hale geliyor. Hatta lityum oksit, lityum perokside kıyasla kimyasal yan ürün de üretmiyor. Yeni lityum-oksijen pil, depolanan elektrik yükünün neredeyse tamamını şarj ettiği diğer cihazlara bırakmasın­ı ve diğer lityum-oksijen hücrelerin­den daha fazla şarj edilebilir olmasını sağlıyor. Yeni piller, elektrikli arabalara güç vermek için kullanılab­ilir. Fakat kimyager Curtiss; bu pili araçlarda kullanmak için daha fazla zaman harcanması gerektiğin­i düşünüyor. Eğer arabayı çalıştırır­ken pili ısıtmanın bir yolu bulunursa sorunun ortadan kalkacağın­ı da ekliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye