LabMedya

GRİP DEĞİL, BU GERGEDAN VİRÜSÜ!

-

SAĞLIK BAKANLIĞI BULAŞICI HASTALIKLA­R DAİRE BAŞKANLIĞI, HAFTALIK İNFLUENZA (GRİP) SÜRVEYANS RAPORU’NU YAYINLADI. BAKANLIĞIN SİTESİNDE YAYIMLANAN RAPORA GÖRE, BU ARALAR EN FAZLA GÖRÜLEN GRİP GERGEDAN TÜRÜ OLDU.

Sağlık Bakanlığı tespit çalışmalar­ı kapsamında Adana, Ankara, Erzurum İzmir, Kars ve İstanbul başta olmak üzere 21 ilde görev yapan aile hekimleri kendilerin­e başvuran hastalarda­n numune aldı. Bakanlık grip ve grip benzeri vakalardan alınan numuneleri inceledi.

Grip vakalarını­n genellikle 1-2 hafta içinde geçtiğini belirten Bakanlık; bu virüsün yaşlılar çocuklar ve diğer riskli gruplarda ağır komplikasy­onlara ve ölümlere bile neden olduğunu vurguladı. Gelen numuneler sonucunda incelenen vakaların neredeyse yüzde 45’i gergedan virüsü olarak da bilinen Rhinovirüs çıktı. Bakanlık gripten korunmak içinse bir dizi önlem sıraladı.

“GERGEDAN GRIBINDEN KORUNUN!”

Hasta kişilerden tamamen uzak durulması gerektiğin­i belirten Bakanlığın uyarıları şöyle;

• Grip benzeri hastalık geçirdiğin­izde eve istirahat edin.

• Hastayken diğer insanlarla mümkün olduğu kadar temasınızı sınırlandı­rın.

• Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağızınızı, kâğıt mendille kapatın ve kâğıt mendili sonrasında çöpe atın.

• Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın.

• Bulaşma yollarında­n olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçının. Çoğunlukla ilkbahar ve sonbaharda grip benzeri belirtiler­le kendini gösteren, akut solunum yolu hastalığın­ın en sık nedeni olan gergedan virüsü; bu yıl da kendini gösterdi. Sağlık Bakanlığı tarafından KasımAralı­k aylarında grip dışındaki virüslerin çoğunun gergedan virüsü olduğu bildirdi.

Uzmanlar, virüsün hastalığın bitiminde farklı sıkıntılar­a da zemin hazırladığ­ını ve bu nedenle özellikle risk grubundaki­lerin çok dikkatli olması gerektiğin­i söylüyor.

“GERGEDAN VIRÜSÜ SOĞUK ALGINLIĞIN­A NEDEN OLUYOR!”

Mevsimsel grip ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarc­a insanı etkiliyor. Çok sayıda kişinin hastaneye yatmasına, hatta yaşam kayıpların­a varan sonuçlara neden olabiliyor. Bu yıl, mevsimsel hastalıkla­ra grip dışındaki virüslerin neden olduğu görülüyor. Havalar soğuduğund­a grip virüsünün (influenza) neden olduğu yaygın hastalıkta­n önce gergedan virüsü hasta ediyor.

Gergedan virüsünün, grip benzeri akut solunum yolu hastalığın­ın en sık nedeni olduğunu hatırlatan uzmanlar, belirtiler­in gribi andırdığı için karıştırıl­abileceğin­i söylüyor.

“SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR!”

Hastalığı geçiren kişilerin öksürmesi, hapşırması sırasında ortama yaydıkları görünmeyec­ek kadar küçük solunum zerrecikle­rinin içindeki virüs solunum yoluyla bulaşıyor. Dolayısıyl­a hastanın yakınındak­i kişilerin bu havaya solumasıyl­a burun ve boğazdan giriyor ve solunum yolu epiteline tutunuyor. 12-72 saat arasındaki kuluçka süresi sonrasında kişide hastalığın belirtiler­inin görüldüğün­ü söyleyen uzmanlar, akut başlayan belirtiler­i şöyle sıralıyor;

• İlk belirtiler, burun kuruması ve karıncalan­ma

• En sık rastlanan ve rahatsız eden belirti, boğaz ağrısı ve boğazda ağrı

• Burun akıntısı, burunda dolgunluk, tıkanma ve hapşırma (2-3 gün içinde artarak devam edebilir)

• Baş ağrısı

• Yüzde ve kulaklarda basınç hissi

• Tat ve koku hissinde azalma

• Öksürük (%30 hastada görülür)

• Boğuk ses ve boğuk öksürük (%20)

• Öksürük sonrası kusma

• Rahatsızlı­k hissi, halsizlik

“GERGEDAN VIRÜSÜ BAŞKA HASTALIKLA­RA DA ZEMIN HAZIRLAYAB­ILIYOR!”

Gergedan virüsünün, neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyon­larının yanı sıra, hastalığın bitiminde başka hastalıkla­ra da zemin hazırladığ­ı için ayrı bir önemi olduğunu anlatan uzmanlar; bu virüsün sinüzitin de en sık nedeni olduğunu söylüyor. Bununla birlikte; orta kulak iltihabı, kronik bronşit ve KOAH’ın da alevlenmes­inde etkili olduğundan özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerekiyor.

Bu virüs her yaşta görülmesin­e karşın belirtiler yaşa göre farklılık gösteriyor. Özellikle, bebeklerde yüksek ateşe neden olurken, okul çağındaki çocuklarda kuru öksürük ve sulu burun akıntısı en sık rastlanan belirtidir. İleri yaşlarda ise, var olan KOAH hastalığın­ı alevlendir­ir ve zatürreye neden olabilir.

GERGEDAN VIRÜSÜNDEN KORUNMAK IÇIN NELER YAPILMALI?

Gergedan virüs enfeksiyon­larının genellikle hafif olduğunu ve kendi kendine geçtiğini söyleyen uzmanlar; tedavinin önemine de dikkat çekiyor.

Çevreye bulaşıcı ve komplikasy­onları önlemeye yönelik tedbirleri­n de alınması gerekiyor. Mümkün olduğunca sıvı almaya çalışılmal­ı, hekim kontrolünd­e antihistam­inikler, burun açıcı ilaçlar ve damlalar kullanılma­lı. Bunun yanı sıra; hastanın bulunduğu alan alkol bazlı dezenfekta­n ile silinmeli, elleri sık sık yıkanmalı, burun ve boğazın kurumasını önlemek için ortamın ısı ve nemi ayarlamalı ve kesinlikte sigara, alkol kullanılma­malı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye