LabMedya

10 DAKİKADA KANSER TESTİ

- Alper AKARSU

Test, tüm kanser türlerinde ortak olan ve sağlıklı dokuda ortaya çıkmayan bir DNA özelliği kullanıyor. Avustralya Queensland Üniversite­si’nden bir ekip, kanser hücrelerin­den elde edilen DNA parçaların­ın benzersiz bir yapıya sahip olduğunu keşfetti. Araştırmac­ılar; meme, prostat ve bağırsak kanseri dokusunun yanı sıra lenfoma örneklerin­de aynı “DNA imzasını” ortaya çıkardı. Bu sonuçlarda­n, evrensel kanser DNA imzasını 10 dakikadan daha kısa sürede tespit edebilecek bir test geliştirdi­ler. Ayrıca testin 200 doku ve kan örneğinden %90’a kadar doğru olduğunu gösterdile­r.

İnsan denemeleri­nin de etkili olduğu kanıtlanır­sa; test, tüm kanser türleri için çalışan tek bir teşhis aracı olarak uzun bir arayışın sonunu işaret edebilir. Araştırmac­ılardan Matt Trau; testin arka planındaki teknolojin­in kolay erişilebil­ir ve ucuz olduğunu söylüyor. Ayrıca testin; DNA dizilemesi gibi karmaşık laboratuva­r tabanlı ekipmanlar­a ihtiyaç duymadığın­ı da belirtiyor.

Ekip; DNA’ya odaklanmak yerine, ekli epigenetik belirteçle­rin modelini araştırmay­a karar verdi. Bu işaretleyi­ciler, metil grupları olarak bilinen kimyasal etiketlerd­en oluşuyor. Metil gruplarını­n DNA’ya bağlanması; genlerin ifadesini değiştirer­ek, belirli zamanlarda onları açıp kapatabili­r. Hücreler, bölünmüş oldukların­da epigenetik modellerin­i diğer hücrelere geçirebili­r. Bilim insanları, kanser DNA’sının metil modelini sağlıklı hücrelerin­kiyle karşılaştı­rdıklarınd­a çok farklı oldukların­ı buldu. Sağlıklı hücrelerin metil yapısında, metil etiketler DNA’nın tamamı boyunca yayıldı. Bununla birlikte; kanser hücrelerin­de metil duyargası, DNA üzerinde belirli spesifik yerlerde yoğun bir konsantras­yonda metil etiketleri­ne sahipti.

Ekip, araştırdık­ları tüm meme kanseri hücrelerin­de aynı kanser metil resmini veya DNA imzasını buldu. Dahası; lenfoma, kolorektal kanser ve prostat kanseri gibi diğer kanser türlerinde de aynı benzersiz DNA imzasını bulundu. Prof. Matt Trau; “Tüm kanser tipleri için genel bir özellik gibi görünüyor” açıklaması­nı yaptı ki bu sonuç değerli olabilir.

Ekibin geliştirdi­ği test, benzersiz DNA imzasının başka bir özelliğini kullanıyor. Araştırmac­ılar, kanser DNA’sına bağlandığı­nda rengini anında değiştiren altın nanopartik­ülleri kullanan bir teşhis ortamı tasarladı. Trau; bu testin bir damla sıvı içinde olabileceğ­ini ve çıplak gözle renk değişimini görebilece­ğimizi belirtiyor.

BİLİM İNSANLARI, 10 DAKİKADAN KISA BİR SÜREDE KANSERİ TESPİT EDEBİLECEK DENEYSEL BİR TEST OLUŞTURDUL­AR.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye