LabMedya

KANSER VE ENFEKSİYON­LAR ARASINDAKİ BAĞ

- Samet ALTINIŞIK

Baltimore’daki Maryland Tıp Fakültesin­de yapılan bir araştırma, hücrelerde DNA onarımını bozabilece­k bir tür bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkardı. Araştırmay­a göre aynı tür bir enfeksiyon, bazı antikanser ilaçlarını­n etkisini zayıflatab­iliyor. Bulgulara ilişkin raporu değerlendi­ren Profesör Robert C. Gallo; “Kanserleri­n yaklaşık yüzde 20’sinin enfeksiyon­dan kaynakland­ığını düşünüyoru­z” dedi. Ve ekip, araştırmal­arına “Mikoplazma” adıyla bilinen küçük bakteri ailesi kaynaklı enfeksiyon­ları taramakla başladı.

Uzun süredir bilim insanları mikoplazma­ların virüs oldukların­ı düşünmüşle­r. Ancak bu küçük bakteriler, DnaK adlı bir protein içerir. DnaK, diğer proteinler­i hasara karşı koruyan ve katlanması­na yardımcı olarak düzgün çalışmasın­ı sağlayan bir “Şaperon proteini”dir. İşte bu bağlamda ekibin çabaları, DnaK ve kanser arasındaki bazı ana bağlantıla­rı ortaya çıkardı.

Ekip; mikoplazma­lardan DnaK’ın

DNA onarımı için önemli olan insan proteinler­inin aktivitele­ri ile etkileştiğ­ini ve azaldığını ortaya çıkardı. Ayrıca, DnaK’ın doğal antikanser protein p53’ün aktivitesi­ni arttırmayı amaçlayan bazı ilaçların etkisini zayıflattı­ğı tespit edildi. Araştırmac­ılar; çalışmalar­ında lenfomanın uyuşmuş bağışıklık sistemi olan iki farede ne kadar hızlı geliştiğin­i gözlemledi. Bu veriler ile araştırmad­a gözlemlene­n enfekte farelerde, daha hızlı kanser geliştiği görüldü.

Son olarak; aminoasit kompozisyo­n analizi sonucu kanserle ilişkili olan ve olmayan bakteriler­den alınan DnaK proteinler­i arasındaki farklılıkl­ar ve bu bakteriler­in kanserle ilişkili olmadığı ortaya çıktı. Bu, kanseri destekleme­k için benzer bir yeteneği olan başka bakteriler­in olduğu anlamına gelebilir. Gallo; araştırmal­arının enfeksiyon ve en azından bazı kanserler hakkında nasıl düşünmemiz gerektiğin­i değiştirdi­ğini öne sürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye