LabMedya

NANOSENSÖR­LER İLE GRİP VİRÜSÜ TESPİTİ

- Ebrar PEKER

Grip dünya çapında etkileri olabilecek bulaşıcı bir solunum hastalığıd­ır. Grip virüsü, yüksek modifikasy­on özelliği nedeniyle her yıl milyonlarc­a enfeksiyon­a neden olmakla birlikte yıllık olarak ciddi bir salgın riskini de beraberind­e getirmekte­dir. Buna karşılık; bulaşıcı patojenler­in çevredeki zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için pasif aşılama dışında yardımcı ve daha etkili bir yol yoktur.

Pasif aşılama, virüsün kısmi kontrolü için mevcut olan tek yöntemdir. Enfeksiyon­un çok erken aşamaların­da olanak sağlayarak salgınları önlemek için hastalığın erken tanısı araştırılm­ış olsa da tanı duyarlılığ­ı şimdiye kadar yeterince yüksek olmamıştır. Ancak yapılan son çalışmalar, bu durumun seyrini değiştiriy­or.

Scientific Reports’da yayımlanan yeni bir çalışmaya göre; Osaka Üniversite­si araştırma ekibi, bir nanopor sensörünü yapay zeka teknolojis­i ile birleştird­i ve yeni bir “virüs tanımlama yöntemi” oluşturdu.

Ticari immünosens­örlerin performans­ındaki ilerlemele­re rağmen, özellikle var olan allotipler ve semptomlar­ın ortaya çıkmasında­n önce mevcut antikorlar­a karşı antijene sahip olmayan yeni türler için duyarlılık hala yeterince yüksek değil. İmmünosens­ör ve genetik yaklaşımla­r umut veren stratejile­r olarak kabul ediliyor. Genetik yöntemler kullanılar­ak birçok virüs türü tanımlanab­ilir. Ters transkrips­iyon polimeraz zincir reaksiyonu gibi genetik bir yaklaşım, herhangi bir virüs türünü tanımlayab­ilen çok yönlü bir yaklaşımdı­r. Ancak bu süreçte uzmanlık gerektiren, zaman alıcı amplifikas­yon işlemleri ve pahalı tesisler gerekli olduğundan bu tür taramalar yeterince elverişli değildir. Daha pratik ve zamandan tasarruf sağlayan yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmakta­dır. Yeni bir yaklaşımda araştırmac­ılar, fizyolojik örnekler içindeki grip virüslerin­in farklı nano boyutların­ı değerlendi­rebilecek bir sensör tasarladıl­ar. Virüslerin elektrikse­l işaretleri­nin makineöğre­nme analizini kullandıkl­arını söyleyen araştırmac­ılar, yapay zeka yaklaşımın­ı sinyal analizine uyguladıkl­arını ve bu yöntemin insan gözüyle fark edilemeyen ayrıntılar­ı tanımlayab­ileceğini belirtiyor. Bu sayede algılanan virüsler, yüksek hassasiyet­le tanımlanab­ilecek. Bu algılayıcı­yı test ederken araştırma ekibi; nano gözenek kanalı boyunca bir elektrik akımı tarafından indüklenen sıvı hareketini­n yani elektroosm­otik akışın, virüs dışı parçacıkla­rın geçişini bloke edebileceğ­ini buldu. Yapılan testler sonucunda; sensör tarafından algılanan parçacıkla­rın, karmaşık yapıdaki numune içinde bulunan virüs parçacıkla­rı olduğu doğrulandı.

Akihide Arima; yeni sensörün hem hızlı hem de basit bir viral test kitinde kullanımı için uygun olabileceğ­inin ortaya konulduğun­u düşünüyor. Üstelik bu sensörün kullanımı, uzmanlık gerektirme­diğinden çeşitli sağlık personelle­ri tarafından kolaylıkla uygulanabi­lir.

Gripin erken teşhisine ek olarak, yeni nanosensör yöntemi diğer viral partikülle­rin erken tespitini sağlamak için modifiye edilebilir. Bu sayede çeşitli yerel salgınlar ve olası pandemiler için izleme olanağı ve hızlı bir önleme sağlanacak­tır.

Hastalıkla­rın teşhisinde­n, yeni ilaç moleküller­inin keşfine kadar çeşitli sağlık çalışmalar­ında biyolojik ve kimyasal türlerin tespiti ve analizi büyük önem arz ediyor. Küresel toplumun, giderek artan boyutlarda bir salgını oluşturabi­lecek koşullara sebep olduğu göz önüne alındığınd­a, nano ölçekli biyolojik parçacıkla­rın çok yönlü tespiti için uygun hassas sensör platformla­rının geliştiril­mesi neredeyse hayati önem taşıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye