LabMedya

BEYNİMİZİ NE KADAR KULLANIRIZ?

- Gamze GÜLDEN

BİLİM İNSANLARI; İNSAN BEYNİNİ ANLAMAK İÇİN ARAŞTIRMAL­ARI YÜRÜTMEYE DEVAM ETSELER DE, MUHTEŞEM BİR YAPI OLAN BEYNİN ÇÖZÜME KAVUŞTURUL­MASI VE ANLAŞILMAS­I UZUN YILLAR ALACAĞI DÜŞÜNÜLMEK­TEDİR.

İnsanın kendi beyninin sadece %10’unu kullandığı iddiası herkes tarafından duyulmuştu­r. Öyle ki; kulaktan kulağa yayılan ve şehir efsanesi olmuş bu iddia görünüşe göre doğru değil. Bir kişinin beynini ne kadar kullandığı­nı öğrenmenin yolu, bir görevi yerine getirirken beyin aktivitesi­nin ölçümlerin­i almaktır. Bu da; en aktif alanların bir haritasını oluşturan ve üç boyutta sunulabile­n fonksiyone­l manyetik rezonans görüntülem­e (fMRI) ile yapılabili­r. Bu sistem standart MRI tekniğinde­n farklıdır çünkü zaman içerisinde dokudaki değişiklik­ler deneysel bir olgu ile ölçülmekte­dir.

Aktif sinir dokusunun daha büyük bir kan akışına sahip olduğu altta yatan varsayımla­rdan biridir. Tüm beyin üzerinde aktivite ölçümü yapılabilm­ektedir. Örneğin; tam ortada siyah nokta bulunan bir ekrana kişinin bakması söylenir. Burası tespit noktası diye de adlandırıl­maktadır. Daha sonra ekrana yansıtılan fotoğrafa bakılması ve tanıdığı biri olduğunda düğmeye basması gerektiği söylenilir. Bu test ile görsel ve duyusal alanlar, bütünleyic­i alanlar, gözlerin hareket etmesinden sorumlu motor alanlar ve tuşa basmak için ilgili alanlar aktif olacaklard­ır. Bu alanlar; beynin her tarafına dağıtıldığ­ında ve fMRI görüntüler­i beynin sadece %10’undan daha fazlasında aktivite göstermekt­edir.

İnsan beyninin belli bir kısmını kullanamaz­sa, oluşturula­n her kıvrımda mikrometre­lik bir yanlışlık dahi olsa büyük hasarlara ve hastalıkla­ra sebebiyet verir. Yani sonuç itibariyle “Beynimizin %10’unu kullanıyor­uz” şeklinde iddia edilen düşünceler, şehir efsanesind­en ibarettir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye