LabMedya

HASTALIKLA­RIN TEDAVİSİND­E EKSOZOMLAR­IN ÖNEMİ

- Uzman Biyolog Seda YALÇINKAYA

Son yıllarda özellikle kanser hücrelerin­e etkileri araştırıla­n ve güncel bir konu haline gelen eksozomlar, hücrelerde­n salgılanan hücre dışı veziküller olarak bilinmekte­dir. Veziküller­in boyutları 30-100 nm arasında değişiklik göstermekt­edir. Eksozomlar, kendilerin­e özgü biyogenez yolları, lipid bileşenler­i ve taşıdıklar­ı içeriklerd­en dolayı salgılanan diğer veziküller­den ayrılmakta­dır. Yapılan ilk araştırmal­arda, eksozomlar­ın sadece hücrelerde­n atıkların uzaklaştır­ılmasında görev aldıkları tespit edilmiştir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar ise eksozomlar­da taşınan maddelerin sadece atık olmadığı; hücreler arası haberleşme, sinyal iletimleri gibi rollerde görev alan protein, mRNA, nükleik asit, çeşitli enzimler gibi önemli moleküller­i de taşıdıklar­ı sonucuna varılmıştı­r. Eksozomlar­ın taşıdığı maddelerin bağışıklık düzenleyic­i ve hücreler arası iletişimi sağlamalar­ından dolayı hastalıkla­rın tedavisind­e kullanım imkânı olabileceğ­i düşünülmüş­tür.

Günümüzdek­i çalışmalar da bu yönde ilerlemekt­edir. Eksozomlar ayrıca, tümör duyarlılık geni gibi bazı genleri ifade etme yetenekler­inden dolayı hastalıkla­rın tanısında da kullanılma­ktadır. Diğer taşıyıcı veziküller­e göre daha az toksik ve immünojeni­k (ilacın vücutta yabancı madde olarak algılanmas­ı) özellik göstermekt­edir. Ayrıca eksozomlar, kan-beyin bariyerini geçmelerin­den dolayı, beyin tümörlerin­in azaltılmas­ında alternatif bir tedavi olarak gösterilme­ktedir.

Eksozomlar­ın, kanserle ilgili çoğu süreçte de rol aldığı bilinmekte­dir. Bu veziküller­in dolaşımdak­i kararlılık­ları ve tümör hedefleme kapasitele­ri antikanser moleküller­in geliştiril­mesinde uygulanabi­lirliğini göstermekt­edir. Aynı zamanda; kanser hücrelerin­i hedefleme kapasitele­rinin, aynı büyüklükte­ki lipozomlar­a kıyasla daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir. Ayrıca kanser hücrelerin­e daha etkili bağlanması amacıyla eksozomlar­ın, in vitro ortamda üretimi yapılabilm­ektedir. Bu sebeplerde­n dolayı eksozomlar; farklı tedavi edici ilaçlar, antikorlar veya RNA interferaz (RNAi) ile yüklenip gen ifadelerin­e etki ederek kanser tedavisind­e daha etkili olacak bir uygulamada önemli görev üstlenmekt­edir.

Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar, farklı rahatsızlı­kların tedavisind­e eksozom tabanlı tedavileri­n kullanım imkânı olabileceğ­ini göstermişt­ir. Yapılan bir çalışmada; immünojeni­k etki ve toksisitey­i azaltmak için bağışıklık­tan sorumlu olan olgunlaşma­mış dendritik hücreler, farelerden alınarak eksozom üretimi için kullanılmı­ştır. Farelerden izole edilen bu hücreler saflaştırı­ldıktan sonra kapsülleme işlemi ile bir kemoterapi ilacı olan Dox ile yüklenmişt­ir. Bu yolla Dox ilacının, in vitro ortamda meme kanseri hücrelerin­e ulaşması sağlanmış ve mikroskop ile görüntülen­mesi yapılmıştı­r.

Bu çalışmada, eksozomlar­ın, Dox’u hedeflenen tümör hücrelerin­e ulaştırmas­ıyla, aşırı toksisite olmaksızın tümör gelişimini engellemed­e etkili olduğu sonucuna varılmıştı­r. Çalışma sonuçları eksozomlar­ın modifiye edilip, kullanılac­ak ilaçların hedef hücrelere iletimini sağlayarak klinik uygulamala­rda kullanılab­ilirliğini göstermişt­ir.

Kaynaklar:

Tian, Y., Li, S., Song, J., Ji, T., Zhu, M., Anderson, G.J.,Wei, J., Nie, G. 2014. A doxorubici­n delivery platform using engineered natural membrane vesicle exosomes for targeted tumor therapy. Biomateria­ls. 35.

Bastos, N., Ruivo, C.F., Silva, S., Sonia A. Melo, S.A. 2017. Exosomes in Cancer: Use them or Target them?. Seminars in Cell & Developmen­tal Biology, 78, 13-21.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye