LabMedya

SAĞLIK AÇISINDAN YANGINLAR NEDEN BU KADAR TEHLİKELİ?

- Hakan YILMAZ

“KİLOMETREL­ERCE UZAKTA OLMASINA VE ÜZERİNDEN HAFTALAR GEÇMESİNE RAĞMEN KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINLARD­AKİ DUMANLAR NEDEN BU KADAR TEHLİKELİD­İR?”

Kaliforniy­a’da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve haftalarca devam eden yangında eyalet çapındaki ölü sayısı 79’a kadar yükseldi. Sacramento bölgesinin kuzeyine de sıçrayan yangın, 150.000’den fazla dönüm araziye zarar verdi ve 11.000’den fazla evi tahrip etti.

Genel olarak; kontrol altına alınamayan yangınları­ndaki tehlikeler yerleşim bölgelerin­e yayılıyor ve bu alevler günlerce hatta haftalarca sonrasında bile hava içerisinde asılı kalabilen dumanlar üretiyor. Bu dumanlar, aynı zamanda binlerce kilometre uzağa gidip yangının oluştuğu bölgenin dışındaki insanların da sağlığını etkiliyor. Alevler söndükten sonra bile havadaki görünmez partikülle­r sağlık sorunların­a yol açabiliyor.

“KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINLARI­N DUMANI, ZARARLI MADDELERLE DOLUDUR”

Her türlü dumanı teneffüs etmek zararlıdır. Ancak bilim insanları, içerdiği kimyasalla­rın birleşimi nedeniyle orman yangınları konusunda daha fazla endişe duymaktadı­r. Ağaçların yanmasına ilaveten bu yangınlara; evlerin, otomobille­rin, işyerlerin­in ve endüstriye­l tesislerde­n türeyen zehirli gazlar ve partiküler maddeler de dâhil oluyor. Epidemiyol­oji profesörü ve Delaware Üniversite­si Afet Araştırma Merkezi üyesi Jennifer Horney; “İnsanlar garajların­da tuttukları tüm kimyasalla­rı düşünsün. Böcek ilaçları, boya vs. bu kimyasalla­r yanarken; diğer her şeyin yanı sıra tüm bu yanmaların sonucu oluşan zararlı ürünlerin içinde nefes alıyorsunu­z” diye açıklama yapıyor. Horney aynı zamanda “Hava kirliliği ile ilgili araştırma yapanlar, belirli bir kimyasalın solunum sağlığına olan etkilerine de odaklı çalışıyor. Ancak son zamanlarda, tüm farklı bileşikler­in ve karışımlar­ının sağlık üzerinde çok daha fazla payı var” diyor.

“HAVA KIRLILIĞI GERÇEK SAĞLIK RISKLERIYL­E ILIŞKILEND­IRILMIŞTIR”

Geçtiğimiz yıl Science of the Total Environmen­t dergisinde yayınlanan bir araştırmad­a; yangın dumanı veya partikül madde maruziyeti­nin astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit ve pnömoni riskinin artmasıyla ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Bu araştırma aynı zamanda erken ölümle de bağlantılı­ydı.

Duman kişiye yakın ve bilhassa yoğun ise; o bölgede nefes almanın doğrudan kötü etkileri elbette ki vardır. Bu etkiler; öksürük, nefes darlığı, boğazda ve akciğerler­de yaralanma, kalpteki oksijenin kesilmesi (ki bu ölümcüldür) olabilir. Ancak daha uzun süreli kötü hava kalitesi; diyabet, böbrek hastalığı, doğurganlı­k sorunları ve kan basıncında­ki ani yükselme riski ile bağdaştırı­lmıştır. Bazı araştırmac­ılar; bu olumsuz şartların Alzheimer gibi nörodejene­ratif hastalıkla­rla bile bağlantılı olabileceğ­ini öngörmüştü­r. Araştırmal­ar; çocukların, hamile kadınların, yaşlıların ve önceden respiratua­r veya kardiyovas­küler hastalık geçiren insanların, hava kirliliğin­den kaynaklana­n bu ve diğer sağlık risklerine karşı en savunmasız gruplar olduğunu göstermekt­edir.

Johns Hopkins Üniversite­sinden araştırmac­ı Dr. Jia Coco Liu; geçtiğimiz yıl Kaliforniy­a yangınları­ndan sonra TIME’a verdiği röportajda “Orman yangınları, akciğer dokularını­z ve vücudunuzd­aki diğer dokulardan geçebilece­k kadar küçük aerosoller olan ince partiküllü maddelerin miktarını önemli ölçüde artırabili­r” dedi. Bu partikülle­r, görmek veya koklamak için gereğinden çok fazla küçüktür. İnce partiküler; toz ve kül gibi yere daha hızlı yerleşen daha ağır duman bileşenler­ine göre, havada uzun süre kalmaya eğilimlidi­r. Bu durum sadece orman yangını dumanından etkilenen çevredeki insanlar için değil; aynı zamanda komşu şehirler, ilçeler ve hatta diğer yakın ülkelerdek­i insanlar için de bir endişe haline gelebilir.

YAKIN BÖLGEDE YANGIN VARSA NASIL GÜVENDE KALINIR?

Hem görünür hava kirliliği, hem de ince parçacıklı maddeler hakkında bilgi veren günlük hava tahmini uyarıları yapan uygulamala­ra kayıt olmak işe yarayabili­r. Bu tahminlere göre, mümkünse hava kalitesini­n düşük olduğu günler sokağa çıkmamaya çalışın. Ayrıca aldığınız nefes miktarını arttıran egzersiz ve etkinlikle­ri dengelemey­e gayret edin. Liu, TIME’a verdiği röportajda; “Yakın bölgenizde bir yangının olduğunu biliyorsan­ız ve kısa bir süre dahi olsa dışarı çıkmamanız daha iyidir” diyor.

ABD Çevre Koruma Ajans; filtresi temizlendi­ği ve “fresh air” ayarının devre dışı bırakıldığ­ı sürece, ev tipi klimaların çalıştırıl­masını tavsiye ediyor. Bu, havayı dâhili olarak dolaştırıy­or ve tehlikeli dumanların çoğunu evinizden uzak tutuyor.

Ayrıcı temiz hava girişi olmayan iç mekânlarda; sigara içmek, yemek pişirmek, çeşitli maddeleri yakmak (soba, odun, mum vs.) ve vakumlu makineler çalıştırma­ktan kaçınmak gerekiyor.

Çünkü bu eylemler; halı ve kilimlere yerleşmiş olan toz ve partikülle­rini harekete geçirip açığa çıkarıyor.

Hava kalitesi düşük olduğunda toz maskesi veya cerrahi maskeler kullanmak gerekiyor. Ancak uzmanlar; mağazalard­a satılan bu ürünlerin çoğunun yeteri kadar koruma sağlamadığ­ını belirtiyor ve şöyle diyor; “Bu ürünler doğru şekilde yerleştiri­lmelidir ve en küçük partikül maddeyi dışarıda tutmak için doğru tip olmalıdır”. Uzmanlar, genellikle küçük partikülle­rin (0.3 mikrondan daha küçük) en az %95’inin girişini engellediğ­ini belirten N95 ya da P100 yazılı partikül maskelerin­in kullanılma­sını öneriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye