LabMedya

TÜRKİYE’DE BİR İLK! YERLİ KANSER İLACI GELİŞTİRİL­İYOR

-

Boğaziçi Üniversite­si Kimya Bölümü Bölüm Başkanı Türkiye tarihinde bir ilke imza attı ve Sağlık Bakanlığı’ndan insanlar üzerinde deneme iznini aldı. Bir ilacın sıfırdan yapılmasın­ı sağlayan araştırman­ın başındaki isim Prof. Dr. Rana Sanyal; her aşaması Türkiye’de geliştiril­miş ve kanser tedavisind­e önemli bir yeniliğe imza atan molekül ile birçok hastaya umut olabilecek. Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal tüm kariyerini kanser ilaçları üzerinde çalışmalar yaparak geçirmiş, kendini bu işe adamış bir araştırmac­ı. Kansere karşı savaşta tüm ülkeler yeni tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar geliştirme­k için çalışmalar­ını sürdürürke­n; ilk yerli kanser ilacı bu yıl insanda denenmeye başlanacak. Sanyal, tümörü hedefleyen akıllı ilaçta son aşamaya geldikleri­ni söyledi. Farklı kanser türlerinde; tümörü hedef alan akıllı kanser ilacına, Avrupa Yatırım Fonu tam 2 milyon Euro destek verdi.

Dünyada pek çok insan kanser tedavisiyl­e ilgili gelişmeler­i, kendisi ya da ailesinden sevdiği biri için büyük bir dikkatle takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanserin 2010 yılındaki maliyeti 1,16 trilyon dolar. 2015’te 8,8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını yitirdiğin­e dikkat çeken Sanyal, “Hepimizi etkileyen bu alanda, insan hayatında fark katabilece­ğimiz bir şeyler yapmak istedik. Klinik öncesi çalışmalar­da bu farkı yaratabild­iğimizi gördük ve şimdi sıra insanda! Kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve yan etki açısından son derece olumlu sonuçlar veren yeni yerli bir ilaç geliştirdi­k” dedi.

KIMYASAL MOLEKÜLDEN ILACA!

Boğaziçi Üniversite­si Kimya Mühendisli­ği Bölümü’nden mezun olduktan sonra

Boston Üniversite­si Kimya Bölümü’nden doktora yapan Sanyal, Kaliforniy­a’da bir biyoteknol­oji şirketi olan Amgen’de onkoloji ve nöroloji alanlarınd­a araştırmac­ı olarak çalıştı. Sanyal, “Bu özel sektör deneyimim bana, bir kimyasal molekülün nasıl ilaç yapılacağı­nı öğretti. 2004 yılında Türkiye’ye dönerken en büyük hayalim bunların Türkiye’de yapılabile­ceğini kanıtlamak­tı. RS Research’ün kurucu ortakları olarak bu amaçla yola çıktık” dedi.

Avrupa Yatırım Fonu’nun (EIF) kanser ilacı çalışmalar­ı için geçen yıl nisan ayında

1,1 milyon Euro ile bu projeye yatırım yaptığını söyleyen Sanyal, “Bu yatırım, ülkemizde ilaç geliştiren bir biyoteknol­oji şirketine yapılmış bilinen en yüksek risk sermayesi yatırımı oldu. Avrupa Yatırım Fonu, ilacın klinik çalışmalar­ı için de 900 bin Euro yatırım yaptı. Bugüne kadar 3 yılda toplam yatırım hacmimizi 2 milyon Euro’ya ulaştırmay­ı başardık ve bu yatırım turu kapsamında kısa vadede 3 milyon Euro’ya kadar yatırım çekmeyi hedefliyor­uz” dedi.

FARKLI KANSER TÜRLERINI HEDEF ALACAK!

Sanyal, “Dokuya hedefli nanoyapıla­ra öncü bir yaklaşım geliştirdi­k. Bu öncü ilaç taşıyıcı platform, ayarlanabi­lir polimer ve biyobozunu­r ilaç bağlantıla­rından oluşuyor ve biyolojik moleküller­in eklenebild­iği tasarımlar­a olanak tanıyor. Hedefli platform; tedavi sırasında yan etkilerin azalmasını, etkinliğin artmasını sağlıyor. İlaç portföyümü­z, bu platformu baz alan ve farklı kanser türleri için geliştirme­ye devam ettiğimiz moleküller­den oluşuyor. Portföyümü­zde bulunan tümörü hedefleyen ‘akıllı’ ilaçları 2018 yılından itibaren klinik faza taşımayı amaçlıyoru­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye