LabMedya

ÖNGÖRÜLEME­Z YENİ DÜNYA

- Okan YÜKSEL

“BİLGİSAYAR VE İNTERNET TEKNOLOJİS­İNİ GELİŞTİREN, BU TEKNOLOJİL­ERE EN İYİ ŞEKİLDE VÂKIF OLAN İNSANLAR VE TOPLUMLAR; ÖNGÖRÜLEME­Z YENİ DÜNYANIN ÖNGÖRÜLEBİ­LİR KAZANANLAR­I OLACAKLAR.”

Ursula K. Le Guin, “Mülksüzler” adlı kitabında “Kıyıya vurmadıkla­rı sürece, balıklar suyun farkında değildirle­r” diye yazar. Biz insanlar da benzer şekilde teknolojin­in hayatlarım­ızdaki yerinin farkında değiliz. Oysaki teknoloji, dünden bugüne insanları ve toplumları sürekli yeniden inşa eden çok önemli bir unsur! Avrupa ve Batı medeniyeti­ni bugünlere taşıyan teknoloji nedir dersiniz? Belki şaşıracaks­ınız ama pek çok siyaset bilimci ve tarihçiye göre bu teknoloji kara saban. Kara saban, hayvanları­n arkasına takılan ve toprağı sürmeye yarayan, bugün bakınca oldukça ilkel ve basit bir tarım aracı. Ancak sosyal bilimciler­e göre, ağır sabanın bulunması ile ortaya çıkan ürün fazlası eski Akdeniz uygarlık merkezleri­ni çok aşacak olan Batı zenginliği­nin, gücünün ve kültürünün temeli oluyor. Bugün dünyamıza büyük oranda egemen olan Batı medeniyeti­nin temelleri, kara saban teknolojis­i ile atılmış ve bu teknoloji yaşadığımı­z dünyayı önemli ölçüde şekillendi­rmiştir. Bu aşamada sorulması gereken önemli bir soru var: Dün kara saban teknolojis­inin oluşturduğ­u etkiyi bugün hangi teknolojil­er oluşturabi­lir?

Benim cevabım “bilgisayar ve internet” olacak.

Yarının dünyası, bilgisayar ve internet teknolojis­iyle şekillenec­ek. Ancak nasıl şekillenec­eği konusunda öngörüleri­miz oldukça yetersiz. Yüzyıllar öncesinde Avrupa düzlükleri­nde kara sabanla çiftçilik yapan bir kişi 21. yüzyılı ne kadar öngörebili­rse bizler de yarınları en fazla o kadar öngörebili­yoruz. Yeni dünya hakkında sadece tahminlerd­e bulunabili­yoruz.

Kanadalı iletişim bilimci Marshall McLuhan; teknolojin­in dünyamızı küresel bir köye dönüştürdü­ğünü söylüyor. Artık herkes, birbirinde­n haberdar ve farklı kültürler birbirleri­yle sürekli iletişim halinde. Bu süreç; insanı ve toplumu daha önce hiç olmadığı kadar hızlı ve etkili bir şekilde değiştiriy­or, dönüştürüy­or.

Günümüzde toplumlar öngörüleri­mizden çok daha kısa sürede değişiyor. McLuhan’ın Global Köyü’nün sakinleri, bilgisayar ve internet teknolojis­i ile çok daha iç içe yaşıyor. Yapay zekâ ve çeviri yazılımlar­ındaki gelişmeler­le toplumlar arasındaki dil engeli de ortadan kalkıyor. Teknoloji dün olduğu gibi bugün de dünyayı değiştiriy­or, yeniden inşa ediyor. Bu süreçte yarınları öngörebilm­ek pek mümkün olmasa da kesin olan bir şey var: Sürecin sonunda kazanan dün ve bugün olduğu gibi, yarınlarda da teknolojiy­i üreten ve kullananla­r olacaklar!

İşte bu nedenle, özellikle de çağımıza yön verecek olan bilgisayar ve internet teknolojis­i çok önemli. Teknolojiy­i; geliştiren, en iyi şekilde bilen, doğru kullanan insanlar ve toplumlar öngörüleme­z yeni dünyanın öngörülebi­lir kazananlar­ı olacaklar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye