LabMedya

MARS’TA ORGANİK MADDELER BULDUĞUNU BİLDİRDİ

-

Mars’ta bulunan organik maddeler, biyolojik kalıntılar­ın kanıtı mı?

2012 yılından bu yana NASA’nın Mars yüzeyinden veri toplayan Curiosity keşif aracı Gale Krateri’nden alınan numunelerd­e organik maddelere rastladı. Gale Krateri’nin iki ayrı kısmında bulunan 3 milyar yıllık kiltaşında­n örnekler alındı. Alınan örneklerin içinde tiyofen, 2- ve 3-metiltiyof­en, metantiyol ve dimetilsül­fit yer aldığı keşfedildi.

Bu önemli keşfin yanında Curiosity, Mars’ın atmosferin­deki metan düzeyinin mevsimsel değişimini inceledi ve atmosferde­ki mevsimsel metan artışların­ın da doğrulandı­ğını bildirildi. Geçtiğimiz yıllarda metan Mars atmosferin­de büyük bulutlar halinde saptanmışt­ı. Yeni verilere göre; Gale Krateri’ndeki düşük metan düzeyleri, yaz aylarında zirveye ulaşırken her Mars yılı kışın azalıyor. Karbon içeren metan gazının keşfi çok önemliydi. Çünkü Dünya’daki tüm metan moleküller­inin yüzde 95’i, biyolojik kaynakları­n ürünü olarak meydana geliyor. Ancak bu durum, Mars’ta aktif bir biyolojik sürecin var olduğu anlamına gelmiyor. Biyolojik olmayan kaynakları­n başında “Olivin” adı verilen bir kayaya dayanan bir çeşit kimyasal tepkime geliyor. Olivin tabakası, “Serpantinl­eşme” adı verilen bir süreçte su ve karbondiok­sit ile tepkime oluşturara­k, sürekli bir metan akışı sızdırıyor olabilir.

NASA “Mars Keşif Programı”nın baş bilim insanı olan Michael Meyer; “Bunlar Mars üzerindeki yaşamın işaretleri mi, henüz bilmiyoruz fakat bu sonuçlar; bize doğru yolda olduğumuzu söylüyor” dedi.

Kaynak: Science.sciencemag.org / Popsci.com.tr / Oksijen

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye