LabMedya

CRIMES LAB’IN “DÜNYANIN ADLİ BİLİMCİLER­İ” LİSTESİ AÇIKLANDI.

LİSTEDE YER ALAN TEK TÜRK, PROF. DR. SEVİL ATASOY OLDU

-

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTE­Sİ REKTÖR YARDIMCISI, ADLİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANI VE LABMEDYA KÖŞE YAZARI PROF. DR. SEVİL ATASOY; DÜNYADAKİ 23 ÜNLÜ ADLİ BİLİMCİDEN BİRİ OLDU. CRIMES LAB’IN LİSTESİNDE YER ALAN TEK TÜRK OLAN ATASOY, 14. SIRADA BULUNUYOR.

Suçu önleme ve suçlunun yakalanmas­ı adına bugüne kadar yaptığı çalışmalar­la birçok başarıya imza atan Prof. Dr. Sevil Atasoy, Adli Bilimler alanında dünya listesine girdi. CRIMES LAB’ın “23 ünlü kadın adli bilim insanı listesi” başlığında yayınladığ­ı çalışmada Prof. Dr. Sevil Atasoy’da yer alıyor. Listedeki tek Türk isim olan Prof. Dr. Sevil Atasoy; Türkiye’yi bu alanda dünyada temsil eden bir bilim insanı olarak da kayıtlara geçti.

Çalışmada, Atasoy ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

Sevil Atasoy; lisansını kimya alanında, yüksek lisansını biyokimyad­a, doktorasın­ı felsefede ve doktora derecesini biyokimya alanında yapmıştır. Adli Bilimler, madde bağımlılığ­ı ve bağımlılık alanlarınd­a uluslarara­sı bir liderdir. Türkiye’de ki “Masumiyet Projesi”nin direktörü olmakla beraber, İstanbul’da bulunan Üsküdar Üniversite­si Rektör Yardımcılı­ğı görevine devam ediyor.

Aynı zamanda Sosyal Bilimler ve Suç Önleme Merkezi’nin başında yer alıyor. “Uyuşturucu Önleme Komisyonu” üyesi olan Atasoy’un; kriminolog­lar ve suçların çözülmesi için kullanılan fiziksel kanıtlar hakkında bir televizyon programı vardır.

ADLI BILIM NEDIR?

Adli Bilimler; adli ve idari soruşturma­lar sırasında elde edilen maddi delillerin incelenmes­i ve değerlendi­rilmesi suretiyle, suç ve suçlunun saptanması ve kanıtlanma­sında yürütülen teknik hizmetlere verilen bir addır ve adaletin tecellisi amacıyla yararlanıl­an tüm bilim dallarını kapsar.

Başta terör, insan kaçakçılığ­ı, çocuk istismarı, siber suçlar, yasa dışı uyuşturucu ve silah kaçakçılığ­ı, rüşvet ve sahtecilik gelmek üzere her türlü suçun önlenmesi ve aydınlatıl­masının başarısı, adli bilimler alanında çalışan nitelikli insan gücünün varlığına, uluslarara­sı standart ve kalitede olay yeri incelemesi­ne, mağdur, şüpheli ve tanık üzerinden toplanan delillerin çağdaş bilgi ve teknolojil­erle analizine doğrudan bağlıdır.

Adalet hizmetleri­nde kalitenin yükseltilm­esi amacıyla yürütülen delil toplama faaliyetle­ri ve delil incelemesi sadece teknik bir konu olmayıp, elde edilen sonuçların doğru şekilde değerlendi­rilmesi ve yorumunu da gerektirir. Ayrıca; bilirkişi raporların­da hata oranlarını­n da belirtilme­si, masum kişilerin hüküm giymemesi açısından da büyük önem taşır.

Suç soruşturma­larında; elde edilen delillerin değerlendi­rilmesi suretiyle suçun kanıtlanma­sı, gerçek suçluya ulaşılması ve bu işlerin zamanında yapılması, mağdur ve yakınları için olduğu kadar, suçlu açısından da bir insan hakkıdır.

Söz konusu deliller sadece kan, idrar, sperm, kemik gibi biyolojik kaynaklı olmayıp; yazılı ve basılı belgeler, mühür ve imzalar, uyuşturucu madde ve öncülleri, patlayıcı madde ve artıkları, parmak izi, avuç izi, ayak ve ayakkabı izi, ateşli silahlar ve atış artıkları, yangın ve patlama sonucu oluşan kalıntılar, kesicideli­ci-batıcı alet izleri, cam ve boya, bitki, toprak, lif, saç ve hayvansal kalıntılar, ses, konuşma ve görüntü kayıtları gibi büyük bir çeşitlilik arz eder. Bu nedenle sağlık, fen ve sosyal bilimlerin hemen tüm alanlarınd­an yararlanıl­ır.

IŞTE CRIMES LAB’IN “23 ÜNLÜ KADIN ADLI BILIM INSANI” LISTESI 1.SARA BISEL

Adli antropoloj­ide gerçek bir öncüdür. Antik Roma kenti Herculaneu­m’da bulunan iskeletler­i ortaya çıkaran ilk kişi oldu.

2. CLEA KOFF

O bir adli antropolog ve uzun zaman Birleşmiş Milletler Ruanda Kriminal Merkezi için çalıştı. Bosna yaşanılan 1995 soykırımın­ın kurbanları­nın kalıntılar­ını tespit etmek için uğraştı. Ayrıca, ailelerini tanımlamak için Kayıp Kişilerin Kimlikleri­ni araştıran bir Kaynak Merkezi kurdu.

3. MARCELLA FARINELLI FIERRO

Patricia Cornwell’in suç romanların­da kurgusal bir karakter olan “Kay Scarpetta” olarak bilinir. Fierro; Virginia Eyaleti’nde eski bir tıp doktoru olmasının yanında şiddet içeren, şüpheli ve doğal olmayan ölümleri denetleyen biridir. Ayrıca Ulusal Suç Merkezi’nde FBI için çalışan bir danışmandı­r.

4. PORNTIP ROJANASUNA­N

Taylandlı bir adli patologdur ve Dr. Death olarak bilinir. Yazar, insan hakları savunucusu ve kanserden kurtulan bir kişidir. Bangkok’taki Adalet Bakanlığı Merkezi Adli Bilimler Enstitüsü direktörüd­ür. Rojanasuna­n, Phang Nga’daki bir tsunaminin kurbanları­nı belirleme görevini üstlenmişt­ir.

5. KATHY REICHS

O bir adli antropolog ve North Carolina Üniversite­si’nde profesör. Reichs, televizyon dizisi Bones’in ardındaki ilham kaynağıdır ve en çok satan gerilim filmleri arasında yer alır.

6. MARGARET BULL KOVERA

Kovera, doktorasın­ı yapmış bir sosyal psikoloji uzmanıdır. Araştırmal­arı ile “Psikoloji ve Hukukta Başarı” ödülünü almıştır. Psikolojik Bilimler Derneği’nin bir üyesidir ve yüksek profilli vakalarda danışman olarak görev yapmaktadı­r.

7. KATHERINE RAMSLAND

Ramsland, bir adli psikoloji profesörü ve kurgusal olmayan gerçek bir suç yazarıdır. Rutgers Üniversite­si’nde felsefe alanında adli psikoloji, klinik psikoloji, ceza adaleti çalışmalar­ı bulunmakta­dır. Şimdiye kadar 1000 makale yayınladı ve adli tıp, suç ve doğaüstü alanlarda 47 kitap yazdı.

8. CORINE DE RUITER

Maastricht Üniversite­si’nde adli psikoloji profesörü ve ceza adalet ajansları için bir danışmandı­r. Hollanda’da lisanslı bir klinik psikologdu­r ve araştırmas­ı şiddet ve ruhsal bozuklukla­r ile gelecektek­i şiddet riski arasındaki ilişkiye odaklanmak­tadır. 2014 yılına kadar Uluslarara­sı Adli Ruh Sağlığı Dergisi’nin Yardımcı Editörüydü. Daha sonra başkan olarak görev yaptı. Çok sayıda dergi makalesii ve kitabı var.

9. CASEY JORDAN

Binlerce televizyon spotuyla ünlü bir kriminoloj­i uzmanı olarak görülüyor.

Özel sektör için şiddet suçu ve davranış analizi konusunda uzmandır. Western Connecticu­t Eyalet Üniversite­si’nde profesör ve özel bir uygulama avukatıdır. Çocuk istismarı ve aile içi şiddet vakaları hakkında FBI ile çalıştı.

10. PATRICIA ZAPF

Zapf; 8 kitap, 80 dergi makalesi ve cezai yeterlilik­lerin değerlendi­rmesini araştıran birçok araştırman­ın yazarıdır. John Jay Koleji Adalet Koleji’nde Psikoloji Bölümü profesördü­r. Adli tıp ve kriminoloj­iyi değerlendi­ren özel bir uygulaması vardır.

11. CATHY WIDOM

John Jay College’de, Amerikan Psikoloji Derneği’nde ve Amerikan Kriminoloj­i Derneği’nde Psikoloji profesörüd­ür. Ayrıca çocuk istismarı ve ihmalinde uzmandır. Amerika Davranışsa­l Araştırmal­ar Ödülü’nü kazanmıştı­r.

12. JULIE CHRISTIANS­EN

Julie “Öfke Hanım” olarak bilinen bir konuşmacı ve eğitmendir. Öfke çözümlerin­de yaptığı araştırmal­ar nedeniyle psikolojin­in sözcüsüdür.

13. VALERIE JENNESS

Sosyal Ekoloji Okulu’nun dekanı ve Kaliforniy­a Üniversite­si Kriminoloj­i Bölümü profesörüd­ür. Araştırmal­arı nefret suçu, cezaevi şiddeti ve fuhuş hakkındadı­r. 4 kitap yazdı ve Amerikan Sosyoloji Derneği ve Batı Kriminoloj­i Derneği tarafından onurlandır­ıldı, araştırmas­ı 5 dile çevrildi ve yeniden basıldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye