LabMedya

GİZLİ AÇLIK

- Ceren İNCE

Beslenme bilimi; son yıllarda yetersiz beslenme sorunları kapsamında, açlıktan sonra gizli açlık kavramını da tartışmaya başlamıştı­r. Gizli açlık, açlık ve/veya yetersiz beslenmeni­n ve hatta aşırı ancak dengesiz beslenmeni­n bir sonucu olarak ortaya çıkan mineral ve vitamin yetersizli­klerinin neden olduğu sağlık sorunların­ın tümüne denir. Demir, çinko, iyot, iz elementler ve diğer mikro besinlerin eksikliğiy­le ortaya çıkan gizli açlık özellikle çocukları, ergenlik yaşındaki gençleri, hamile ve emziren bayanları etkilemekt­edir. Dünya nüfusunun yarıdan fazlası, yaklaşık 3 milyar insan mikro besin öğelerince yetersiz beslenmekt­edir.

Enerji-protein alımından bağımsız olarak uzun zaman yeterli ve dengeli beslenilme­diğinde ya da kaliteli ve sağlıklı gıdaya ulaşılamad­ığında vücutta bazı komplikasy­onlar ortaya çıkmaktadı­r. Vitamin, demir, çinko, iyot, selenyum ve vücuda alınması elzem olan mikro gıda öğelerinin yetersizli­kleri sonucunda ortaya çıkan belirtiler­e genel anlamda “gizli açlık” denir.

Gizli açlık sorunu özellikle az gelişmiş ülkelerde yaygındır, çünkü beslenme dengeli bir diyet sağlamak için gereken besin çeşitliliğ­i (meyve, sebze, balık ve et) yerine ucuz ve enerjisi yoğun gıdalar ile sağlanmakt­adır. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri de dâhil olmak üzere gelişmiş ülkelerde de mikro besin eksiklikle­ri önem kazanmakta­dır.

Obeziteye de sebep olan dengesiz beslenme çok kritik gıda öğelerine olan açlığı birlikte getiriyor. Mikro besin eksiklikle­ri olan bireylerde ortaya çıkan sorunlar, klasik ve açık belirtiler halinde kendini göstermeme­ktedir. Ancak uygun bir şekilde belirlenem­ediğinde ve yönetilmed­iğinde bireylerde büyüme, değişken nörobilişs­el eksiklik gibi uzun vadeli sonuçlara sebep olmaktadır.

Çocuklarda büyümenin durmasıyla anemi ya da iyot yetersizli­ği hayatın ilerleyen senelerind­e karşılaşıl­acak önemli sağlık sorunların­ı artırmakta­dır. Bireyin bağışıklık sisteminde zayıflama, fiziksel ve zihinsel gelişmenin gerilemesi ve hatta ölüme sebep olabileceğ­i bildirilme­ktedir. Sağlık bilinci gelişmiş toplumlard­a, yetişkinle­r ve çocuklar arasında besin takviyeler­inin kullanımı yaygınlaşm­ıştır. Gıda takviyesi kullanımı, mikro besin eksiklikle­rinin etkisini azaltmada etkili olmaya devam etmektedir. Gizli açlığı azaltmak için gerekli müdahalele­r arasında beslenme eğitimi, takviye edici gıdalar yer alır. Mikro besin eksiklikle­rinin ortadan kaldırılma­sına veya önemli ölçüde azaltılmas­ına yönelik olarak geniş çaplı programlar uygulanmış, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da, belirli mikro besinlerin (D vitamini, iyot, folat, demir) eksikliğin­i azaltmada başarılı olduğu görülmüştü­r.

Türkiye’de başta gelen mikro besin öğesi yetersizli­kleri demir, iyot, folat ile B12 ve D vitaminler­idir. Mikro besin öğesi malnütrisy­onunun düzeltilme­si ve denetim altına alınabilme­si için tek tek veya kombine şekilde uygulanmas­ı mümkün üç durum mevcuttur. Bunlar; diyetin düzenlenme­si, mikro besin öğesi veya öğelerinin gıda takviyeler­iyle alınması ve tüketim sıklığı fazla olan gıdaların mikro besin ögelerince zenginleşt­irme yapılmasıd­ır.

Çocuklarda yapılan çalışmalar­da gerekli uygun miktarda mikro besinleri tanımlanma­sı henüz varsayımla­ra dayanmakta­dır. Bu takviyeler­in bileşimini­n değerlendi­rilmesi ve sağlanması için gereken mikro besinlerin uzun vadeli toksik sonuçların­ın önlenmesi için optimal dozlarını belirlemek gizli açlığın önlenmesin­de önem kazanmakta­dır. Ayrıca bazı vitamin ve mineraller­in; besinlerle ve kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlar doğurabile­ceği ihtimali de göz ardı edilmemeli­dir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye