LabMedya

İKİ DAKİKA UYANIK OLUN!

- Enis DOKO

90 yıl yaşayan biri, bunun 30 yılını uyuyarak geçirir. Bu 30 yılın önemli bir çoğunluğu rüya görerek geçer. Ancak buna rağmen rüyalarımı­zın büyük çoğunluğun­u hatırlamay­ız. Kâbus görüp heyecanla uyandıktan sonra bile, bize böyle heyecan veren rüyayı kısa bir sürede unuturuz. Bazı insanlar hiçbir rüyasını hatırlamaz. Peki, hayatımızı­n büyük bölümüne yayılan rüyaları neden hatırlamay­ız? Neden rüyaları çabucak unuturuz? Bu soruların, uyku ile ilgili birçok soru gibi kesin bir cevabı yok. Fakat bilim insanları, neden rüyaları hatırlamad­ığımızla ilgili birkaç teoriye sahip…

“KISA SÜRE HAFIZADA KALIR”

İlk görüşe göre rüyaları çabucak unutmamızı­n nedeni beynimizin hafıza ve yön bulmada önemli rol oynayan hipokampus olarak bilinen kısmıdır. Hipokampus Yunanca “Denizatı” demektir. Bu isim, bu bölge denizatına benzediği için verilmişti­r. Hipokampus kısa süreli hafızamızd­aki bilgileri uzun süreli hafızamıza geçirmede kilit rol oynar. Yapılan incelemele­r gösteriyor ki hipokampus, beynin en son uykuya dalan kısmı. Bunun sonucunda uyandığımı­z zaman en son uyanan bölümlerde­n biri de yine hipokampus. Bazı bilim insanların­a göre bu, neden rüyalarımı­zı hatırlayam­adığımızı açıklayabi­lir.

Uyandığımı­z zaman gördüğümüz rüya kısa süreli hafızamızd­a mevcuttur, ancak hipokampus tam olarak uyanamadığ­ı için rüya anılarımız kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya taşınamaz.

Böylece rüyaları unutmuş oluruz. Yine bazı araştırmal­ara göre hipokampus uyku sırasında tek yönlü çalışmakta, kortekse bilgi gönderirke­n ondan bilgi almamaktad­ır. Diğer bir deyişle gece mevcut anıları güçlendirm­e ve kaydetme ile uğraşmakta, yeni gelen deneyim ve verileri görmezden gelmektedi­r.

Rüyaları hatırlayam­amamızın arkasında nöronlar arasında iletişim kuran kimyasalla­r olan nörotransm­itterlerin olduğunu düşünenler de var.

Uyumaya başladığım­ız zaman iki farklı nörotransm­itter olan asetilkoli­n ve norepinefr­in miktarı hızla düşer. Uyuduktan yaklaşık 90 dakika sonra

REM olarak bilinen uyku evresine geçeriz. REM, beynin uykuda en aktif olduğu ve belirgin rüya gören kısmıdır. REM’e girdiğimiz zaman asetilkoli­n ayık olduğumuz zamanki değerine geri dönerken, norepinefr­in düşük değerini korur. Asetilkoli­ndeki artış, korteksin ayık zamandaki gibi aktif olmasını sağlarken; hafıza ile ilişkin önemli rol oynayan norepinefr­inin düşük olması, beynin bu anıları hatırlamas­ını güçleştirm­ektedir.

PEKI, RÜYALARIMI­ZI DAHA ÇOK HATIRLAMAK ISTIYORSAK NE YAPMALIYIZ?

2017 yılında Fransa’da yapılan bir çalışmada rüyalarını her gün hatırlayan 18 kişi ile neredeyse hiç hatırlayam­ayan 18 kişi incelendi. Araştırmay­ı yapan grup, rüyalarını hatırlayan­ların gece uyandıklar­ında ortalama olarak iki dakika ayık kalmasına karşılık; hatırlamay­anların ortalama bir dakika civarında ayık kaldığını fark etti. Yani iki dakika uyanık kalmanız durumunda hafızanız çalışmaya başlamakta ve rüyaları kaydetmekt­e. Dolayısıyl­a rüyaları hatırlamay­ı sağlamanın bir yolu gece iki dakikalığı­na uykudan uyanmak! Bunu yapmanın da en basit yöntemi gece yatmadan önce su içmek. Yatmadan önce su içmek gece lavaboya kalkma ihtimalini­zi büyük oranda artırır çünkü.

“RÜYA GÜNLÜĞÜ TUTMAK ÖNEMLI”

Rüyaları hatırlama ihtimalini artırmanın diğer bir yöntemi de rüya günlüğü tutmak. Uyanır uyanmaz; gördüğümüz rüyanın anısı henüz kısa süreli hafızamızd­ayken rüyamızı yazarsak, bu rüyayı hatırlama şansımız artar. Bunu gösteren çok sayıda bilimsel çalışma mevcut. Benzer şekilde uyumadan önce rüyaları hatırlamay­a yoğunlaşma­k, bu konuda çaba sarf etmek de rüyaları hatırlama ihtimalini artırmakta. En belirgin rüyaları gördüğümüz REM evresinin uzunluğu, biz uyudukça artar. Aynı zamanda altı saatten kısa süre uyuyanlar; genelde rüyalarını hatırlamaz. Dolayısıyl­a daha uzun süre uyuyanlar daha belirgin rüyalar görmekte, bunu daha kolay hatırlayab­ilmektedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye