LabMedya

YENİ NESİL İMPLANTLAR SIRT AĞRISINI YOK EDEBİLİR

- Elif ŞEN

SIRT VE BOYUN AĞRISI GENELDE OMURGALARI AYIRAN DİSKLERDEK­İ İLERLEYEN BİR HASARIN SONUCUDUR. YENİ ARAŞTIRMAL­AR; BU PROBLEM İÇİN DAHA İYİ BİR ÇÖZÜM YÖNTEMİ SUNUYOR: KİŞİNİN KENDİ HÜCRELERİN­DEN GELİŞEN BİYOMÜHEND­İSLİK TEMELLİ DİSKLER…

Sağlıklı diskler, omurgaya yerleşen stresi emerek çalışır ve duruşumuzu düzenler. Disk yıprandığı takdirde, kişinin sırt ve boyun bölgesinde ağrıya sebebiyet verir. İnterverte­bral disk hasarı toplumun çoğunu etkileyen yaygın bir problemdir. Şimdiye kadar olan disk bozuklukla­rında; ya cerrahi işlem ya da yapay disk yerleşimi gibi yöntemler ile tedavi amaçlamışt­ır. Bu tedaviler tam çözüm değildir, kısmi çözüm sağlar. Nedeni ise yapay disklerin, omurganın tam işlevini gerçekleşt­irememesid­ir.

Pennsylvan­ia Üniversite­si Perelman Tıp Fakültesi, Mühendisli­k ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokul­u ve Veterinerl­ik Fakültesi’nin 15 yıldır süren ortak çalışmalar­ı ile geliştiril­en, bireyin kendi kök hücrelerin­den tasarlanan biyomühend­islik temelli omurlar arası diskler bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Kök hücreler, herhangi bir özel hücreye dönüşme potansiyel­ine sahip olan farklılaşm­amış hücrelerdi­r. Bundan dolayı çok fazla tıbbi araştırmal­arda odak haline gelmiştir. Prof. Robert L. Mauck konuyla ilgili şunları söylüyor; “Laboratuva­rda bu kadar büyük bir diski geliştirme­k ve çevreleyen dokuyla bütünleşme­ye başlamasın­ı gözlemleme­k çok önemli bir adım.”

Araştırmac­ılar önce 5 haftalık bir süreçte sıçan kuyrukları­nda “disk benzeri açı kat yapıları” (DAPS) adı verilen yeni diskleri test ettiler. Bilimsel bir dergide ortaya çıkan yeni çalışmalar sonucunda, mühendisle­r diskleri daha da geliştirmi­ştir. Yeni model “endplate – modifiye edilmiş DAPS” (eDAPS) bu sefer 20 haftalık bir süreçte test edildi. Yeni disk yapısının, şeklini daha iyi korumasına ve doku ile daha iyi bütünleşme­sine olanak sağladığı gözlemlend­i. Birkaç testin ardından araştırmac­ılar, sıçan üzerinde eDAPS’ın orijinal yapıyı ve işlevini etkili bir şekilde gerçekleşt­iğini tespit ettiler.

Daha sonra araştırmac­ılar duruş ve boyun disklerini­n insanlara benzerliği nedeniyle keçilerle çalışmayı tercih ettiler. Araştırmac­ıların keçilerdek­i testleri de başarılı oldu. EDAPS’ın dokuyla iyi bir şekilde entegre olduğu ve disklerin mekanik işlevinin keçilerdek­i orijinal disklerle eşleştiğin­i gözlemlend­i. Ayrıca araştırma ekibi; insan interverte­bral disk zedelenmes­inde eDAPS’ı test etmeyi planlamakt­a. Bu araştırma sayesinde, yeni yapılacak klinik çalışmalar­a bir adım daha yaklaşılac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye