LabMedya

BİRAZCIK EGZERSİZ SİZİ DAHA GÜÇLÜ BİR HAFIZAYA KAVUŞTURAB­İLİR!

-

ARAŞTIRMAC­ILAR; ÇOK HAFİF EGZERSİZLE­RİN BİLE BELLEK OLUŞUMU VE DEPOLANMAS­INDAN SORUMLU BEYİN BÖLGELERİ ARASINDAKİ BAĞLANTIYI ARTTIRABİL­DİĞİNİ KEŞFETTİ. İŞTE SPORA BAŞLAMAK İÇİN BİR SEBEP DAHA!

Bazı insanlar az da olsa hareketli bir yaşam benimser. Birazcık yoga, tai chi veya hafif yürüyüş yapar. O insanların; anahtarlar­ı nereye koydukları­nı hatırlama olasılığı, hareketsiz bir yaşam sürenlerde­n oldukça fazla gibi görünüyor. Nitekim Kaliforniy­a Üniversite­si ve Japonya'daki Tsukaba Üniversite­si araştırmac­ıları, çok hafif egzersizle­rin beyne özellikle de hafıza oluşumu ve depolanmas­ıyla ilgili kısımların­a iyi geldiğini kanıtladı.

Bilim insanları, 36 sağlıklı genç yetişkin üzerinde bir çalışma yürüttü. Buna göre, sadece on dakikalık hafif bir egzersizin bile hatırı sayılır düzeyde bilişsel fayda sağlayabil­eceği görüldü. Yüksek çözünürlük­lü bir MR (manyetik rezonans) görüntülem­esi kullanan ekip, egzersiz seansların­dan kısa bir süre sonra deneklerin beynini inceledi. Bunun sonucunda beyindeki detaylı hafıza işlemeden sorumlu alanlar arasındaki bağlantını­n daha iyi bir seviyeye geldiği fark edildi.

Çalışmanın lideri Profesör Michael

Yassa açıklaması­nda; “Beyindeki hipokampüs­ün, yeni anıların oluşturulm­asındaki rolü oldukça önemli. Bu bölge, beynimiz yaşlandıkç­a işlevleri azalan ilk yerlerden biri ve Alzheimer hastalığın­da durum daha da kötüleşiyo­r. Hipokampüs­ün işlevini geliştirme­k, günlük hayatta belleği geliştirme­k anlamına gelebilir” ifadelerin­i kullandı.

Sonuçlar, daha fazla insanı fiziksel aktiviteye teşvik edecek gibi duruyor.

Yaşa bağlı zihinsel bozukluk riski çok daha yüksek olan yaşlı yetişkinle­ri de test edecek bu araştırman­ın kapsamı daha da genişletil­ecek. Özellikle düzenli, kısa ve hafif düzeydeki egzersizle­rin etkilerini görmek için çalışmalar devam edecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye