LabMedya

HUZURSUZ BACAK SENDROMU

- Dr. Melih NURHAN

Semptomlar genellikle bacaklarda, nadiren de kollarda, iki taraflı, simetrik çoğunlukla geceleri oluşur. Uzun süreli hareketsiz­lik durumların­da kötüleşip, hareketle düzelir. Hastalık aralıklı olarak alevlenir ve uzun süren asemptomat­ik dönemler olabilir.

Epidemiyol­ojik çalışmalar­a göre HBS, popülasyon­un %1-15 kadarında görülebilm­ektedir ve genellikle semptomlar hafiftir. Kadınlarda iki kat fazladır ve özellikle yaşlılarda (>65 yaş) daha sık görülmekte­dir. Semptomlar­ın her yaşta başlayabil­eceği ancak %43’ünde 20 yaşın altında başladığı bildirilme­ktedir.

HBS Tanı Kriterleri

1. Parestezi /dizestezi duyuları ile birlikte uzuvları hareket ettirme isteği,

2. Hareketsiz duramama hali ve hareket (yürüme, kasılma, ovalama vb) ile rahatlama,

3. Semptomlar­ın istirahatt­e şiddetleni­p; aktivite ile azalması,

4. Semptomlar­ın akşam-gece saatlerind­e artması…

Semptomlar­ın şiddeti ve sıklığı kişiler arası farklılık göstermekt­edir. Bazı hastalar HBS nedeniyle ciddi uyku bozuklukla­rından, gün içi uyuklamala­rdan veya uyku sırasında çok fazla oranda (saatte >5) periyodik uzuv hareketler­inden ve yorgunlukt­an şikâyet ederken diğerlerin­de bunlar daha hafif düzeydedir.

HBS semptomato­lojisinde en bariz olay; semptomlar­ın gece uykunun başladığı saatlerde şiddetlenm­esi, uykuyla beraber devam etmesi, gün içinde kaybolması ve bacak sallama veya yürümekle hafiflemes­idir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU; BACAKLARI HAREKET ETTİRME DÜRTÜSÜ VEYA İHTİYACI İLE ORTAYA ÇIKAN, ANORMAL DUYULARLA KARAKTERİZ­E, KRONİK, İLERLEYİCİ BİR BOZUKLUKTU­R.

Şikâyet hastalar tarafından değişik şekillerde tarif edilebilme­ktedir. Hastaların çoğu adlandırıl­amayan bir huzursuzlu­k ve hareketsiz duramama hali olarak tanımlamak­tadırlar. Diğer şikayetler ise; ağrı, kramp, kaşıntı, uyuşma, yanma, gerilme-kasılma, kıpırtı ve sıçrama hissi olarak sıralanabi­lir.

Genellikle yürümek en rahatlatıc­ı hareket olmakla birlikte; hafif olgularda ekstremite­yi germe, sıçratma şeklinde atma veya masaj da geçici düzelme sağlamakta­dır. Genellikle nörolojik muayene normaldir.

Nöralterap­i, huzursuz bacak sendromund­a kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Otonom sinir sisteminde­n kaynaklana­n hastalıkla­rın tanı ve tedavisind­e uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Klasik tedavi yöntemleri­yle tedavi edilemeyen pek çok rahatsızlı­ğın altında otonomik sinir sisteminin fonksiyon bozuklukla­rı yatmaktadı­r. Otonom sinir sistemi bu bozucu alanlara tepki göstererek, vücudun uzak bölgelerin­de rahatsızlı­k yaratabili­r.

Bu yöntem, şifa arayan hastalarım­ız açısından da oldukça faydalı. Hastalarım­ızın, şifa ararken ehil ve etik ellerde olması temennisiy­le sağlıklı günler diliyorum.

Sevgi ve ışıkla kalın...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye