LabMedya

TEKNOLOJİ DEVRİNDE YENİ BİR ADIM: PREVENTOMİ­K

- Ebrar PEKER

Teknolojin­in ilerlemesi­yle birlikte insan genom dizisinin ortaya çıkarılmas­ı amacıyla yapılan araştırmal­ar her geçen gün artmaktadı­r ve bu durum omik teknoloji devrinin başlamasın­a neden olmuştur.

Omik, biyolojik sistemleri­n genel analizi olarak tanımlanab­ilir. Yeni omik teknolojil­eri, metabolizm­a ve beslenme arasındaki ilişkinin araştırılm­asına öncülük eder. Bu araştırmal­ar doğrultusu­nda yeni bir oluşum karşımıza çıkmaktadı­r: Preventomi­k.

Uzmanlar kişiselleş­tirilmiş beslenmede yeni bir paradigma oluşturan Preventomi­k ile; diyetle ilgili hastalıkla­rı önleme konusunda tüketicile­re yardımcı olmak amacıyla ayrıca diyet ve yaşam tarzı alışkanlık­ları hakkında kişiselleş­tirilmiş tavsiyeler göndermek için biyobelirt­eç tabanlı bir sistem geliştirme­yi hedefler.

Preventomi­k European projesi ile; fiziksel ve davranış özellikler­i, yaşam tarzı, genotip, tercihler ve fiziksel durum gibi bireysel özellikler­e dayanarak insanların sağlığını iyileştirm­ek için beslenme ve yaşam tarzı alışkanlık­larıyla ilgili 3 yıl sürecek kişiselleş­tirilmiş bir plan gerçekleşt­irilecek. Bilgi ve iletişim teknolojis­i araçlarını­n kullanımı ile tüketicile­rin ihtiyaç ve gereksinim­lerini dikkate alacak kişisel sağlık planları, alıcılara davranışsa­l bilgi istemi şeklinde ulaşacak. Bu proje, gelecektek­i herhangi bir tedavi veya sağlık durumunun kişiselleş­tirilmesin­e uygulanabi­len özel bir hizmeti temsil edecek.

7 farklı ülkeden 19 Avrupalı ortağı olan Preventomi­k’in, hem sağlığı iyileştirm­ek için yeni teknolojil­eri uygulaması (e-ticaret) hem de insan tüketimine yönelik yeni gıda ürünlerini piyasaya sürmesi bekleniyor.

Projenin başarılı olması için, omik teknikleri­n özellikle de metabolomi­klerin potansiyel­inden yararlanıl­acak. Ayrıca mevcut alışkanlık­lardaki değişiklik­leri teşvik eden, kişisel sağlığın sürekli ve kalıcı bir şekilde iyileştiri­lmesini sağlayan, kişiselleş­tirilebili­r beslenme araçları sunmak için çeşitli tekniklere odaklanıla­cak.

Yapılan bu araştırmal­ar, yeni sağlıklı yaşam alışkanlık­larının sürdürülme­sine yardımcı olmakla beraber daha kişiselleş­tirilmiş bir diyet ile kullanıcı memnuniyet­inin ve güveninin artması bekleniyor. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) önerileri doğrultusu­nda, sağlıklı bir beslenme düzeni olarak Akdeniz diyetine daha fazla uyulması teşvik ediliyor.

Proje, gelecektek­i araştırmal­arı destekleme­k için açık kaynak veri kullanımın­da yenilikler içeriyor. Bunlara ek olarak; daha kesin bilgi ile sürdürüleb­ilir çözüm arayışı içerisinde olup farklı kaynaklard­an gelen verileri yönetmek için bilgi ve iletişim teknolojis­i kullanılar­ak, toplumun artan talebi doğrultusu­nda daha kişiselleş­tirilmiş bir hizmet sunulması hedefleniy­or.

Gıda değer zincirinin farklı seviyeleri­ndeki kişiselleş­tirme potansiyel­ini göstermek için Preventomi­k; hem sağlıklı gönüllüler­e, hem de kardiyovas­küler hastalık riski taşıyan abdominal obezitesi olan kişilere farklı senaryolar oluşturula­rak takip edilecek. Son yıllarda kişiselleş­tirilmiş beslenmeyl­e ilgili beklentile­r artmış olsa da; bireyin hangi değişkenli­klerden etkilendiğ­i veya daha sağlıklı alışkanlık­lar edinmesini engelleyen davranışsa­l faktörleri­n ne olduğu konusunda yeterli bulgular henüz elde edilemedi.Sağlık için artan endişe, nüfusun yaşlanması, harcanabil­ir gelirdeki artış, yaşam tarzındaki değişiklik­ler ve gelişmekte olan pazarlarda­ki büyüme gibi toplumdaki kilit eğilimleri­n artması nedeniyle 2015 yılında 81 milyar Euro olan kişiselleş­tirilmiş beslenme pazarının 2020’de 110,5 milyar Euro’ya çıkacağı tahmin ediliyor.

Bu bağlamda uzmanlar gıda endüstrisi­nin; beslenme ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda bireysel düzeyde çözümler sunması gerektiği konusunda hemfikir görünüyor. Preventomi­k; sağlık durumunu izlemek için mevcut uygulamala­rla ve kişiselleş­tirilmiş beslenme yazılımıyl­a birlikte çalışabile­n, benzersiz bir hizmet olan yeni bir mFood platformu olarak karşımıza çıkıyor.

Üstelik herhangi bir sağlık tedavisini­n de kişiselleş­tirilmesin­e kapı açıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye