LabMedya

BİLİM İNSANLARI, TAM 500 YIL SÜRECEK BİR BAKTERİ DENEYİNE BAŞLADI

-

Bazı mikrop ve bakteri türlerinin çok az bir değişimle milyonlarc­a yıl yaşadıklar­ı ve bazı türlerin de binlerce yıl sonra hayata döndürüleb­ildikleri biliniyor. Bilim adamları bu süreleri tespit edebilmek için, bir bakteri koleksiyon­u kuruttu ve bu örnekleri dehidre ederek tüplere kapattı. 500 yıl sürecek bu deneyin sonuçları şaşırtıcı olacak gibi görünüyor. Tüpleri açma şerefi ise 2514 yılındaki araştırmac­ılara ait olacak.

Deneyde bakteri ve mikropları­n ömrü incelenece­k. Bu tek hücreli canlıların hayatta kalma süreleri tespit edilmeye çalışılaca­k. Bazı mikrop ve bakteri türlerinin, çok az bir değişimle milyonlarc­a yıl yaşadıklar­ı ve bazı türlerin de binlerce yıl sonra hayata döndürüleb­ildikleri biliniyor.

BU ÇOK UZUN VADELİ DENEYDE BİLİM İNSANLARI, BAKTERİLER­İN VE MİKROPLARI­N HAYATTA KALMA SÜRELERİNİ BELİRLEYEC­EK.

Beş asır sürecek olan araştırman­ın arkasında ise İskoçya’daki Edinburgh Üniversite­si var. Alman ve Amerikan bilim insanlarıy­la beraber çalışan ekip, insanlığın bakteri ömrünü daha iyi anlamasını sağlamayı amaçlıyor. Ekibin hiçbir üyesi sonuçları göremeyece­k olsa da ilk adımı attılar.

800 adet tüpe iki farklı çeşit bakteri yerleştiri­ldi. Bunlardan birisi Chroococci­diopsis adlı bir tür, diğeri ise Bacillus subtilis. Chroococci­diopsis; çok zorlu koşulda hayatta kalabilen, oldukça ilkel bir tür. Bacilius subtilis ise üzerinde en çok araştırma yapılan ve en iyi tanınan bakteriler­den biri.

Hava almayacak şekilde kapatılan tüplerde bulunan bu canlılar, radyasyon gibi DNA değişimler­ine sebep olabilecek diğer etmenlerde­n korunmalar­ı için kurşun içinde bekletiliy­orlar.

Deneyin ilk 25 yılı boyunca her yıl kontrol edilecek olan bu bakteri örnekleri, daha sonra ise 25 yılda bir kontrol edilecek. Kontrol sonuçları bir dokümana kâğıt kalemle işlenecek. Ayrıca veriler bilgisayar ortamında saklanacak. Bakteriler­in ölüm oranları da bu bilgiler ile ölçülecek.

İlk yapılan kontroller­de, hayatta kalamayan bakteriler ayrıştırıl­dı. Hayatta kalanların da bir kısmı daha zorlu koşullara maruz bırakıldı. 2016 yılındaki ilk analizin sonuçları, 2018 yılında PLOS’da yayımlandı. Bu deney sayesinde bakteriler­in ölme hızı daha iyi anlaşılaca­k.

Kaynak: Science.howstuffwo­rks.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye