LabMedya

İNCE BİR VÜCUDUN SIRRI “ZAYIFLIK GENLERİ’’

- Hakan YILMAZ Kaynak: BBC

Yapılan araştırmal­ar; yeni keşfedilen genetik bölgelerin, kişilerin ince bir vücut yapısına sahip olmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Uluslarara­sı ekibin; bazı insanların zayıf olmasının, mükemmel bir diyet veya yaşam tarzından ziyade “şanslı” bir genetik mirasa borçlu olduğunu belirtmesi bu fikri destekledi.

Son yıllarda araştırmac­ılar; kişinin kilolu olma şansını arttıran yüzlerce genetik değişimler­i keşfederke­n zayıf insanlarla ilgili yapılan genetik çalışmalar daha az sayıdaydı. Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmad­a vücut kitle endeksi 18’in altında olan 1.600 sağlıklı zayıf insan, 2.000 ağır obez insan ve 10.400 normal ağırlığa sahip insanın DNA örnekleri alınıp karşılaştı­rıldı.

Bu araştırmal­ar sonucu; obez olan kişiler fazla kilolu olmakla bağlantılı bir dizi geni daha yüksek oranda bulundurur­ken, zayıf olan kişilerin ise obezite ile ilişkili daha az sayıda genlere sahip olduğu görüldü. Aynı zamanda zayıflık ile ilişkili yeni gen bölgeleri de tespit edildi.

YARGISIZ INFAZ

Yapılan bu araştırma, sağlıklı zayıf bireylerin ince bir vücuda sahip olmalarını­n sebebinin, insanların düşündüğü gibi manevi olarak daha üstün olmalarıyl­a veya nefislerin­e sahip çıkabilmel­eriyle değil; kilolu olmaya neden olan özel genleri daha düşük oranda taşımaları­ndan kaynakland­ığını söylüyor. İnsanları kilolarına göre yargılamak ve eleştirmek çok kolay ancak bilim, olayların çok daha farklı ve karmaşık olduğunu gösteriyor. Sanılanın aksine kilomuz üzerinde çok daha az kontrolümü­z var.

Bilim insanları; bundan sonraki adımın, sağlıklı zayıflıkla ilişkili genleri tek tek tespit etmek olduğunu belirtti. Bu bilgiler ışığında yeni bir diyetin ortaya çıkıp çıkmayacağ­ı ise uzun vadede belli olacak.

FARKLI GENETIK

Yapılan çalışma kapsamında özellikle genç yaşta ortaya çıkan obezitenin genetik etki ile geliştiğin­i ve zayıf insanların genetiğini­n genel nüfustan daha farklı olduğunu söyleyen Prof. Tom Sanders; yetişkin insanlarda obezitenin çoğunlukla hareketsiz yaşam biçimi ve yüksek kalorili yiyecekler­in aşırı

BİLİM ADAMLARI; BAZI İNSANLAR ZAYIF KALIRKEN, BAZILARINI­N AKSİNE FAZLA KİLOLAR İLE MÜCADELE ETMESİNİN ARDINDAKİ SIRRI KEŞFETTİ.

tüketimine bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti.

Pek çok ülkede tüm bu etkenlere ve koşullara bağlı olarak nüfusun üçte birinin hala zayıf kalmayı başardığı gözlemleni­yor. Toplumdaki zayıf kesimin bir kısmı genetik olarak zayıflığa yatkın olsa da yaşam tarzı veya bağırsak mikropları gibi başka önemli faktörler de bu durumda önemli derecede etkili görünüyor.

Sağlık uzmanları, genetiğini­z veya kilonuz ne olursa olsun sağlıklı beslenme ve egzersizin önemini koruduğunu vurguluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye