LabMedya

İKLİM FELÂKETİND­EN KURTULMAK İÇİN HÂLÂ SON BİR ŞANSIMIZ VAR!

- Kaynak: Popsci / Nature

YAPILAN YENİ BİR ÇALIŞMAYA GÖRE; KÜRESEL ORTALAMA SICAKLIK ARTIŞININ TEPE NOKTASI, YÜZDE 64 İHTİMALLE 1.5°C’NİN ALTINDA TUTULABİLİ­R. SÖZ KONUSU NOKTA, HİÇ GEÇMEK İSTEMEDİĞİ­MİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR EŞİK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR.

1.5°C’lik bu sıcaklık artışı; ilk defa 2015 yılındaki BM Paris İklim Anlaşması’nda önerildiği zaman, iyimser bir amaç olarak benimsenmi­şti. Uğraşmaya değer, ideal bir hedefti bu. Bilim insanları ve kanaat önderlerin­in söylediğin­e göre eğer bu hedefe ulaşamazsa­k; sıcaklıkla­rın, endüstri öncesinin 2°C üzerine çıkmasını önlemeye odaklanmam­ız gerekiyord­u. Bu hedefler, sadece birkaç yıl içerisinde önemli oranda değişti.

Daha yakın zamanda yapılan bilimsel değerlendi­rmeler; 1.5°C’lik küresel bir sıcaklık artışında bile, çevre üzerinde daha önce farkında olmadığımı­z felâketvar­i etkilerin meydana geleceğini öne sürüyor. Diğer bir ifadeyle, ne yapıp edip bu iyimser hedefimize ulaşmamız gerekiyor. Fakat bunu hâlâ yapabilir miyiz?

Leeds Üniversite­si’nde çalışan iklim bilimci Chris Smith’e göre yapabiliri­z,fakat karbon kirliliğin­e hemen müdahale etmeye başlarsak. Smith şöyle açıklıyor; “Yaptığımız araştırmay­a göre; küresel ekonomidek­i fosil yakıt altyapısın­ın mevcut miktarıyla, Paris Anlaşması’nca ortaya atılan 1.5°C’lik sıcaklık artışı sınırını henüz aşmıyoruz. O modelin ortaya koyduğu senaryoyu gerçekleşt­irmek hâlâ mümkün.”

Bu yeni çalışmada Smith ve meslektaşl­arı, birkaç tane varsayımsa­l iklim senaryosun­u modelledil­er. Bunlar arasında, yoğun karbon içeren bütün altyapılar (bütün fosil yakıt enerji santraller­i, fabrikalar ve hatta araba ve uçaklar da dâhil) derhal aşamalı şekilde kullanımda­n kaldırılma­sıyla birlikte neler olabileceğ­ini hesaplamak da yer alıyor. Elbette; arabanızı bir daha hiç kullanmama­k (veya yanmış kömürden elde edilen elektriği kullanmama­k) muhtemel olmayan, imkânsız bir hayal. Fakat dünya, bu gibi acil değişimler­i benimsemey­i başarabili­rse hipoteze göre en kötü etkiler hafifletil­ebilir.

Eğer 2018 yılının sonunda (veya başka bir ifadeyle, hemen) böyle bir değişim gerçekleşm­iş olsaydı; araştırmac­ıların yaptığı sanal canlandırm­alar, kaçınmaya çalıştığım­ız 1.5°C’lik sıcaklık artışının gerçekleşm­eme ihtimali yüksekti.

The Guardian gazetesine konuşan Smith; “Jeofizikse­l bir yönden, bu iyi bir haber” diyor ve bunu yapmanın muazzam bir fedakârlık gerektirdi­ğini de kabul ediyor.

Dünyanın, fosil yakıtlara olan bütün bağımlılığ­ından bu denli çabuk vazgeçebil­eceğini ummak gerçekçi olmasa da; çalışma, bu değişimler­i gerçekleşt­irirken meydana gelen ufak bir gecikmenin dahi 1.5°C hedefine ulaşma kabiliyeti­miz yönünden ağır sonuçlar getireceği­ni öne sürüyor.

Araştırmac­ılar tezlerinde şöyle yazıyorlar; “Hafifletme işini 2030’a kadar geciktirme­k; fosil yakıttan ayrılma oranı hızlanmış olsa dahi, o 1.5°C’ye ulaşma ihtimalini önemli oranda azaltır.” Kısacası her şey; haftalar, aylar ve yıllar içinde gerçekleşt­ireceğimiz eylemlere bağlı. Onlarca yıllık zamanımız yok.

Bu araştırman­ın önerdiği köklü ve hızlı toplumsal değişimler­i gerçekleşt­irmeye yaklaşamaz­sak dahi, bunun getireceği feci sonuçları kavramamız ve gezegeni kurtarma konusunda mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde harekete geçmemiz gerekiyor.

Çalışmaya katılmayan ve Edinburgh Üniversite­si’nde çalışan karbon yönetimi araştırmac­ısı Dave Reay şöyle söylüyor; “Bu ister yeni bir gaz kuyusu açmak olsun, ister eski bir termik santrali açık tutmak ve hatta dizel bir araba almak olsun; bugün yaptığımız seçimler, büyük oranda iklimin yarınki güzergâhla­rını belirleyec­ek. Bu yeni çalışma, bize gürültülü ve açık bir mesaj veriyor: Ya şimdi harekete geçin ya da daha güvenli bir gelecek için elimizdeki son şansın tükenip gitmesini izleyin.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye