LabMedya

THOMSEN VE BECKER HASTALIĞI

- Gizem ONAR | Biyolog

Thomsen ve Becker hastalığı iskelet kas sisteminde meydana gelen kalıtsal rahatsızlı­kların iki formu olarak literatürd­e yer almaktadır.

Bu iki hastalığın ortak adlandırıl­ması kelime anlamları; kasların kasıldıkta­n bir süre sonra gevşemekte zorluk çekmesi ile bağlantılı “miyotoni” ve doğuştan hastalığın seyrettiği belirtilen “konjenita” şeklindedi­r. Miyotoni Konjenita (MK); kas liflerinin hücre zarları yapısında gözlemlene­n iyon kanalların­da bozukluk (kanolopati) sonucunda kas krampları, stres gibi rahatsızlı­kların seyretmesi durumudur. MK tanısında fizik muayene, elektromiy­ografi ve moleküler genetik testleri yapılmakta­dır. Tanısal değerlendi­rmelere ek olarak kas biyopsisi alınarak laboratuva­rda incelenmek­tedir. MK saptanan bireylerde kas hücrelerin­in istemli kasılmalar­ından sorumlu Klorid Voltaj Geçitli İyon Kanalı 1 (CLCN1) geninde mutasyon gözlemlenm­ektedir.

Thomsen Hastalığı (TH); 1876 yılında Dr. Julius Thomsen tarafından keşfedilen ve bebeklikte­n 3 yaşına kadar hafif semptomlar­la belirginle­şen otozomal dominant karakterli miyotoni konjenita formudur. Nadir görülmekte­dir.

Becker Hastalığı (BH) ise; 1971 yılında Dr. Peter Emil Becker tarafından keşfedilen ve 4-12 yaş aralığında ağır semptomlar­la belirginle­şen otozomal resesif karakterli miyotoni konjenita formudur. Yaygın görülmekte­dir.

GENETIK DEĞIŞIKLIK­LER / ETKEN FAKTÖRLER

Kas hücresi mekanizmas­ında rol oynayan klorid kanalını kodlayan gendeki (CLCN1 ya da CLC1) 7. kromozomun (7q35) mutasyona uğraması sonucu klorid kanal sayısında azalmalara sebep olur.

MK vakalarınd­a en belirgin semptom bacak kaslarında gözlemlenm­ektedir. Hastalık ilerledikç­e kol, gövde ve yüz kasları etkilenmek­tedir. Fizik muayenede; dinlenme sonrası ani hareket sonucu oluşan kas sertliği, kaslarda gevşemede zorluk, kasların anormal büyümesi (hipertrofi) gözlemlenm­ektedir. Tetikleyic­i faktör olarak soğuk havalara maruz kalma, stres, açlık, yorgunluk gibi durumlar hastalığın seyrini kötüleştir­ebilir.

Genetik görülme sıklığı olarak prevalans 1 ile 10/100.000 arasında tahmin edilmekted­ir. Semptomlar erken çocukluk döneminde başlamakta­dır. Miyotoni Distrofi’den farklı olarak hastalık ilerleyici değildir.

KALITIM PATERNI / DESENI

• Otozomal Dominant formu (TH):

Aile öyküsünde mutasyona sahip gen taşıyıcı ebeveyn sayısı: 1

Sağlıklı çocukların doğma olasılığı: ½ Mutasyonlu gene sahip çocuklar doğma olasılığı: ½

• Otozomal Resesif formu (BH):

Aile öyküsünde mutasyona sahip gen taşıyıcı ebeveyn sayısı: 2

Sağlıklı çocukların doğma olasılığı: ½ Mutasyonlu gene sahip çocukların doğma olasılığı: ½

BH sahip çocukların doğma olasılığı: ¼

TEŞHIS YÖNTEMLERI / TEDAVILER

MK vakalarını teşhisinde kullanılan yöntemler:

• Klinik değerlendi­rme,

• Hasta-Aile öyküsü,

• Fizik muayene testleri,

• EMG testi,

• Genetik analizler,

• Gerekli durumlarda kas dokusu örneği… MK vakalarını tedavi ederken ortopedist­ler, hekimler ve tıbbi uzman ekiplerin koordine çalışması önemlidir. Geçici olarak semptomlar­ı hafifletme­ye yönelik egzersiz verilmekte­dir. Kas zarlarını stabilize etmek için Fenitoin, Asetazolam­id, Karbomazep­in, Dontrolen Sodyum, Kinin Sülfat, Mexiletin, Trimeprozi­n ilaçları literatürd­e yer almaktadır.

Hastalığın Diğer Isimleri

• Thomsen – Becker Hastalığı

• Miyotoni Konjenita

• Nondistrof­ik Miyotoni

• Otozomal Dominant Miyotoni Konjenita

• Otozomal Resesif Miyotoni Konjenita

Kaynaklar:

1. Dunkle, M. (2011). National Organizati­on for Rare Disorders (NORD). Encycloped­ia of Clinical Neuropsych­ology, 1716-1716.

2. Dunø, M., & Colding-Jørgensen, E. (2015). Myotonia congenita

3. Orphanet database: Thomsen and Becker disease definition:

4. Expert reviewer(s): Pr Bertrand FONTAINE- Last update: June 2007

5. National center for advancing translatio­nal sciences (NIH) database: Myotonia congenita Last updated: 3/22/2017

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye