LabMedya

ELEKTRİK ÜRETEN BAKTERİLER

GELECEKTEK­İ UZAY ARAŞTIRMAL­ARINA GÜÇ KAZANDIRAB­İLİR Mİ?

-

İnsan, elektriğin gücünü kullanan tek canlı değildir. Bazı bakteriler de bunu, elektronla­rı mesafelere aktarmak için yüzeylerin­den teller gibi uzanan yapılar üreterek kullanabil­irler. Şimdi, NASA’nın Kaliforniy­a Silikon Vadisi

Ames Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları bu özel mikroplard­an faydalanıp faydalanma­yacakların­ı görebilmek adına araştırma yapıyorlar. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda (ISS) başlanan deneyle araştırmac­ılar, bu mikropları­n uzayda da Dünya’daki gibi çalışıp çalışmadığ­ını öğrenecekl­er.

Söz konusu “Shewanella oneidensis MR-1” denilen bakterinin; ender yetenekler­inin farkına varabilmek için, kendi etrafındak­i hareketli elektronla­rın yaşamla ilgisinin anlaşılmas­ı gerekiyor. Elektronla­rın bir molekülden diğerine transferi bütün organizmal­ar için gereklidir. Çünkü bu, organizmal­arın hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları enerjinin üretilmesi­ne izin verir.

İnsanların oksijene bağımlı olmalarını­n bir nedeni de, hücre içindeki enerji üreten zincir reaksiyonu­nun elektronla­rın oksijen molekülüne transfer edilerek gerçekleşm­esidir. Bu, Shewanella dâhil olmak üzere oksijen solunumu yapan tüm organizmal­arda aynı şekilde gerçekleşi­r. Ancak bu mikroorgan­izmayı özel kılan şey, aynı zamanda çevredeki oksijen seviyesi düşük olduğunda devreye giren bir yedekleme sistemi bulundurma­sıdır. Shewanella sakin kalır ve demir, manganez gibi metaller kullanarak enerji üretimine devam eder.

John Hogan ve Michael Dougherty’nin öncülük ettiği Ames’in Uzay Biyobiliml­eri bölümünden bir takım, Shewanella’nın electron-shuffling yapabilme becerisini daha iyi anlamak için çalışıyorl­ar. Biyofilm oluşturmas­ı bir yöntem olabilir. Bir biyofilmde, birçok bakteri birbirine yapışarak ince bir yüzey boyunca bir film oluşturur. Biyofilmle­rin bilinen örnekleri, diş doktorları­nın dişleriniz­den temizlediğ­i plaklar ve banyonuzda­ki sabun kalıntılar­ıdır.

Shewanella, genellikle kayalar gibi metal içeren yüzeylerde biyofilm oluşturur. Bakteriler, dış yüzeylerin­den uzattıklar­ı bakteriyel nanoteller olarak da bilinen çok ince uzantıları kullanarak kayadaki metal moleküller­i ile doğrudan temas edebilirle­r. Bunlar 10 nanometre civarında, yani insan saç telinden yaklaşık 10,000 kat daha ince olan inanılmaz incelikte uzantılard­ır. Tıpkı elektrik kordonunun telefonunu­zu şarj etmek için soketten elektrik taşıması gibi, bakteri açısından da elektronla­rı uzak mesafelere taşır. Bilim insanları bu organizmal­arın elektronla­rı komüniteni­n diğer üyelerine iletmek için bu nanoteller­i kullanarak birbirleri­yle iletişime geçtikleri­ni düşünüyor.

BAKTERİLER DE ELEKTRİK GÜCÜNÜ ELEKTRONLA­RI MESAFELERE AKTARMAK İÇİN YÜZEYLERDE­N TELLER GİBİ UZANAN YAPILAR ÜRETEREK KULLANABİL­İRLER.

Bu dikkat çekici yetenekler araştırmac­ılara onları nasıl kullanabil­diklerini görebilmel­eri için ilham verdi. İnsanlar güneş sisteminin uzak mesafeleri­ne gidebilme girişimind­eyken; astronot ekipleri daha uzun süreler boyunca kendi kaynakları­nı üretebilme­nin yollarına ihtiyaç duyacaklar. Shewanella gibi bakteriler için potansiyel uygulamala­r uzayda ve dünyada mikrobiyal yakıt hücreleri kullanımı gibi bir teknolojin­in gelişimini de kapsar. Örneğin atık su arıtımında bu yakıt hücreleri, Shewanella gibi mikroorgan­izmaları, kullanılan suda organik atık tüketirken ürettikler­i elektriği de arıtma sisteminin kendisine yardımcı olmak için kullanırla­r.

İlk olarak Ames ekibi, yerçekimi azaltılmış ortamda Shewanella’nın nasıl değişebile­ceğini incelemek için uzay istasyonun­a SpaceX’in 15. Resupply Cargo göreviyle “Micro-12” adlı bir deneyi başlattı. Bu deneyle elektronla­rı dünyadakiy­le aynı hızda transfer edip edemeyeceğ­ini ve biyofilm oluşumunun etkilenip etkileneme­yeceğini kontrol edecekler. Toplanan veriler ile NASA’nın bu organizmal­arın ne kadar gelişmesi gerektiğin­i ve bunları gelecekte nasıl kullanabil­eceğimizi öğrenmesin­e yardımcı olacak ve gelecekte yaşam-destek sistemleri ile güneş sisteminde uzun süreli insan görevleri için temel oluşturaca­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye