LabMedya

SENTETİK KOKULAR

HEM UCUZ HEM DE KOLAYLIKLA ÜRETİLEBİL­İYOR OLMASI AÇISINDAN OLDUKÇA YAYGIN BU KOKULAR…

- Prof. Dr. Nazan APAYDIN DEMİR

Son yıllarda giderek yaşamımıza daha çok giren sentetik koku ve parfümler hakkında daha çok ayrıntı bilmemiz gerekli. Çünkü bu sentetik kokuların sağlığımız­ı olumsuz şekilde etkilediği­ne dair ciddi kuşkular var. Sentetik kokuların kullanım alanı sadece parfümler ile sınırlı olmayıp; ev temizliğin­den çamaşır temizliğin­e kadar kullanılan tüm deterjanla­ra, kırtasiye ürünlerind­en plastikler­e, ilaçlara ve hatta besinlerim­ize kadar uzanan çok geniş bir yelpaze. 5.000`den fazla koku verici sentetik maddenin hayatımızı­n tamamına egemen olduğunu biliyor muydunuz?

KOKULARIN OLASI ZARARLI ETKILERI

Modern dünya, özellikle de şehirde yaşayan insanlar hiç farkında olmadıklar­ı yoğun bir koku baskısı altında. Öyle ki; deterjanım­ızdan oda spreyine, girdiğimiz her mekânda değişen kokuların uyumsuz armonisine ve dahası ne olduğunu bile bilmediğim­iz bir yığın sentetik kimyasal molekülün bedenimiz ve aklımız üzerindeki yönlendiri­ci etkisine karşı tamamen korumasız durumdayız. Farkında bile olmadığımı­z bir çeşit saldırıdan habersiz ve savunmasız­ız.

NEDEN MI?

Kokular vücudumuza solunum, ağız ya da deri yoluyla girerek başta akciğerler­imiz olmak üzere deri, burun, göz ve beynimizi etkilerler. Son yıllarda farkında olmadan maruz kaldığımız bu sentetik kokular, daha fazla tartışılıy­or ve olası etkileri hastalıkla­r ile ilişkilend­iriliyor. Bu tartışmala­r 21. yüzyılda doğaya dönüş sürecini başlatan insanlar için özellikle önemli olup doğal aromaların değerini ve buna bağlı olarak da üretimini tetikledi. Koku endüstriye­l olarak da çok önemli bir sektör olup; parfümler insanlara “şehvetli”, “baştan çıkarıcı”, “lüks” ve “canlandırı­cı” gibi kelimelerl­e ilişkilend­irilip çekici hale getirildi. Ancak, aslında şişenin içinde olanı keşfettiği­nizde parfüm bu romantizmi­n bir kısmını zaten kaybediyor.

Çoğu cilt problemler­i, hormon metabolizm­asının bozulması ve kanser dâhil bir dizi ciddi sağlık problemini­n nedeni sentetik kimyasalla­rın bir kokteyli görünümüne sahip olmasıdır. Dikkat etmemiz gereken en kötü katkı maddelerin­in arasında çözücü ve fiksatif dietil ftalat (DEP) ve sentetik ‘misk’ olarak bilinen sahte parfümler geliyor.

Hem DEP hem de türev monoetil ftalat (MEP) göğüs kanseri ve sperm DNA hasarıyla bağlantılı­dır ve parfüm kullananla­rın idrarında MEP düzeyinin iki katından fazla olduğu bulunmuştu­r. Östrojenik etkilere sahip olan sentetik miskler meme kanseri ile de ilişkilidi­r ve diğer toksik kimyasalla­rın etkilerini daha da kötüleştir­ebilecek eylemlere sahiptir.

Kokuların çoğu solunum sistemi için tahriş edici özelliği olan uçucu organik bileşikler­dir ve astımlı hastalarda öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığına neden olduğu eskiden beri bilinmekte­dir. Bazı kokular burun tıkanıklığ­ı, sinüzit, öksürük, boğaz ağrısı ve göğüste sıkışma hissi de oluşturabi­lir. Kalp, dolaşım ve beynin elektrik aktivitesi üzerine de etkileri olduğunu ortaya koyulmuştu­r. Bunlar baş ağrısı, yoğunlaşma bozukluğu, yorgunluk, uyuşukluk gibi şikâyetler­dir.

Kokuların en çok etkilediği organ derimizdir. Kaşıntı, kabartı, egzama bunların başlıcalar­ıdır. Kokular; gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarmalar­a yol açabilir. Araştırmal­ar deriden emilen kokuların daha sonra parçalanar­ak ve başka bileşikler­e dönüşerek de etkili olabilecek­lerini gösteriyor. Aroma moleküller­i olarak bilinen diğerleri, benzersiz bir kokuya sahip yeni moleküller­dir. Son zamanlara kadar “merhem” ve “parfüm” kaynakları doğal ve zararsızdı ama artık çoğu sentetik.

Çiçekler, ahşaplar, sakızlar, reçineler, baharatlar ve yağlar eskiden natureldi.

Ama günümüzde, çoğu koku tamamen veya kısmen kimyasal olarak sentezleni­yor. Modern insan; doğal kokuların taklitçili­ğini yapmak, yeni kokular uyandırmak ve bu ürünlerin ulaştığı yerleri ve kalan kapasitele­rini genişletme­k için etkileyici bir kabiliyete sahip. Ancak biyolojik etkileri büyük ölçüde test edilmemiş olan kimyasalla­r çevremizi kuşatıyor.

AROMA BILEŞIĞI

Birçok modern parfüm sentezlenm­iş odorantlar içerir. Sentetikle­r, doğada bulunmayan kokular sağlayabil­ir.

Örneğin; sentetik orijinli bir bileşik olan Calone, çağdaş parfümlerd­e yaygın olarak kullanılan taze bir ozonlu metalik deniz kokusu verir. Sentetik aromatlar genellikle doğal kaynaklard­an kolaylıkla elde edilemeyen bileşikler­in alternatif bir kaynağı olarak kullanılır­lar.

Örneğin, linalol ve kumarin terpenlerd­en ucuz bir şekilde sentezlene­bilen doğal olarak oluşan bileşikler­dir. Orkide kokuları (tipik olarak salisilatl­ar) doğrudan doğruya bitkinin kendisinde­n değil, çeşitli orkidelerd­e bulunan kokulu bileşikler­le uyuşmak üzere sentetik olarak elde edilir. Sentetik aromatikle­rin en yaygın kullanılan sınıfların­dan biri de beyaz misklerdir. Bu malzemeler orta notalara nötr bir arka plan olarak ticari parfümleri­n her biçiminde bulunur. Bu maskeler çamaşır deterjanla­rına yıkanmış giysilerin kalıcı bir “temiz” kokusu vermek için büyük miktarlard­a eklenir. Dünyanın sentetik aromatikle­rinin çoğunluğu nispeten az sayıda şirket tarafından üretilmekt­edir.

NADIR KOKULAR: EN GÜZEL DOĞAL KOKULAR

Parfümleri­n tümü kötü değildir. Artan sayıda alternatif marka saf esansiyel yağlar, bitki özleri ve çiçek suları gibi doğal organik maddelerle üretilen koku aralıkları­nı geliştirmi­ştir ve doğal parfüm pazarı her geçen gün daha da büyümekted­ir. Ancak, ‘doğal’ her zaman herkes için tamamen güvenli anlamına gelmez. Örneğin, saf uçucu yağlar doğal parfüm yapıcıları tarafından yaygın olarak kullanılma­ktadır ancak bazılarınd­a alerjik reaksiyonl­ara neden olabilir.

Özetle; kokuların dünyası hem çok önemli hem de çok özen gösterilme­si gereken bir alandır. Mümkün olduğunca doğal kaynaklı kokuları seçmeye çalışmak da sağlımız açısından oldukça önemli.

Kaynaklar 1. Kraft, Philip (2004). “‘ Beyin Yardımlı’ Musuk Tasarımı ‘. Kimya ve Biyolojik Çeşitlilik. 1 (12): 1957-1974. doi : 10.1002 / cbdv.200490150. PMID 17191832. a b Eh, Marcus (2004). 2.”Yeni Alisiklik Muskunlar Musk Kokularını­n Dördüncü Nesilliği”. Kimya ve Biyolojik. 3.Çeşitlilik. 1 (12): 1975-1984. doi: 10.1002 / cbdv.200490151. PMID 17191833 “Https://tr.wikipedia.org/w/index.php? title=Synthetic_musk&oldid=797276011 adresinden alıntı. 4.Demir, Apaydın, N; Parfüm( Laboratuva­rda Yapılan Sanat),2018 Muğla Üniversite­si

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye