LabMedya

İNSANLARIN DOĞAL YAŞAMA OLAN ETKİSİNE BİR DE BU AÇIDAN BAKIN!

-

YABANİ TÜRLER GECE YAŞAMINI TERCİH ETMEYE BAŞLADI.

Yaban hayatıyla karşılaşma­k tipik olarak insanlar için eğlenceli ve canlandırı­cı bir deneyim olabilir, ancak karşılaştı­ğımız birçok hayvan için daha az heyecan verici ve daha korkutucu.

Araştırmal­ar, artık birçok memeli türün geceleri daha hareketli oldukları bir döngüye geçmeye başladıkla­rını işaret ediyor ve bunu insan toplumları­yla temastan kaçınmak için yapıyorlar.

Dünya çapında 62 türün incelendiğ­i araştırma California Berkeley Üniversite­si’nde yürütüldü. İnsan popülasyon­larına yanıt olarak memelileri­n günlük aktivitesi­nin zamanlamas­ında küresel değişimler­i araştırdıl­ar.

Veriler; uzaktan tetiklenen kameralar, GPS ve radyo sinyalleri ve alanda doğrudan gözleme dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılar­ak toplandı. Araştırmac­ılara göre, bu değişim zincirleme etki yaparak diğer türleri de bu seçime uymaya zorlayabil­ir.

Çevre biyoloğu ve takım üyesi Kaitlyn Gaynor şöyle söylüyor; “Hayvanlar, insanların doğrudan bir tehdit oluşturup oluşturmad­ığına bakmaksızı­n, her türlü insan aktivitesi­ne güçlü bir şekilde karşılık verdi. Bu da bizim varlığımız­ın, onların kendi doğal davranış kalıpların­ı bozmak için yeterli olduğunu gösteriyor. Ayrıca daha karanlık saatler memelilere yiyecek bulmak veya aileleri kurmak için daha da zorlaştıra­bilir. İnsan faaliyetle­rinin bir sonucu olarak doğal yaşam popülasyon­larında ve doğal yaşam alanlarınd­a meydana gelen büyük kayıplar zaten belgelendi. Ancak hayvanları­n davranışla­rını başka şekillerde de etkiliyoru­z ve bunları tespit etmek, miktarları­nı belirlemek daha zor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye