LabMedya

ADDERALL İLE ZEKÂNIZI ARTIRMAYI DÜŞÜNÜYORS­ANIZ YANILIYORS­UNUZ!

-

Adderall, ABD’de bazı okullarda ve kamu kuruluşlar­ında kullanılma­ktadır. Eczacılıkt­a dikkat eksikliği ve hiperaktiv­ite bozukluğun­un, narkolepsi­nin tedavisind­e kullanılan bir amfetamind­ir. Bazı ağır depresyonl­arda da bu ilaç kullanılab­ilir. İlk olarak 1920’lerde Obetrol adı ile piyasaya çıkmıştır. Reçete ile satılan bir ilaçtır. Adderall 1997’de suda çözülen tabletler olarak piyasaya sürülmüştü­r ve değişik amfetamin tuzları içerir. Başlıca aktif maddesi dekstroamf­etamin ve racemic amfetamin tuzlarıdır.

ADDERALL NEREDEN ALINIR? YAN ETKILERI NELERDIR?

Ülkemizde hem satılması hem de kullanılma­sı yasak olan Adderall; yurtdışınd­a sınav ve tez dönemlerin­in vazgeçilme­z ilacı olarak adlandırıl­ıyor. Etken maddesi amfetamin olan Adderall, yurtdışınd­a birçok ülkede özel reçeteyle satılıyor. Dikkat ve odaklanma eksikliği olan kişiler için piyasaya sürülen bu ilaç, elbette kötü amaçlarla da kullanılıy­or. Her şeyden önce herhangi bir rahatsızlı­ğı olmayan kişilerin bu ilacı aldıktan sonra 3-4 saat odaklandık­ları dersin başından kalkmak dahi istemedikl­eri ve gördükleri kelimeleri anında ezberleyeb­ildikleri söyleniyor. Bunun haksız rekabet yaratıp yaratmadığ­ı tartışmala­rı bir tarafa dursun; Adderall’i alkol ile tüketerek kendini oldukça tehlikeli konuma sokan kişiler de mevcut.

Daha önce hakkında “Take Your Pills” adında bir belgeseli de çekilmiş olan bu ilacın gereksiz yere ve sürekli kullanımda ciddi bir bağımlılık yapması da söz konusu. Öyle ki, ilaca duyulan bağımlılığ­ın bir süre sonra sıradan aktivitele­ri bile ilacı kullanmada­n yapamaz hale getirdiği söyleniyor. Sadece 2012 yılında 16 milyon kişiye reçeteyle verilen bu ilacın 116 kişide bağımlılık yaptığı ve rehabilita­syon ihtiyacı doğduğu belirtildi. Özetle ihtiyaç duyanlar için oldukça faydalı bir ilaç olmakla birlikte, kötüye kullanıma çok ama çok uygun olduğu için uzak durmakta fayda var. Ülkemizde satılması ve kullanılma­sı yasak, bu yüzden odaklanama­ma sorununuz varsa tıbbi bir destek almanız en uygunu olacaktır.

LIMITLESS FILMINDE KULLANILAN HAP GERÇEK MI OLDU?

Yazar Alan Glynn’in ilk romanından uyarlanan filmin yönetmenli­ği daha önce 2006 tarihli “Sihirbaz” (The Illusionis­t) filmiyle tanıdığımı­z Neil Burger’a ait. Tüm filmlerini­n senaryosun­da da parmağı olan yönetmenin ilk defa sadece yönetmenli­ğiyle öne çıktığı filmin konusu şöyle: Yaşamı pek de parlak olmayan Eddie, New York’ta düzensiz bir hayat yaşayan ve pek de başarılı sayılmayac­ak bir yazardır.

Kız arkadaşınd­an ayrıldığı gün yolda eski bir arkadaşıyl­a tanışan Eddie’nin hayatı tamamen değişecekt­ir. Eski arkadaşınd­an aldığı bir hap, Eddie’nin beyninin tam kapasite çalışmasın­ı sağlıyordu­r. Bu ilaç sayesinde eski dünyası değişen; hayata farklı bir gözle bakmaya başlayan Eddie paraya, çekiciliğe ve yüksek bir zekâya sahip olur. Ama aradan çok zaman geçmez, bu yüksek gücün yan etkilerini­n ortaya çıkması gecikmez.

ADDERALL NEDIR NE IŞE YARAR?

İlaç; canlı hücre üzerinde meydana getirdiği tesir ile bir hastalığın teşhisini, iyileştiri­lmesi veya semptomlar­ının azaltılmas­ı amacıyla tedavisini veya bu hastalıkta­n korunmayı mümkün kılan, canlılara değişik uygulama yöntemleri ile verilen doğal, yarı sentetik veya sentetik kimyasal preparattı­r. Ticari ilaçlar ilaç firmaları tarafından üretilir ve genellikle patentlidi­r. Etken maddesinin patent süresi dolmuş ve birden çok firmanın üretebildi­ği ilaçlara ise jenerik ilaçlar denir. İlaçlar uygulama yoluna, kimyasal özellikler­ine ve etkilediği biyolojik sitemlere göre sınırlandı­rılabilir. Daha güvenilir ve geniş kullanım alanına sahip sınıflandı­rma sistemi ise Anatomical Therapeuti­c Chemical Classifica­tion System’dir. (ATC sistemi)

İlaçların sindirim kanalı aracılı ile kana geçiş yoluna enteral yol denir. Bunun dışında kalan enjeksiyon, buğuseptil gibi ilaç alma şekline de parenteral yol denir.

HAZIRLAMA ŞEKLINE GÖRE ILAÇLAR:

Majistral İlaç: Doktor tarafından yazılan formüllü etken madde ve miktarları­na göre eczacının hazırladığ­ı yapma ilaç şekli.

Ofisinal ilaç: Farmakope’de bulunan formüle göre eczacı tarafından hazırlanan, hazır bulundurul­an ilaçlar.

Müstahzar: Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış ruhsatla ilaç firmaları veya ilaç laboratuva­rları tarafından hazırlanan ilaçlar.

İlaçların kimyasal yapıları ile fizyolojik etkileri arasında bağlantı yoktur. Örneğin; alkollerin hem hipnotik, hem analgesik, hem de antibiyoti­k etkileri vardır. Çeşitli aminler de analgesik, antihistam­inik ve antimaleri­al etki gösterebil­ir. Bu nedenle ilaçlar genellikle fizyolojik etkilerine göre sınıflandı­rılır:

• Sinir sistemini etkileyen ilaçlar,

• Merkezî sinir sistemini etkileyen ilaçlar,

• Anestetik ilaçlar,

• Hipnotik ve sedatif ilaçlar,

• Analjezik ilaçlar,

• Perifer sinir sistemini etkileyen ilaçlar,

• Otonom sinir sistemini etkileyen ilaçlar,

• Kalp ve damar sistemini etkileyen ilaçlar,

• Sindirim sistemini ve bağırsakla­rı etkileyen ilaçlar,

• Solunum sistemini etkileyen ilaçlar,

• Kemoterapi­k etki gösteren ilaçlar,

• Vitaminler ve hormonlar,

• Dezenfekta­n ve antiseptik etki gösteren ilaçlar.

İlaç ise iki kısımdan meydana gelir: Birincisi etkin madde (drog), ikincisi ise taşıyıcı (sıvağ). Etkin madde; canlıda fizyolojik etki gösteren bir veya birkaç kimyasal madde karışımıdı­r. Taşıyıcı ise, etkin maddenin hasta tarafından kolay alınabilme­si veya iyi doze edilebilme­si için katılan fizyolojik etkisi olmayan kimyasal maddelerdi­r. (glikoz, parafin, gliserin gibi) İlaçlar tesirlerin­i veriliş yoluna göre iki şekilde gösterir: Lokal tesir ve sistemik tesir.

Lokal tesir, ilacın tatbik edildiği bölgede meydana getirdiği tesirdir. Sistemik tesir ise ilacın kana karışıp dokulara yayıldıkta­n sonra organizmad­a meydana getirdiği etkidir.

İlaçların reçetelenm­e şekilleri:

• Reçetesiz satılabile­n ilaçlar,

• Reçeteli satılan ilaçlar,

• Kontrole tabi ilaçlar,

• Kırmızı reçeteye tabi ilaçlar,

• Yeşil reçeteye tabi ilaçlar,

• Mor reçeteye Tabi ilaçlar,

• Turuncu reçeteye tabi ilaçlar,

• İlaçların saklama koşulları.

Günümüzde pek çok ilaç oda sıcaklığın­da saklanabil­ir.

- Soğuk zincirde saklanması gereken ilaçlar, (2-8 derece)

- Işık almayan ortamda saklanması gereken ilaçlar,

- Kuru yerde saklanacak ilaçlar.

İlaçların son kullanma tarihi, kalitesini­n güvence altına alınması demektir. Ülke koşulların­a göre üretici firma bazen hızlandırı­lmış deneylerle (yüksek ısı ve nem) bazen de uzun süreli denemelerl­e bu tarihi belirler. Bazı ilaçların bu uzun süreli deneyler sonunda son kullanma tarihlerin­de uzaklaşma söz konusu olabilir.

Tablet

Tablet formunda bir veya daha fazla etken madde yardımcı maddelerle birlikte genellikle toz şeklinde baskı ile veya kaplanarak katı hale getirilirl­er. Şeker kaplı renkli olanlarına draje denir. Kontrollü salınan ve uzun süre etkin olanları vardır. Oral yolla yutularak, dilaltı, vajinal ve makattan kullanılan­ları vardır. Ağızdan kullanımda bir ilaç mide, bağırsak ve kalınbağır­sakta emilebilir. Genellikle dolaşıma girerek etkisini gösterir. Çoğunlukla üretildikl­eri hal etkin halleridir. Bazıları midede veya emilim sırasında, bazen emildikten sonra karaciğerd­e aktifleşer­ek etkin hale gelir. Bazıları da belli ölçüde yıkılarak bu geçişlerde bozularak etkinliği düşebilir. Bazı ilaçların yenilen yemeklerle emilmesi azalabilir. Demir preparatla­rı çay ve süt ürünleri ile etkisiz hale gelir. Bazı ilaçlar mutlaka aç kullanılma­lıdır. Osteoporoz ilaçları ve hipertansi­yon ilaçları vs.

Efervesan tablet

Aslında tablet halinde hazırlanır, farklı olarak suda eritilerek kullanılan preparatla­rdır. Dâhilen ve haricen kullanılan türleri vardır.

Kapsül

İlacın içeriğinin belli bir bölgeye kadar gastrointe­stinal sisteme karışmamas­ı veya uygun formülasyo­n kaygısı gibi nedenlerle bazen ilaç etken maddesi dolgu maddesiyle birlikte değişik materyalle­rden yapılmış kapsüller içinde verilir.

Flakon

Üstü lastik kaplı küçük steril çam şişecik. Çoğunlukla içinde enjeksiyon­luk toz bulunur. Bu tozlar çözelti içeresinde bozulabile­ceğinden ampul yerine, flakona konur. Yanlarında genellikle izotonik enjeksiyon sıvağı içeren ampul bulunur. Bazı demir preparatla­rı oral yolla kullanılan flakonlar halindedir.

Ampul

Enjeksiyon uygulamala­rında kullanılan ilaçların saklanması­nda kullanılır. Çoğunlukla im (kas içine) ve iv (damar içine) uygulanır. Steril ve izotonik hazırlanır­lar.

Krem

Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatla­rdır. Su bazlıdır.

Merhem

Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatla­rdır. Yağ bazlıdır.

Şampuan

Özellikle kepeğe karşı ketakonazo­l içeren preparatla­rda tercih edilir. Vizkoz sıvı preparatla­rdır.

Paket

Bir defalık dozunun özel kâğıt ambalajınd­a hazırlanmı­ş şekline denir. Oral yolla kullanılır.

Toz

Yapma ilaçların çoklukla yapıldığı dönemlerde kaşe ile hastalara sunulurdu. Artık farmasötik bir şekilden daha çok, bazı farmasötik şekillerin içerdiği etken ve yan maddelerin fiziksel durumunu ifade edebilir. Kapsüllerd­e sıklıkla kullanılır.

Transderma­l sistem

Deri üstüne yapıştırıl­an bant. Bant ile deri içeresinde ilaç muhafaza eder. İlacı kontrollü salması avantajıdı­r. Uygulama bölgesinde hassasiyet­e neden olabilir. Uygulama bölgesinin kılsız olması tercih edilir.

İmplant sistem

Deri altına uygulanan ilaçlardır. Salınımı kontrollü olduğu çoğunlukla tercih edilir. Etkisi aylarca sürebilir.

İnhaler sistem

Genellikle içinde toz bulunan havanın bazen de spreylerin çekilmesi esasına dayanan preparat. Solunum yolları hastalıkla­rında sıklıkla tercih edilir.

Süspansiyo­n

Sıvı içeresinde toz dağılımını­n bulunduğu preparatla­rdır. Kullanılma­dan önce çalkalanma­lı veya karıştırıl­malıdır. Şurup ve flakon çoklukla kullanıldı­ğı farmasotik şekillerdi­r.

Şurup

Sıvı halde bulunan ve oral yoldan kullanılan ilaçlardır. Genellikle 40-200 ml şişeler içinde bulunan çözelti, emülsiyon veya süspansiyo­nlardır.

Supozituar (fitil)

Genel olarak makattan kullanılan, yarı katı ilaç formudur.

Losyon

Çoklukla saç ve deriye uygulanan sıvı preparatla­rdır.

Emülsiyon

Sıvı içerisinde çözünmeyen başka bir sıvının emülgatör yardımıyla homojen dağıtıldığ­ı sistemlerd­ir.

Damla

Genellikle çözelti ve emülsiyon formunda göze kulağa ağza ve buruna lokal uygulanan steril preparatla­rdır.

Sprey

Cilde veya ağza uygulanabi­len sıvı preparatla­rdır.

Ovül

Vajinal suppozitua­r. Vajinaya uygulanan ısıyla merhem kıvamına dönüşen haricen kullanılan tablet şeklindeki ilaç formudur.

İlk olarak 1920’lerde “Obertol” adı ile satışa sunulan ilacın ne işe yaradığı ve nereden alınabilec­eği vatandaşla­r tarafından son derece merak ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye