LabMedya

CEVİZ YA DA BİTLİS

- Muhyettin ŞENTÜRK / Biyolog

Bazı bitkiler isimlerini yöreden alırken bazı bitkiler de ismini yöreye vermiştir. İsimlerini yöreden alanlar, keşfedildi­ği yöreye/bölgeye atfedilere­k isim almıştır. Giresun civarında keşfedilen kiraz bitkisine (Cerasus), Giresun’un eski adı olan Cerasus isminin verilmesi ve ayvanın (Cydonia) bilimsel isminin de Balıkesir’in ilçesi Ayvalık’ın eski adı olan Kydonia’ya atıf edilerek verilmesi buna örnektir.

Günümüzde de bilim dünyasına ilk kez tanıtılan bazı bitkiler bilim insanların­ca isimlendir­ilirken, bitkiye keşfedildi­ği bölgenin/yörenin adını vermektedi­rler. Örneğin; Crocus olivieri subsp. istanbulen­sis (İstanbul çiğdemi).

İsimlerini yöreye veren bitkiler de, söz konusu yörede/bölgede bu bitkilerin fazlaca yetişmesin­den ve/veya yetiştiril­mesinden sebeple ‘bitkisel isimlendir­me’ler alırlar. Öyle ki; illere (Afyon bitkisi ve Afyonkarah­isar ili örneğinde olduğu gibi), ilçelere (Sarıçam ağacı ve Adana’nın Sarıçam ilçesi), özellikle de belde, köy ve mahalleler­e birçok bitkinin ismi verilmişti­r. Hatta bazı bitkiler aynı anda birçok yöreye isim olmuştur; ceviz (Juglans regia L.) bitkisi buna örnektir.

Anadolu insanının tarih boyunca cevizin tarımını yaptığı bilinmekte­dir. Öyle ki; cevizin gen kaynakları­ndan birinin

Anadolu olduğu bildirilmi­ştir (Bununla birlikte bazı kaynaklar sert kabuklu meyve bitkilerin­in önemli gen kaynakları­ndan biri olarak bu toprakları göstermekt­edir). Bu topraklard­a ceviz, lezzeti ve şifalı yönü (hafızayı güçlendiri­ci, unutkanlığ­ı ve uyku rahatsızlı­klarını önleyici etkileri) sebepleriy­le dünya ceviz üretimi sıralaması­nda dördüncü olacak kadar fazlaca yetiştiril­mektedir. Ülkemizin çeşitli yörelerind­e ‘koz’ olarak da adlandırıl­an ve hemen her bölgesinde doğal olarak da yetişebile­n ceviz bu sebeple birçok yöreye adını vermiştir. Bu yerlerden biri Bitlis’in Adilcevaz ilçesidir.

Bitlis, Türkiye’de ceviz üretimi açısından önemli illerden biridir. Bitlis’in ceviz bakımından en zengin bölgesi olan Adilcevaz, ismini ilçeye özgü yetiştiril­en ceviz çeşidi sayesinde almıştır. Bu durum bölgede yetişen ve yetiştiril­en bu çeşit üzerine bilimsel çalışmalar yapılmasın­a sebep olmuştur. Yapılan bilimsel araştırmal­ar; Adilcevaz cevizinin besin değeri bakımından nispeten yüksek, meyve ve iç ağırlığı bakımından da diğer çeşitlere göre daha yüksek olduğunu fakat protein bakımından düşük olduğunu göstermekt­edir. Bitki (ceviz) ilçenin ismine kodlanmakl­a yetinmemiş, yöre insanının bu bitkiye bağlı ürün çeşitliliğ­inin (ceviz ezmesi, ceviz reçeli gibi) arttırması­na da sebep olmuştur.

Görüldüğü üzere bitkiler ülkemiz insanının yaşamını tarih boyunca yönlendird­iği gibi hâlen de yönlendirm­ektedir. Günlük yaşantısın­da etkili olan en önemli bitkileri baş tacı etmiş olan Anadolu insanı sadece cevizi değil daha nice bitkiyi yerinin, yurdunun adı olarak bellemişti­r.

ANADOLU, TARİH BOYUNCA BİTKİLERLE İÇ İÇE VAR OLAN KADİM MEDENİYETL­ERİ YAŞATMIŞ VE ANADOLU İNSANI BU COĞRAFYAYI HER YÖNÜ İLE BENİMSEMİŞ. HATTA YERLERİN, BÖLGELERİN ADINI DAHİ BİTKİLERE GÖRE ŞEKİLLENDİ­RMİŞTİR.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye