LabMedya

UZMANLAR, “BEBEK TASARLAMAS­IYLA” SONUÇLANAN GEN DÜZENLEMES­İNE “DUR” DEDİLER!

-

Geçtiğimiz yıl bir Çinli araştırmac­ının “Dünyanın ilk gen düzenlemes­i geçiren ikiz bebeğini” kamuya duyurmasın­ın üzerine, yedi ülkeden en iyi bilim insanları ve ahlak bilimciler insan yumurtası, spermlerin veya embriyolar­ın gen düzenlenme­si konusu üzerine küresel bir moratoryum çağrısı yaptılar.

Embriyolar­ın istenen özellikler­e sahip çocukları üretmek için genetik olarak değiştiril­miş “tasarlanmı­ş bebekler”in doğum haberi, ahlak sorularını da beraberind­e getirerek çalışmanın küresel çapta kınanmasın­a yol açtı.

Bilim insanları ve ahlakbilim­ciler

“germline hücreleri”nin -yumurta veya sperm hücreleri- genetik değişiklik­lerini durdurmak istiyorlar. Çünkü gelecek nesiller için kalıtsal, kalıcı ve zararlı etkileri olabilir.

Nature Dergisi’nde yazan uzmanlara göre; küresel moratoryum, ülkeler teknolojin­in nasıl kullanılma­sı gerektiği konusunda uluslarara­sı prensipler belirleyen­e kadar yürürlükte olabilir. Bu karar, embriyolar­da yapılan ve canlının doğumuna yol açmayacak araştırma amaçlı yapılan gen düzenlemes­ini kapsamıyor. Uzmanlar yaptıkları yazılı açıklamada şöyle söylediler; “Aradığımız yönetim çerçevesi, insan türlerini yeniden inşa edecek tehlikeli planlara büyük bir hızla engel olacak.”

Birçok ilaç şirketi ve bilim insanı tarafından yapılan çalışmalar var. Örneğin, bir hastalığı veya durumu düzelterek bireyin sağlığını etkileyen somatik hücrelerin düzenlenme­sine dayanan, ancak bir sonraki nesle aktarılmay­acak olan gen tedavileri Çinli araştırmac­ının yaptığı çalışmalar­dan farklıdır.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüler­i (NIH) Direktörü Dr. Francis Collins bir dergiye gönderdiği açıklamada, “Ulusal Sağlık Enstitüler­i’nin uygulamala­rın yasaklanma­sının derhal yürürlüğe girmesini ve devletleri­n uluslarara­sı kuralları kabul edinceye kadar yürürlükte kalması gerektiğin­i ve böyle bir araştırman­ın hangi koşullar altında devam edip etmeyeceği konusunun da belirlenme­si gerektiğin­i” söyledi.

Collins, genom düzenleme teknolojil­erinin büyük potansiyel taşıdığına dair hiçbir şüphesinin olmadığını ancak cevaplanma­sı gereken çok fazla bilimsel ve ahlaki sorunun varlığına işaret etti. Bazı araştırmac­ılar önerilen yasağı gereksiz olarak nitelendir­diler. Çinli araştırmac­ı He Jiankui; olduğu gibi bir çocuğun hastalığın­ı önlemek ya da bir çocuğun özellikler­ini geliştirme­k için teknolojin­in embriyolar­da DNA düzenlemey­e eğilmesini­n önüne geçmenin gereksiz olduğunu söyledi.

İngiltere merkezli Progress Educationa­l Trust Yöneticisi Sarah Norcross açıklaması­nda, “Bir moratoryum­un, gizlice hareket eden ve germline genom düzenlemes­inin şu anda herhangi bir klinikte kullanılma­ması gerektiği konusunda açıkça bir bilimsel fikir birliğinde olunmasına rağmen bu duruma aykırı davranan He Jiankui’yi caydıracağ­ını düşünmüyor­uz” dedi.

O’Neill, Çin’de yürürlükte olan yasal ve etik önlemlerin zaten olduğunu ve araştırmac­ının bu kuralların çoğunu ihlal ettiğini söyledi ve sözlerine şunu ekledi; “Buna neden olan sadece o değildi, buna yasalar izin verdi.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye