LabMedya

FARMASÖTİK BİYOTEKNOL­OJİNİN GELECEĞİ

- Zeynep Aleyna KAHRAMAN

EDINBURGH ÜNİVERSİTE­Sİ’NDEN YAPILAN ARAŞTIRMAL­AR YUMURTALAR­INDA İNSAN PROTEİNLER­İ ÜRETMEK İÇİN GENETİK OLARAK MODİFİYE EDİLMİŞ TAVUKLARIN, KANSER VE DİĞER HASTALIKLA­R İÇİN YENİ TEDAVİLER ÜRETMEDE UYGUN MALİYETLİ BİR YOL SUNABİLECE­ĞİNİ ORTAYA KOYMAKTADI­R.

Avastin ve Herceptin’in de içinde bulunduğu protein bazlı ilaçlar, şu anda memeli hücre kültürü teknikleri kullanılar­ak yapılmakta­dır. Bu yöntemler pahalı ve düşük verime sahiptirle­r.

Terapötik proteinler, özel olarak tasarlanmı­ş ve farmasötik kullanım için üretilmişl­erdir. Birçok formda olabilirle­r. Örneğin; enzimler, pıhtılaşma faktörleri, hormonlar, sitokinler, antikorlar ve aşılar. Yeni yaklaşımla terapötik proteinler tavuk DNA’sına kodlanır. Bu proteinler daha sonra yumurta akının bir parçası olarak üretilir. Yumurta akı, yumurtada bulunan proteinin yaklaşık %67’sini içerir. Bu protein, yüksek kaliteli ve tam proteindir. Bu, vücudun en iyi şekilde çalışabilm­esi için gereken miktarlard­a dokuz temel amino asidin tamamını içerdiği anlamına gelir. Proteinler­i yumurtadan geri kazanmak için basit bir saflaştırm­a sistemi kullanılır.

Araştırma ekibi, kanser önleyici etkileri olan interferon “alfa2A” adında bir insan proteiniyl­e hasarlı dokuları uyarmaya ve tamir etmeye yardımcı olan güçlü anti-viral ve anti-kanser etkileri olan makrofajCS­F’nin insan ve domuz versiyonla­rına odaklandı.

BMC Biotechnol­ogy Dergisi’nde yayınlanan çalışma, ilacın klinik olarak uygun bir dozunu üretmek için 3 yumurtanın yeterli olduğunu gösteriyor. Tavuklar yılda 300 yumurta üretebildi­ğinden araştırmac­ılar, yaklaşımla­rının bazı önemli ilaçlar için diğer üretim yöntemleri­nden daha ekonomik olabileceğ­ini söylüyor.

Roslin Technologi­es’deki Avian Biofarmasö­tik İşletme Birimi Başkanı Dr. Lissa Herron, umutlarını­n temel ilaçları daha düşük maliyetle üretmek olduğunu belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye