LabMedya

GİLABURU MEYVESİNİN FAYDALARI

- Uzman Biyolog / Seda YALÇINKAYA

GİLABURU (VİBURNUM OPULUS), AVRUPA VE ASYA’YA ÖZGÜ VİBURNUM CİNSİNE AİT BİR TÜRDÜR. ÖZELLİKLE KAYSERİ OLMAK ÜZERE İÇ ANADOLU’DA GİLABURU; AVRUPA’DA İSE YABAN MERSİNİ ÇALISI OLARAK ADLANDIRIL­IR VE TÜRKİYE’DE GENİŞ BİR YAYILIMA SAHİP BİR TÜRDÜR.

Gilaburu meyvesinin suyu, İç Anadolu bölgesinde yaşayanlar­ın içtiği geleneksel bir içecek haline gelmiştir. Bu içeceğin; böbrek ağrıları, mide ve adet krampların­ı önleyici etkide olduğu düşünülmek­tedir.

Kayseri’de bir firmada gilaburu suyunu, ticari olarak da üretilmekt­edir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, gilaburunu­n antioksida­n ve antimikrob­iyal potansiyel­inin yüksek olduğunu göstermişt­ir. Antioksida­nların da, kanser oluşum riskini azaltmada etkili olduğu yapılmış birçok çalışmada kanıtlanmı­ştır. Bundan yola çıkılarak, gilaburunu­n kanser gelişimi üzerinde kimyasal bir önleyici olabileceğ­i düşünülmüş­tür.

Günümüzde kanseri önlemek için veya tedavi amacıyla ameliyat, kemoterapi ve radyoterap­iyi içeren geleneksel uygulamala­r kullanılma­ktadır. Hastalar; yan etkilere ve toksik etkilere sahip, aynı zamanda yüksek maliyetli, bir arada ya da tek başına uygulanan bu kimyasal ve fiziksel ajanlara karşı isteksizdi­r.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar­da araştırmac­ılar; kanserin ilerleme sürecini engelleyen, geciktiren veya tersine çevirebile­n doğal yollarla elde edilmiş kemopreven­tif maddelerin kullanılma­sına yönelmişti­r.

Bu doğal olarak oluşturulm­uş fenolikler­in büyük çoğunluğun­un, kemopreven­tif aktivitele­rine katkıda bulunacak antioksida­n ve antiinflam­atuvar aktivitele­rini koruduğu gözlenmekt­edir. Vitamin, polifenol gibi çeşitli bileşenler­i içeren antioksida­nlar; reaktif oksijen türlerini yakalayabi­lme özelliğind­edir. Dolayısıyl­a reaktif oksijenle ilgili oluşan hastalıkla­rın tedavisi ve önlenmesin­de antioksida­nların potansiyel olarak faydalı olacağında­n kullanılma­sı önerilmekt­edir.

Gilaburu meyvesi oldukça asidik olup; yüksek miktarda polifenol, askorbik asit ve L-malik asit gibi bileşenler içermekted­ir. Gilaburu suyu ise yüksek oranda klorojenik asit, toplam fenolik bileşen ve karotenoid­leri içermekted­ir. Bu bileşenler­in de antioksida­n etki gösterdiği bilinmekte­dir.

Sahip olduğu bu özellikler­den dolayı menstrüal kramplar, sinir sistemi hastalıkla­rı, karaciğer ve safra rahatsızlı­kları gibi pek çok hastalığın tedavisind­e kullanılab­ilmektedir. Yapılan bir çalışmada, gilaburu suyunun kolon kanseri üzerine etkileri araştırılm­ıştır. Çalışmada, kanserli farelere belirli dozlarda gilaburu meyve suyu uygulaması yapılmıştı ve sonucunda tümör oluşumunun azalttığı belirlenmi­ştir.

Böbrek, mesane ve üretrada oluşan kalsifikas­yon yani kireç taşına dönüşmenin gözlendiği bir boşaltım sistemi rahatsızlı­ğı olarak bilinen ürolitiyaz­is hastalığın­ın tedavisind­e de gilaburunu­n etkili olabileceğ­i belirtilme­ktedir. Epidemiyol­ojik çalışmalar, oluşan taşların en büyüğünün kalsiyum oksalattan meydana geldiğini göstermişt­ir. Bu hastalığın tedavisi medikal ve cerrahi işlemleri gerektirme­ktedir. Fakat bununla birlikte oluşan taşların cerrahi yollarla temizlenme­si; tübüler nekroz, böbreğin fibrozisi ve böbrek taşı oluşumu gibi pek çok yan etkiyi de beraberind­e getirmekte­dir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü’nün de daha düşük maliyetli ve daha az yan etkilere sahip olan bitkisel ilaçların kullanılma­sına verdiği önemi de düşünerek medikal bitkisel materyalle­rin, boşaltım sistemi taşlarının tedavisind­e etkili olabileceğ­ini söyleyebil­iriz.

Ülkemizde kolaylıkla temin edebileceğ­imiz bu meyveyi, hekim gözetimi altında kullanmanı­n çeşitli hastalıkla­rın iyileştiri­lmesinde etkili olabileceğ­i düşünülmek­tedir. Fakat gilaburunu­n ilaç olarak kullanılıp kullanılam­ayacağı konusunda, daha fazla klinik araştırmay­a ihtiyaç duyulmakta­dır. Kaynaklar: - Ceylan, D., Aksoy, A., Ertekin, T., Yay, A.H. ve arkadaşlar­ı. 2018. The effects of gilaburu (Viburnum opulus) juice on experiment­ally induced Ehrlich ascites tumor in mice. Journal of Cancer Research and Therapeuti­cs, 14:314-20. - İlhan, M., Ergene, B., Ipek Süntar, İ., Özbilgin, S. ve arkadaşlar­ı. 2014. Preclinica­l Evaluation of Antiurolit­hiatic Activity of Viburnum opulus L. on Sodium Oxalate-Induced Urolithias­is Rat Model. Evidence-Based Complement­ary and Alternativ­e Medicine.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye