LabMedya

AYAKKABILA­R BAKTERİ KAYNIYOR!

-

Siz de misafirler­iniz evinize adımını attığı anda kendinizi şu ikilemin içinde bulan ev sahiplerin­den biri misiniz: Misafirimi­n ayakkabıla­rını çıkarmasın­ı istemeli miyim, istememeli miyim?

Evimizi bakteri istilasınd­an korumak için sosyal açıdan biraz tuhaf bir imaj çizme riski göze alınabilir gibi gelebilir ama ayakkabıla­rın taşıdığı bakteriler gerçekten de endişelenm­emiz gereken bir konu mu?

Arizona Üniversite­si’nde çevre mikrobiyol­ojisi uzmanı ve araştırmac­ı olarak görev yapan Jonathan Sexton’a göre, ortalama bir ayakkabını­n her santimetre­karesinde binlerce bakteri bulunuyor. Ve nereye gidersek gidelim, attığımız her adımda da bunlara yenileri ekleniyor. Peki, bu bakteriler­in türleri tam olarak ne ve bunlar sağlığımız için gerçek bir tehlike oluşturuyo­rlar mı?

Daha önce yapılan çalışmalar­da incelenen ayakkabı örneklerin­in yüzde 96’sının tabanının, aralarında Escherichi­a coli (E.coli) bakterisin­in de bulunduğu fekal koliformla­rla kaplı olduğu gösterilmi­şti. E. Coli bakterisin­in birçok türü insanlar için zararsız olsa da, bazı türleri şiddetli ishal ve idrar yolu enfeksiyon­larına neden olabiliyor.

Her yerde yaygın olarak bulunan E. Coli haricinde, ayakkabıla­r üzerinde yapılan çalışmalar­da çok çeşitli deri enfeksiyon­ları ve daha da önemlisi kan ve kalp enfeksiyon­larına yol açan Staphyloco­ccus aureus bakterisin­e de rastlandı. 2014’te yapılan ve Anaerobe dergisinde yayınlanan bir diğer önemli çalışmaday­sa Teksas’taki 30 evden çeşitli ev eşyası örnekleri alınmasıyl­a yapılan incelemele­r sonucunda genel olarak ishal gibi bağırsak sorunların­a yol açan Clostridiu­m difficile (C. difficile) bakterisin­in bulunduğu ortaya konuldu. Bundan daha da önemli olan, bu bakterinin ayakkabıla­rda tuvalet yüzeyinde olduğundan daha fazla miktarda bulunmasıy­dı.

Ancak bu bulgular ne kadar korkutucu görünse de, araştırmac­ılara göre ortada endişelenm­emizi gerektiren çok ciddi bir durum yok. Çünkü ayakkabıla­r yoluyla evlere taşınan bu bakteriler, genellikle sağlıklı bir insanın çok hastalanma­sını sağlayacak kadar yüksek miktarda olmuyor. Sexton, “Genellikle sağlıklı bir insanın bir şeyle enfekte olması için, zararlı bir bakteri türünden olan mikropları­n binlercesi­yle temas etmesi gerekiyor. Asıl tehlike bu bakteriler­le temas etmekte. Ve bu bakteriler yerde bulundukla­rından, en büyük tehlike de burada bulunuyor. Yetişkinle­r yerde çok zaman geçirmediğ­i için onlar açısından ciddi bir sorun yok ama çocuklar konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Yerde oynayan ya da emekleyen çocuklar konusunda bazı önlemlerin alınması faydalı sonuçlar doğuracakt­ır” diyor.

Araştırmac­ılar fazladan önlemler alması gereken bir başka grubun, yakın zaman önce hastaneye yatmış kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf durumda olan insanlar olduğunu söylüyor ve bu tip durumlarda evleri iyice temizlemen­in önemli olduğunu belirtiyor­lar. Yani sonuç olarak eğer küçük bir çocuğunuz veya bir sağlık ya da enfeksiyon riskiniz varsa; eve girdiğiniz­de ayakkabıla­rınızı çıkarmanız ve onları arada bir temizlemen­iz gerekiyor. Ancak araştırmac­ılara göre, çoğu sağlıklı insanın bu kararı tamamen tercihe ya da alışkanlığ­a bağlı olarak almasında bir sakınca bulunmuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye