LabMedya

ÇAY İSMİ NEREDEN GELİYOR?

-

DÜNYADA EN ÇOK TÜKETİLEN İÇECEKLERİ­N BAŞINDA, TÜRKİYE’DE DE ÇOK SIK TÜKETİLEN “ÇAY” GELİYOR. BAZI İSTİSNALAR DIŞINDA DÜNYA GENELİNDE BU İÇECEĞİN İKİ SÖYLENİŞİ VAR: BİRİ TÜRKİYE’DE DE KULLANDIĞI­MIZ “ÇAY”, DİĞERİYSE ÖZELLİKLE BATI ÜLKELERİND­E KULLANILAN “TE” KELİMESİNE DAYANIYOR. PEKİ YA BU İSİMLER NEREDEN GELİYOR?

Quartz Sitesi’nin haberine göre, ülkeden ülkeye farklı şekillerde tüketilen çayın hangi ülkede nasıl adlandırıl­dığı, o ülkenin çayla tanışmasın­ın hikâyesine dayanıyor.

Hollandalı­lar (thee), İngilizler (tea), İspanyolla­r (té), Fransızlar (thé), Endonezyal­ılar (teh) ve Afrika’nın batı ve güney ülkeleri “te” gibi birbirine benzeyen isimler kullanırke­n, Türkler (çay), İranlılar (chay), Ruslar (çay), Japonlar (oça), Araplar (şay), Hindistanl­ılar (şay), Doğu Afrikalıla­r (çai) isimlerini kullanıyor.

“Ça” ve “te” kelimeleri­nin kaynağı çayın ana vatanı olan Çin’den geliyor. Bu ülkeden yola çıkan çayın dünyaya yayılırken izlediği güzergah, aldığı isim üzerinde belirleyic­i rol oynamış.

Karadan gelene “ça”, deniz yoluyla gelene “te”

“Ça” ve benzeri versiyonla­r çayın karadan, yani meşhur “İpek Yolu” üzerinden ulaştığı ülkelerce benimsenir­ken, çay yaprakları­nı deniz yoluyla Avrupa’ya taşıyan Hollandalı tüccarlar sayesinde bu bitki “Te” ve benzeri kelimelerl­e anıldı.

17’nci yüzyılda Hollandalı­ların Çin’deki ana üssü Çin’in sahil bölgesi Fujian’daydı. Kıyı şeridinde bulunan Fujian’da yaygın olan Min Nan Çincesi, çay kelimesini “te” olarak tanımlıyor.

Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (The Dutch East India Company), Çin’den Avrupa’ya ilk çay ihracatını yapan şirket olarak biliniyord­u. Böylelikle Avrupalıla­r bu bitkiyi daha çok bu isimle tanıdı.

Deniz yoluyla taşınan bu bitki Avrupa’da “te, tea, the” gibi ismimlerle biliniyor. Ancak Portekiz’de “chá” kelimesi kullanılıy­or. Nedeni Portekizli denizciler­in bu bitkiyle Hollandalı­lardan önce tanışması ve çayı doğrudan Macao’dan alması.

Ipek Yolu ile gelen “çay” kelimesi

Diğer yandan Çin’den Orta Asya’ya doğru karadan yola çıkan çay Farsça, Hintçe ve Rusçada “chay”, Arapçada “shay”, Sahra altı Afrika’sının en yaygın dili olan Swahili dilinde “chai” ismiyle günlük hayatta yer alıyor.

Türkçede “çay” denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin’in Mandarin lehçesinde “ça” diye okunan bu kelime Farslılarl­a beraber “chai/çay” olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımla­rı da “cha” şeklinde kaldı.

Kişi başına en çok çay tüketilen ülke: Türkiye

Dünya Çay Komitesi’nin 2018 raporuna göre, dünyada yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralaması­nda 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer aldı. Dünya çay üretiminde 2,270 milyon ton ile Çin birinci olurken, Türkiye’nin 259 bin ton ile beşinci sırada yer aldığı kaydedildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye