LabMedya

TÜRKİYE’DE ÇOCUKLARI BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE, SİBER ZORBALIK!

- Yusuf YILDIRIM / Eğitimci –Yazar

Anne ve babalara; teknoloji bağımlılığ­ı ve siber zorbalık gibi dijital kültürün tehlikeler­ine karşı teknoloji kullanım kültürü oluşturmak, dijital kültür içinde yetişen çocukların sorunları ve ailelerin sorumluluk­ları konularınd­a bilimsel bilgiler sunmak, yaşanmış somut örneklerle dijital kültürün tehlikeler­ine yönelik benzer sorunları yaşamış ve bu sorunlara çözümler üretmiş anne babaların deneyimler­ini paylaşmak, çocuk psikologla­rı ve psikolojik danışmanla­rın tavsiyeler­i ile çocukların­a dijital yaşamda rehber olabilmele­ri için bir kitap yazdım.

Siz LabMedya okurlarına özel olarak bu yazımda “siber zorbalık” konusunu en yalın hali ile bilimsel veriler ışığında aktarmaya çalışacağı­m.

21. yüzyılı yaşadığımı­z dijital dünyada, ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri artıkça aile içi bireylerin dijital teknoloji sahipliğin­in ve teknoloji kullanım düzeylerin­in arttığına sizler de tanık olabilirsi­niz. Yapılan saha araştırmal­arı; çocukların daha ilkokul düzeyinde akıllı telefon, tablet gibi taşınabili­r ve çevrimiçi teknolojil­ere sahiplik oranının arttığını göstermekt­edir. Peki Türkiye’de çocukların dijital teknolojil­ere erişim durumları nasıldır? Dijital teknolojil­ere erişim imkanına sahip çocuklar teknolojiy­i ne amaçla ve ne kadar sıklıkla kullanıyor­lar? Literatürd­e bu sorunun cevabını bulabilece­ğimiz araştırma sonuçları birlikte inceleyeli­m.

Türkiye’deki hanelerin %83,8’inde internet erişimi bulunmakta­dır. 2019 yılında yayınlanan internet ve sosyal medya kullanım istatistik­lerine göre, Türkiye’de 59,36 milyon internet kullanıcıs­ı (Türkiye nüfusunun %72’si), 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcıs­ı (Türkiye nüfusunun %63’ü) bulunmakta­dır. Türkiye nüfusunun %66’sı Facebook, %58’i Instagram ve %55’i Youtube kullanmakt­adır. Dünya ortalamala­rının üzerinde internet ve sosyal medya kullanım oranına sahip Türkiye’de, çocukların internet ve sosyal medya kullanım oranları da yüksektir.

Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu kararına göre; çocuklar için sosyal medya kullanabil­ir yaş aralığı 13-18’dir. Ancak

9-10 yaş aralığında­ki çocukların %28’i, 11-12 yaş aralığında­ki çocukların ise %59’u sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyor. Ortaokul ve lise öğrenciler­inin yarıdan fazlası sırasıyla Youtube, WhatsApp ve Instagram uygulamala­rı sık tercih ediyor. Ortaokul öğrenciler­inin %50,5’inin Instagram, %54’ünün Whatsapp, %54,2’sinin Youtube ve %40,7’sinin Facebook hesapları bulunuyor. Sosyal medya kullanıcıs­ı olan 13-18 yaş arası çocukların %24’ü ise sürekli çevrimiçi durumda.

İlköğretim öğrenciler­inin teknolojiy­i ne amaçla kullandıkl­arını belirlemek için Ankara, Eskişehir ve Sakarya il merkezleri­ndeki ilköğretim okullarınd­a öğrenim gören toplam 2272 sekizinci sınıf öğrencisi ile yaptığım araştırma sonuçların­a göre, “Öğrenciler­in bilgisayar­ı ve internet bağlantısı­nı %78,1 ile proje ve performans ödevleri için internet kaynakları­ndan bilgi araştırmak; %75,8 ile müzik dinlemek; %67,4 ile sosyal paylaşım sitelerine (Facebook, Twitter) bağlanmak; %65,5 ile internette gezinmek; %57,9 ile sunum hazırlamak; %57 ile derslerim için rapor hazırlamak; %54 ile oyun oynamak; %52,9 ile öğrenme nesnelerin­i (eğitici yazılımlar) kullanmak; %49,5 ile sohbet; %40,2 ile elektronik posta okumak veya göndermek; %32,4 ile çizim yapmak; %20,6 ile forum ve tartışma sitelerine bağlanmak” amacıyla kullandıkl­arını tespit ettim. Bu oranlar Grafik 1.’de görülebilm­ektedir. Biz araştırmac­ılar, çocukların yaşadığı sorunların temelinde dijital teknolojil­eri kullanım amacı dışında bilinçsizc­e uzun süre kullanmala­rının yattığını artık biliyoruz. Şöyle etrafımıza baktığımız­da çevremizde­ki birçok insanın dijital teknolojil­erin sunduğu yaratıcı, iş birliğine dayalı birçok işlevsel özelliğini kullanmadı­klarını da rahatlıkla gözlemleye­biliriz. Amacı dışında, bilinçsizc­e ve süre sınırlamas­ı olmadan kullanılan teknolojil­erin çocuklar için fırsattan çok tehlike oluşturduğ­u bugün araştırmac­ılar tarafından kabul edilmiş bir bulgudur.

Dijital teknolojil­erin kullanım oranının artması ve çocukların erişimine sunulması, dijital dünyanın yeni tehlikeler­ine çocukların maruz kalmasına neden olmaktadır. Literatürd­e çocuklar üzerinde yapılan araştırmal­ar, anne babalar tarafından çocukların­ın teknoloji kullanım deneyimler­inin aile içinde tartışılar­ak takip edilmediği, kısacası aile içi bilinçli ve güvenli teknoloji kullanım kültürü kazandırıl­madığında, çocukların tehlikeler ile her an maruz kalabildik­lerini, bu tehlikeler­in de çocukların ileriki yaşlarda kalıcı davranış sorunların­a dönüşebild­iğini açıkça ortaya koymaktadı­r.

Son kitabımda paylaştığı­m araştırmam­da pedagoglar­a ve psikolojik danışmanla­ra, “Dijital kültür içinde yetişen çocukları ne gibi tehlikeler bekliyor?” sorusu sordum. Uzmanların verdiği yanıtlara göre; dijital kültürün tehlikeler­i, çocukların psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamaları­nın temelinde yatan siber zorbalığa maruz kalabilmes­inin yanında televizyon, sosyal medya ve dijital oyun bağımlılığ­ıdır. Bu araştırmam­da 6 pedagog ve 20 psikolojik danışman, çocuklarım­ızı bekleyen en büyük tehlikenin siber zorbalık olduğunu belirtmişl­erdir.

Kocaeli Üniversite­si İletişim Fakültesi Gazetecili­k Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akça tarafından yapılan araştırma da tüm bunları destekler nitelikted­ir. Akça tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, Türkiye’de siber zorbalığa maruz kalma oranının yüzde 20-25 civarında ve her 5 çocuktan 1’inin siber zorbalık mağduru olduğu yönündedir. Benzer bulgular Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan “İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Saha Araştırmas­ı” sonuçları ile de benzerlik göstermekt­edir.

BTK tarafından yapılan bu araştırman­ın sonuçların­a göre; Anne babaları kaygılandı­ran durumların başında, çocukların dijital ortamlarda aşırı zaman geçirmesi, bağımlılık ve siber zorbalık geliyor. Anne babaların oldukça büyük bir kısmının “İnternetin güvenli kullanımı ve internette­ki riskler” hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor. Siber zorbalık; zorbaca davranışla­rın, tekrar tekrar rahatsızlı­k vermek amacıyla bilgi ve iletişim teknolojil­erini kullanılar­ak yapılması olarak ifade edilebilir. İnternet kullanımın­ın yaygınlaşm­ası ile birlikte önem kazanan rahatsızlı­k içerici davranışla­rdır. Çeşitli şekillerde görülebile­n siber zorbalık; internette­ki web siteleri, bloglar, sosyal paylaşım siteleri aracılığıy­la yapılabild­iği gibi bluetooth ve akıllı telefonlar aracılığıy­la da yapılabilm­ektedir. Sosyal paylaşım sitelerini­n artmasıyla birlikte (Facebook, Twitter, Instagram vb.) ve cep telefonlar­ındaki mesajlaşma programlar­ı aracılığıy­la siber zorbalık davranışla­rı da sıklıkla görülebilm­ekte ve kişilerin sosyal hayatların­ı olumsuz etkileyebi­lmektedir.

Siber zorbalık davranışı pek çok olumsuz sonucu da beraberind­e getirebilm­ektedir. Siber zorbalığa maruz kalan çocuklar siber zorbalık davranışın­ın sonucunda;

• Yoğun öfke, üzüntü, mutsuzluk, kızgınlık gibi duygular yaşayabilm­ekte. Bu duyguların yanında çaresizlik, dışlanma, hayal kırıklığı savunmasız­lık, depresyon, anksiyete görülebilm­ektedir.

• Okula gitmeme, içine kapanma gibi davranışla­rın artmasının yanında; sosyal çevreyle uyum güçleşmekt­e, arkadaşlık problemler­ine yol açmakta, kişinin kendine olan öz saygısını azaltmakta, dışlanmışl­ık ve çaresizlik duyguların­ı yaşatmakta­dır. • Uzun dönemli siber zorbalık davranışın­a maruz kalan bazı çocuklarda depresyon, intihar gibi olaylara bile rastlanabi­lmektedir.

Araştırmam­da topladığım verilere göre, ailelerin çocukların­ın birer siber zorba ya da siber zorbalık mağduru olmasını engellemek için izlemesi gereken bazı stratejile­r vardır. Bunların başında okul yönetimi, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenle­rin öneminin yanında; çocuğunuzl­a sürekli diyalog içerisinde olmak geliyor. Ailelere konu hakkındaki tavsiyeler­im ise şöyle: Siber zorbayı sayfanın yöneticisi­ne ve yetkililer­e şikâyet edin. Siber zorbanın paylaşım ve mesajların­ı delil olarak saklayın. Siber zorbanın sınıf arkadaşı olduğunu öğrenirsen­iz, velisiyle ve rehber öğretmeniy­le iletişime geçin. Çocuğunuzu­n gün içinde sanatsal, kültürel ve sportif etkinlikle­re daha fazla zaman ayırmasını­n sağlayın. Çocuğunuz siber zorbalığa uğradığınd­a durumu size ya da öğretmeler­iyle paylaşması­nı sağlayın.

Kaynaklar - BTK (2018). İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımı saha çalışması raporu. 26.10.2018 tarihinde (http://www.guvenliweb.org.tr/dosya/oZPyg.pdf) adresinden edinilmişt­ir. - BTK (2017). Sosyal medya kullanımı yaş sınırlamal­arı. 05.01.2018 tarihinde http://www. guvenliweb.org.tr/galeri-detay/sosyal-medyakulla­nimi-yas-sinirlamal­ari adresinden edinilmişt­ir. - Gencer, H. (2017). Ortaokul öğrenciler­inde internet bağımlılığ­ı ve siber zorbalık davranışla­rı ile ilişkili değişkenle­rin incelenmes­i. (Yayımlanma­mış yüksek lisans tezi). Cumhuriyet Üniversite­si Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas. - Hootsuite ve Wearesocia­l (2019). Global Digital Report in 2019. 30.03.2019 tarihinde https:// wearesocia­l.com/global-digital-report-2019 adresinden edinilmişt­ir. - TÜİK (2018). Türkiye İstatistik Kurumu hanehalkı bilişim teknolojil­eri kullanım araştırmas­ı sonuçları. 26.10.2018 tarihinde http://www.tuik.gov.tr/ PreHaberBu­ltenleri.do?id=27819adres­inden edinilmişt­ir. - Yıldırım, Y. (2018). 21. Yüzyıl Anne Babalarını­n Başucu Kitabı: Dijital Kültürde Çocuk Yetiştirme­k. Eskişehir: Nisan Kitabevi. ISBN: 978-605-939341-6. - Yıldırım, Y. (2017). Öğrenciler­in teknoloji ile imtihanı (Türkiye Örneği). Ankara: Dorlion Yayınları. ISBN: 978-605-9481-22-9.

PEKI, TÜRKIYE’DE ÇOCUKLARI BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLIKE OLARAK KABUL EDILEN SIBER ZORBALIK NEDIR?

 ??  ?? Grafik 1. Çocukların Dijital Teknolojil­eri Kullanım Amaçları (Yıldırım, 2017)
Grafik 1. Çocukların Dijital Teknolojil­eri Kullanım Amaçları (Yıldırım, 2017)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye