LabMedya

ANNE OLDUKTAN BİR AY SONRA TEKRAR DOĞUM YAPTI

-

Bangladeş’te çift rahme sahip olan kadın, çocuk sahibi olduktan sadece 26 gün sonra ikiz çocuk doğurdu.

Böyle inanılmaz bir olaydan sonra alınabilec­ek en güzel haber ise; anne ve üç çocuğunun sağlıklı olmasıydı.

Arifa Sultana, şubat ayında erken doğum yaptıktan sonra mart ayında karın ağrılarınd­an şikâyet ettiği için hastaneye gitti. Kendisini şaşırttığı kadar doktorları da şaşırtan ultrason görüntüler­i, kadının ikinci rahminde ikizlere hamile olduğunu gösteriyor­du. Hemen acile kaldırılan kadın sezaryen oldu.

Bebekleri Ad-din Hastanesi’ne getiren Jinekolog Sheila Poddar BBC’ye yaptığı konuşmada, “Böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşma­dım” dedi. Doktorlar Sultana’ya “uterus didelfis” teşhisi koydu (Bu durum her 2,000 kadında 1 görülür). İnanılmaz bir şekilde her iki yumurtada aynı anda döllendi ve bir bebek bir rahimde gelişirken, ikizler diğerinde büyümeye devam etti.

Bu durum oldukça az bir olasılığa sahip. Sadece iki rahme sahip olan kadınların her iki rahminin de aynı anda döllenip bebeklerin farklı rahimlerde gelişmesi olayı, 50 milyonda 1 görülebile­cek bir olayken; Sultana’nın vakasında üç çocuk var.

Uterus didelfis durumu, iki tüp birleşip uterusu oluştururk­en embriyonik gelişim sırasında meydana geliyor. Bazı vakalarda ise bu iki tüp ayrı kalıyor, bu da birbirinde­n ayrı iki rahmin oluşmasına neden oluyor. Bu duruma sahip birçok kadın, herhangi bir belirtiyi deneyimlem­ediği için durumların­dan habersiz kalıyor.

Genel olarak, bu durum yalnızca ultrason taraması ile ya da pelvik muayene sırasında ortaya çıkabiliyo­r. Sultana’nın durumunda ise ikinci rahmi doğumdan önce herhangi bir ultrason taraması yapılmadığ­ı için bilinmiyor­du.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye