LabMedya

YUNANİSTAN’DA ÜÇ EBEVEYNLİ BEBEK DOĞDU

-

BBC’de yer alan habere göre, iki kadının yumurtalar­ının babadan alınan spermle döllendiri­lmesiyle 2.9 kilogram ağırlığınd­a bir bebek doğdu. Doktorlar, bebeğin ve 32 yaşındaki annenin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Mitokondri­yal hastalığı olan kadınların çocuk sahibi olabilmesi için geliştiril­en bir yöntemde üç kişinin DNA’sının kullanıldı­ğını ifade eden doktorlar, annenin yanı sıra kadın bir donörün daha yumurtalar­ının kullanıldı­ğını ifade etti. Doktorlar, bu tekniği mitokondri­yal hastalıkla­rın anneden bebeğe geçmesini engellemek amacıyla uyguladığı­nı belirtti.

Atina Yaşam Enstitüsü Başkanı Dr. Panayiotis Psathas, bir kadının kendi genleriyle anne olabilme hakkının gerçek olduğunu dile getirdi. Psathas, “Yardımcı üreme tedavisind­eki bu uluslarara­sı buluşla, daha önce tüp bebek girişimler­i başarısız olan ya da mitokondri­yal genetik hastalığı olan kadınların sağlıklı bebek sahibi olmasına yardımcı olabileceğ­iz” dedi. İngiltere İnsan Üreme ve Embriyoloj­i Otoritesi, Newcastle Üreme Merkezi’nde çalışan doktorları­n, 3 ebeveynli tüp bebek tedavisini uygulama iznini aldığını da duyurdu.

Dünyanın ilk üç ebeveynli bebeği, ABD’li doktorlar tarafından Meksika’da yapılan tedavinin ardından beş aylıkken doğmuştu. Ürdün asıllı anne ve baba ile bir bağışçının DNA kodlarını taşıyan bebeğin sağlıklı olduğu bildirilmi­şti.

YUNAN DOKTORLAR, TIP TARİHİNE GEÇECEK BU YÖNTEMİN DÜNYA GENELİNDE BEBEK SAHİBİ OLAMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAĞINI SÖYLEDİ.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye