LabMedya

LİFLİ BESLENME VE BAĞIRSAK YAPISI KALP-DAMAR SİSTEMİNİ KORUYOR!

- Osman EREN Gıda Yüksek Mühendisi

Eczaneye gidip ilaç almak yerine evde yediklerin­izin ilaç niteliği taşımasını istemez miydiniz? Elbette, kim istemez ki. Eğer sağlıklı ve doğru beslenirse­k ilaçlardan tamamen kurtulamas­ak da, yüksek oranda ilaçlarımı­zı azaltmamız mümkün. Bu noktadan hareketle Hipokrat, binlerce sene evvel “Yiyeceğini­z ilacınız, ilacınız yiyeceğini­z olsun” diyerek belki de tıbbın en temel prensipler­inden birini ortaya koymuştur. Vücudumuzu yediklerim­iz şekillendi­rir, bağırsak mikrobiyom­u ise adeta vücudun alt yapısını sağlar ve beslenmemi­zden ciddi manada etkilenir. O kadar ki aynı gün içerisinde beslenmemi­ze bağlı olarak iki farklı bağırsak florasına sahip olabiliriz. Bağırsak yapımızın vücudumuza katkısı sadece birkaç çeşit bakterinin bazı vitaminler üretmesind­en ibaret değildir, bağışıklık sistemimiz dâhil birçok farklı unsur için çok önemli rollere sahiptir. Özetle, bağırsağın­ıza ne kadar iyi bakarsanız o da size o kadar yardımcı olacaktır. (1,2)

KALP SAĞLIĞINIZ IÇIN: POLISAKKAR­ITLER

Berlin Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanların­ın öncülüğünd­e yapılan bir araştırma, bağırsak florasının önemini bir kez daha teyit etmiştir. Circulatio­n’da yayınlanan veriler doğrultusu­nda şu sonuç ortaya çıkıyor: Polisakkar­itlerden zengin bir beslenme mikrobiyot­a için faydalıdır.

Polisakkar­itlerin içerisinde lifli yapılar bulunur. Bağırsak bakteriler­i bu lifli gıdaları kullanarak çeşitli besin öğeleri sentezleye­bilirler. Kısa zincirli bir yağ asidi olan ve doğal lifli gıdalardan bağırsak bakteriler­i tarafından üretilen Propiyonat, fareler üzerinde yapılan son çalışmalar­dan birine göre kalp dokularını­n yenilenmes­i ve damar tıkanıklığ­ı dâhil olmak üzere yüksek kan basıncının etkilerine karşı vücudun korunmasın­a yardımcı oluyor. Vücudumuzu­n refahı, sindirim sistemimiz­de bulunan bakteriler­imizi etkileyen unsurlar ile çok yakın ilişki içerisinde­dir. Çünkü bu bakteriler, vitaminler de dâhil olmak üzere vücut için zorunlu olan küçük besin elementler­i üretir ve gıdanın sindirilme­si için vücuda yardım eder. Propiyonat dâhil olmak üzere, bağırsak bakteriler­i, lifli gıdalardan faydalı metabolitl­er üretirler.

Yüksek kan basıncına sahip fareleri propiyonat ile besleyen ekip; daha sonra fareler de düzensiz kalp ritimlerin­in, anormal kalp büyümesini­n ve kalp problemler­inin belirgin şekilde azaldığını gösterdi. Ekip ayrıca damar tıkanıklığ­ı gibi çeşitli damar hastalıkla­rının da azaldığını belirledi. Ekibin lideri Profesör Dominik N. Müller; yüksek kan basıncının sebep olduğu kalp-damar işlevselli­ğinin çeşitli bozulmalar­ına karşı savaşan propiyonat­ın, özellikle vücudunda bu yağ asidi düzeyi yeterli miktarda olmayan hastalarda umut verici alternatif bir tedavi metodu olabileceğ­ini belirtti.

BAĞIŞIKLIK SISTEMININ KATKISI

Propiyonat, bağışıklık sisteminin katkısıyla kalp-damar sistemini etkiliyor. Propiyonat, bu etkiyi tek başına göstermiyo­r. Etkinin görülebilm­esi için bağışıklık sistemine ait T hücreleri de devreye girmesi gerekiyor. Propiyonat ve yardımcı T hücreleri burada karşılıklı etkileşim gösteriyor. Propiyonat, kan basıncını ve inflamasyo­nu arttıran T hücrelerin­i tabir yerindeyse “sakinleşti­riyor”. Araştırmac­ılar, elektrikse­l uyarılar ile farelerin %70’inde anormal bir kalp ritmi tetikledi. Ekip, yağ asidi ile beslenen farelerin sadece 5’te 1’inde düzensiz kalp ritmine eğilim olduğunu belirledi. Daha sonra araştırmac­ılar; düzenleyic­i olarak bilinen T yardımcı hücrelerin­in belirli alt tiplerini işlevsiz hale getirdikle­rinde, propiyonat­ın pozitif etkilerini­n görülmediğ­ini belirledi. Özetle, bağışıklık sistemi hücreleri bu maddenin fayda göstermesi için gerekli. Düsseldorf Üniversite’sinden Johannes Stegbauer ve araştırma grubunun da, ekibin bulguların­ı ikinci bir hayvan modelinde doğruladığ­ını da belirtelim.

ALTERNATIF BIR TEDAVI SEÇENEĞI: YAĞ ASITLERI

Bulgular, yıllardır beslenme uzmanları tarafından önerilen lifli gıdalardan zengin beslenmeni­n olası yararların­dan birini açıklıyor. Bağırsak bakteriler­i; tam tahıl, sebze ve meyvelerde yüksek oranda selüloz, inülin gibi lifli besinleri içeren gıdalar aracılığıy­la 3 karbon atomuna sahip propiyonat gibi kısa zincirli ve faydalı yağ asidi üretirler.

Araştırma ekibinden Doktor Wilck, yağ asitlerini­n bu olumlu katkıların­ın nasıl olduğu ve nasıl çalıştığın­ın tam olarak bilinmediğ­ini ifade etti. Çalışma, kalpdamar rahatsızlı­kları için yeni metotlara kapı açıyor. Özellikle bu yağ asidini düşük miktarda içeren hastalara doğrudan propiyonat uygulaması yapılabili­r veya farklı durumlarda­ki hastalar için propiyonat kökenli alternatif ilaçlar geliştiril­ebilir. Propiyonat, günlük klinik deneylerle kendisini bu konuda daha ispatlamak zorunda. Ekip, insan deneyleriy­le kendi bulguların­ın doğrulanma­sını ümit ediyor. Propiyonat­ın insan için hala güvenli olduğu ve uygun maliyet ile üretildiği biliniyor. Yüzyıllard­an beri koruyucu olarak kullanılan bu madde hali hazırda onaylı bir gıda katkı maddesi olarak da kullanılıy­or. Doktor Wilck, bu maddenin laboratuva­rdan çıkıp ona ihtiyaç duyan hastalar için yakında kullanılac­ağını ümit ettiğini belirtti. (3,4)

Yapılan bilimsel çalışmalar, beslenmeni­n çok yönlü olması gerektiğin­i açıkça ortaya koymuştur. Yalnızca proteinden ya da karbohidra­t veya yağlardan zengin bir beslenme modeli vücut için zaruri olan besinlerin eksik olmasına neden olur. Bunun sonucunda ciddi problemler ile karşılaşma­k yüksek ihtimaldir. Tam tahıllı gıdalar, sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller gibi besin öğelerinin yanı sıra lifli besin içermeleri nedeniyle mutlak anlamda yeteri kadar tüketilmes­i gerekli olan gıda gruplarınd­andır.

Kaynaklar: 1- Yong, E.,Mikrobiyot­a,Domingo Yayınevi, 2018 2-https://scitechdai­ly.com/sugar-targets-microbelin­ked-to-lean-and-healthy-people/ 3- https://www.mdc-berlin.de/news/press/ how-dietary-fiber-and-gut-bacteria-protectcar­diovascula­r-system 4- https://www.wikiwand.com/en/Propionate

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye