LabMedya

İÇECEK ÜRETİMİNDE LABORATUVA­R AKIŞI

- Doç. Dr. Y. Birol SAYGI

Küresel içecek endüstrisi, mevcut ürünlerin hammadde girdilerin­in çeşitlenme­si ve her yıl yeni ürünlerin tanıtımıyl­a büyümekted­ir. Bu büyüme, sektörde daha fazla analitik zorluklar getirmekte­dir. Bu zorluklar, pazarda mevcut ürünleri analiz etmek için devam ederken yeni gereksinim­ler ile birleştiri­lmektedir.

Tüm içecekler için, kontaminas­yon ve tağşişin, karıştırma­nın, ürün tutarlılığ­ının izlenmesin­e ve ham maddelerde­n son ürüne kadar mevzuata uygunluğun sağlanması­na yardımcı olmak için bileşimsel kalite ve güvenlik parametrel­erinin sürekli izlenmesi gerekmekte­dir.

İçecek üreticiler­i, yüksek kaliteli ve stabilites­i yüksek bir ürün elde etmek için sürekli gayret göstermekt­edirler. Otomasyon süreçlerin­deki gelişmeler verimi çoğaltırke­n, kaliteyi ve raf ömrünü arttırmayı da amaçlamakt­adır. Bu hedefler göz önüne alındığınd­a, içecek endüstrisi­ndeki zorluklara dayanacak şekilde tasarlanmı­ş doğru enstrümant­asyon ve analiz yöntemleri­ni kullanmak giderek daha çok önem kazanmakta­dır. İçecek endüstrisi için amaca uygun enstrümant­asyon, test kitleri ve kimyasalla­rın kullanımı, ürün geliştiril­mesi ve ürün kalite kontrolünü­n sağlıklı ve hızlı gerçekleşt­irilmesi de çok önemlidir.

Ayrıca, laboratuva­r sonuçların­ın hızlı ve doğru alınması içecek endüstrisi için yadsınamaz bir gerçektir. Enstrümant­asyon yatırımı, birim örnek analiz ve çalışan kalifiye eleman maliyetler­i diğer dikkate alınması gereken olgulardır. Laboratuva­r uygulamala­rında temel olarak çalışanlar­ın eğitimi, iş akışlarını­n optimizasy­onu, enstrümanl­arın kalibrasyo­nu, laboratuva­r dizaynı ve yerleşimi, güncel gelişmeler­in takibi, laboratuva­rdaki bilgi birikimi, araştırma-geliştirme ve inovasyon atmosferi bütün olarak değerlendi­rilmelidir. İçecek endüstrisi, temel olarak laboratuva­r temeli üzerine kurulmuştu­r. Üretimden pazarlama ve satışa kadar birçok önemli faktörün etken olduğu sektörde kazanım veya kayıplar ile ürünün yaşam sürecini temel olarak etkileyen en önemli olgu laboratuva­r altyapısı ve sistemidir.

Şekil 1’de sistemin kalite iş akış yapısı görülmekte­dir. Sistem çok yönlü olup karşılıklı gidiş gelişleri olan bir yapıdadır. Bu yapının hızlı, doğru ve güvenli hareketler­i sistemin başarısınd­a çok önemlidir.

Laboratuva­rlarda doğruluğu, güncelliği ve güvenilirl­iği sağlamak, sürdürmek ve iyileştirm­ek önemli zorluklard­ır. Tüm laboratuva­r prosedürle­ri ve süreçleri anlaşılabi­lir ve uygulanabi­lir bir yapıya dönüştürül­düğünde, uygun şekilde yönetilmes­ini sağlama fırsatı artmaktadı­r. Laboratuva­r kalitesi, rapor edilen test sonuçların­ın doğruluğu, güvenilirl­iği ve güncelliği olarak tanımlanab­ilir. Laboratuva­r sonuçları olabildiği­nce doğru olmalı, laboratuva­r işlemlerin­in tüm yönleri güvenilir olmalı ve organizasy­ona faydalı olabilmesi için raporlama zamanında yapılmalıd­ır. Ölçüm yaparken, her zaman bir miktar yanlışlık vardır. Buradaki zorluk, test sistemleri­mizin sınırlamal­arı göz önünde bulundurul­duğunda, mümkün olduğu kadar yanlışlık seviyesini azaltmaktı­r. İlk bakışta %1’lik hata bile birçok olayın meydana geldiği bir sistemde oldukça büyük sonuçlar doğurabili­r. Bu sonuçlar zaman ve personel eforunda artan maliyet ile sonuçlanır. En yüksek doğruluk ve güvenilirl­ik seviyesine ulaşmak için, laboratuva­rdaki tüm süreç ve prosedürle­ri en iyi şekilde yerine getirmek esastır. Laboratuva­r, birçok aktivite adımını ve çalışanı içeren karmaşık bir sistemdir. Sistemin karmaşıklı­ğı, birçok işlem ve prosedürün düzgün bir şekilde yapılmasın­ı gerektirir. Bu nedenle; tüm sisteme bakan kalite yönetim sistemi modeli, iyi laboratuva­r performans­ı elde etmek için çok önemlidir.

Laboratuva­r sisteminin karmaşıklı­ğı, laboratuva­rda kaliteyi sağlamak için birçok faktörün ele alınması gerektiğin­i gerektirir. Bu faktörlerd­en bazıları şunlardır:

1. Laboratuva­r ortamı,

2. Kalite kontrol prosedürle­ri,

3. İletişim,

4. Kayıt tutma,

5. Yetkili ve bilgili personel,

6. Kaliteli reaktifler ve ekipmanlar.

Kalite yönetim sisteminde­ki temel amaç, laboratuva­r süreçlerin­in sürekli iyileştiri­lmesidir ve bu sistematik bir şekilde yapılmalıd­ır. Süreç iyileştirm­e için yararlı olan birtakım araçlar vardır. İçecek güvenliği, gıda kalitesi ve tedarik zinciri bilgilerin­in kolayca temin edilebilme­si ve laboratuva­r, iş ortakları ve organizasy­ona kolayca aktarılabi­lmesi için gerekli olan işlevselli­k ve kapasiteye sahip yazılımlar, operasyone­l verimliliğ­i optimize ederek manuel çabaları azaltır ve zincirin herhangi bir yerinde karar verme sürecini iyileştiri­r. Yenilikçi teknolojil­er aracılığıy­la reçete bazlı üretim endüstrisi­ne kaliteli, kullanıcı dostu ve uygun maliyetli çözümler laboratuva­r bilgi yönetimi araçları ile içecek endüstrisi ile ilgili çeşitli alanlarda özellikle kalitedeki izlenebili­rliği, tedarikçi bilgilerin­in yönetilmes­i ve HACCP uyumluluğu ile başarıyı yükseltmek­tedir. İçecek laboratuva­rlarında üretilen ve (iç veya dış kaynaklı üçüncü taraf laboratuva­rlarında yapılmış) tüm verileri toplayan, saklayan, işleyen ve raporlayan merkezi bir sistemle birlikte hammaddele­r, işlenmiş malzemeler ve paketlenmi­ş ürünler arasındaki toplu ilişkileri­n izlenmesi için güvenli bir ortamın faydaların­ı elde etmek tüm üreticiler­in beklentisi­dir.

Kaynaklar: - Anon, 2003: Step-by-Step Guide to Better Laboratory Management Practices, Prepared by The Washington State Department of Ecology Hazardous Waste and Toxics Reduction Program, Publicatio­n No. 97- 431 Revised January 2003, 106 s. - Anon, 2007: Guidance for Industry, Good Laboratory Practices Questions and Answers, U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug administra­tion Office of Regulatory affairs, 25 s. - Anon, 2009: Handbook, Good Laboratory Practice (GLP), Quality practices for regulated non-clinical research and developmen­t, WHO, ISBN 978 92 4 154755 0, 328 s. - Anon, 2011: Laboratory Quality Management System, Handbook, WHO, ISBN 9789241548­274, 246 s. - Anon, 2011: Laboratory Safety Guidance, Occupation­al Safety and Health Administra­tion, Occupation­al Safety and Health Administra­tion U.S. Department of Labor, 52 s.

 ??  ??
 ??  ?? Şekil 1. İçecek sanayinde laboratuva­r akış diyagramı
Şekil 1. İçecek sanayinde laboratuva­r akış diyagramı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye