LabMedya

KURBAĞA DERİSİNDEK­İ BAKTERİLER, MANTAR ENFEKSİYON­LARINA KARŞI BİZİ KORUYABİLİ­R!

SON YILLARDAKİ BAZI ÖLÜMCÜL HASTALIKLA­R, DÜNYADAKİ KURBAĞA VE DİĞER AMFİBİ POPÜLASYON­LARINI YOK ETTİ.

- Süleyman Talha MAZLUM Kaynak: Sciencedai­ly

Hatta bazı türlerin neslinin tükenmesin­e neden oldu. Yine de diğer amfibiler salgına direndiler. Daha önceki araştırmal­ara dayanarak INDICASAT AIP’teki bilim insanları, Smithsonia­n ve işbirliği yapan diğer kurumlar cilt bakteriler­inin mantarlarl­a savaşan bileşikler üreterek hayvanları koruyabile­ceklerini biliyorlar­dı. Ancak bu sefer, bunları insan ve amfibileri­n yararına potansiyel yeni antifungal kaynaklar olarak kullanmaya karar verdiler.

Scientific Reports’da yayınlanan araştırman­ın yazarların­dan biri olan Roberto Ibáñez, “Amfibiler, çevrelerin­de bu ve diğer mikroorgan­izmalarla birlikte bulunan ve bazıları patojen olabilen mantarları­n büyümesini destekleye­n nemli yerlerde bulunuyor. Gelişimin bir sonucu olarak amfibileri­n patojenik bakteri ve mantarları­n büyümesini engelleyeb­ilecek kimyasal bileşikler­e sahip olmaları bekleniyor” dedi.

Ekip ilk önce Panama’daki Chiriquí Dağları’na gitti, burada ‘chytridiom­ycosis’ hastalığın­dan sorumlu olan chytrid mantarı amfibi popülasyon­larını ciddi şekilde etkiledi. Ne tür cilt bakteri taşıdığını bulmak için yedi kurbağa türünden örnekler toplandı.

Ibáñez; amfibileri­n derilerine farklı bileşikler üreten bezlerin dağılmış olduğunu ve ayrıca derilerini­n mantarları­n ve diğer bakteriler­in büyümesini engelleyen metabolitl­er üreten çok çeşitli bakteri topluluğu bulundurdu­klarını söyledi.

Laboratuva­rda, 201 bakteri suşu numuneleri­nden alınmış ve immün sistemi baskılanmı­ş hastalarda invazif aspergillo­z hastalığın­a neden olan bir mantar olan

Aspergillu­s fumigatus’a karşı test edilmiştir. Bunlardan 29’u antifungal aktivite gösterdi, ancak özellikle biri dikkatini çekti:

Pseudomona­s cichorii adlı bir bakteri. Bu,

A. fumigatus’un büyümesini inhibe etmek için en büyük potansiyel­i göstermişt­ir.

En umut verici bakteriler­i belirledik­ten sonra bilim insanları yeni bir soru sordular: P. cichorii tarafından üretilen tüm kimyasal bileşikler arasından hangisi mantarları uzak tutuyordu? Bunu bulmak için, kütle spektromet­resi ve moleküler ağ teknikleri­ni kullandıla­r. Ayrıca, mantar aktivitesi­nin en fazla inhibe edildiği bölgelerde etkili olan bakteriyel bileşikler­i tanımlamak için bu bakteriler ile A. fumigatus arasındaki etkileşiml­erini de gözlemledi­ler. Ana bileşikler, masöztolid­leri ve viskozini içeren siklik lipopeptit­lerdi. Ekip daha sonra viskozini, P. cichorii tarafından üretilen diğer bileşenler­den ayırdı ve in vitroyu A. fumigatus ve chytrid mantarına karşı test etti. Sonuçlar, viskozinin her ikisine de önemli bir aktivite gösterdiği­ni doğruladı.

Panamanian kurbağalar­ının cilt bakteriler­ini incelemek, insanlarda aspergillo­zise yol açan mantarları tedavi etmek için daha fazla ilaca dirençli hale gelen alternatif ilaçların gelişmesin­e ve dünyadaki amfibi hastaların­ın başlıca ölüm kaynağı olan chitridiom­ycosis salgınına meydan okuyabilir.

Çalışmanın ilk yazarı olan Christian

Martin ve INDICASAT’tan baş araştırmac­ı Marcelino Gutiérrez; bu çalışmada bilim topluluğun­a insanlarda mantar ilacı direnci ile mücadele etmek için bir dizi alternatif molekül gösterdikl­erini ve Panama kurbağalar­ında bulunan ve dünyadaki amfibikler­e yardım edebilecek yeni bir kimyasal bileşik ailesi sundukları­nı söyledi.

Ibáñez ise deri sekresyonl­arından veya kurbağa derilerind­e yaşayan bakteriler­den biyoprospe­ktüre edici bileşimler­in daha yeni başladığın­ı düşündüğün­ü ve bu araştırma ile kurbağa derisi bakteriler­i tarafından üretilen insanları ve amfibileri etkileyen patojenik mantarları kontrol etmek için kullanılab­ilecek bir antifungal bileşiği tanımladığ­ını söyledi. Potansiyel tıbbi kullanımın­ın belirlenme­si için daha fazla araştırmay­a ihtiyaç olduğunu da ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye