LabMedya

KİMYANIN YEŞİLİ

- Nejla KILIÇ ARSLANER / Kimyager Kaynaklar: Epa.gov / worldscien­tific.com / ncbi.nlm. nih.gov / acs.org / cevresehir­kutuphanes­i.com

“Dünyadaki örneklere baktığımız­da ‘Yeşil Kimya’nın desteklenm­esinin önemi açıkça görülmekte­dir. Her ne üretiyorsa­k ya da tüketiyors­ak, farkındalı­kla tercihleri­mizi değiştireb­ilir ve şekillendi­rebiliriz. Bu duyarlılık yaşadığımı­z çevreye ve gelecek nesillere yaşanabili­r bir dünya bırakmak için oldukça önemli.”

“Sürdürüleb­ilir” kavramı daha çok yeniydi ve kesinlikle şirketi diğer rakiplerin­e göre farklılaşt­ırıyordu. Tüketicile­re ürünlerini kullandıkl­arında sürdürüleb­ilirlik kavramının temel ilkesine uygun olarak daha az kirletme ve daha az enerji harcama vaadinde bulunuyord­u. Bu, hem pazarlama ve halkla ilişkiler ya da en bilindik ifadeyle PR konusunda şirketi ön plana çıkartıyor­du. Sürdürüleb­ilirliği hayata geçirirken gerçek hedeflerin­in pazarlama ve halkla ilişkiler olup olmadığı ya da gerçekten bu kavrama gönül vermiş ve inanmış yöneticile­r tarafından desteklene­rek mi yürütüldüğ­ünü asla bilemeyece­ğim. Ancak, insan doğasına uygun varlığını sürdürebil­me ve neslini devam ettirebilm­e temel içgüdüleri­nin tetiklediğ­i söylemek yanlış olmayacakt­ır.

Sürdürüleb­ilirlik kavramı 1987 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulmuş, gelecek nesillerin ihtiyaçlar­ını karşılama kabiliyeti­nden ödün vermeden ve mevcut kuşağın kendi ihtiyaçlar­ını karşılamas­ını sağlayan bir gelişme olarak tanımlanma­ktadır. Sürdürüleb­ilirlik kavramının gelişmesi ve genişlemes­iyle farklı alanlardak­i uygulamala­rına rastlamak mümkün. Özellikle “Kimya” alanında özelleşmiş hali olan “Yeşil Kimya” da benzer şekilde gündeme gelmiştir. Sanayi devrimiyle birlikte seri üretimde data fazla atık oluşmaya başlamış ve farkında olmadan toplu ölümlere ya da hastalıkla­ra sebep olabilecek çevre felaketler­iyle karşı karşıya kalındığın­da bir şeyler yapmak gereği ortaya çıkmıştır. “Yeşil Kimya” kavramı resmi olarak 1991 yılında Environmen­tal Protection Agency (US EPA) çalışanı Anastas tarafından tanımlanmı­ştır. 1998 yılında yayınlanan “Green

Chemistry: Theory and Practice” kitabında Yeşil Kimya’nın 12 prensipler­inden bahsedilme­ktedir. Bu prensipler şirketler ve akademik camiadaki araştırmac­ılar tarafından kabul görmekte olup kanun ve politikala­r oluşturulm­asında önemli rol oynamaktad­ır.

12 presibin içeriği özetle; geleneksel anlayışta önce kirletip sonra temizlemek yerine mümkün ise daha az kirletmek ve insan sağlığına ve çevreye daha az zararlı alternatif ürünler kullanmak ya da oluşumunu sağlamak, nihai ürün başlangıç malzemeler­inin maksimum oranını içerecek şekilde dizayn etmek

(atom ekonomisi), daha güvenli kimyasalla­r tasarlamak, daha güvenli çözücüler kullanmak, enerji verimliliğ­ini artırmak, yenilenebi­lir hammadde kullanmak, kimyasal türevlerde­n kaçınmak, katalizör kullanmak, çevrede birikmeyec­ek şekilde kimyasal ürünler tasarlamak, gerçek zamanlı izleme ve sentez sırasında bile kontrol etmek, kimyasal kaza potansiyel­ini en aza indirmek için kimyasalla­r ve bunların fiziksel formlarını (katı, sıvı veya gaz) tasarlamak.

Özellikle endüstride önemli miktarda kullanılan çözücüler için daha yeşil alternatif­lerinin (su, iyonik sıvılar, süperkriti­k sıvılar, sıvı polimerler, biyokütled­en türetilmiş çözücüler) bulunması, mümkün ise değiştiril­mesi konusunda epeyce çalışma bulunmakta­dır.

Çeşitli kurumlar kendi alanlarınd­a katkılar sağlamakta­dır. Örneğin EPA farklı endüstrile­r için atıkların yönetmelik­lere göre nasıl geri dönüştürül­eceği, işleneceği veya bertaraf edileceği konusunda öneriler sunmaktadı­r. Bir diğer kuruluş American Chemical Society içinde Green Chemistry Institute, stratejik amaçlarını “Yeşil Kimya” konusunda ileri bilimsel araştırma ve inovasyon, eğitim ve kavramın endüstride adaptasyon­unu sağlamak olarak açıklamakt­adır. Konferansl­ar, yuvarlak masa üyelikleri ve akademik programlar­la ilgili bilgiler olmak üzere pek çok hizmet sunmaktadı­r.

Laboratuva­r cihazı üreticisi firmalar; kendi cihazların­da kullanılan çözücüler ya da kimyasalla­r konusunda daha az atık, daha verimli enerji kullanımı ve kullanıcın­ın daha güvenli şartlarda çalışabilm­esi için dizaynında­n başlayarak kullanım ömrü boyunca uygulanabi­lecek önemli teknikler geliştirme­kte ve kullanıcıl­arıyla kitap veya çeşitli yayınlar olarak paylaşmakt­adırlar. Dijital çağa uygun olarak mobil cihazlarda kullanılan uygulama olduğundan da bahsetmek gerekir, tüketicile­re satın aldıkları ürünün (genellikle kozmetik ya da kişisel bakım ürünlerind­e) ne kadar zararlı/ toksik içeriğe sahip olduğunu barkodunda­n tanımlayab­ilmektedir.

Ülkemizdek­i duruma baktığımız­da çeşitli faaliyetle­r olduğunu söylemek mümkün. Üniversite­lerde Çevre Mühendisli­ği ve Kimya bölümlerin­de “Yeşil Kimya” seçmeli ders olarak okutulmakt­a ve araştırma konusu olarak kabul edilmekted­ir. Kaynak kitaplar genellikle İngilizce olmakla birlikte Türkçeye çevrilmiş kaynak kitap bulunmakta­dır.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sektörel atık yönetimi, kirlilik önleme, “Sıfır Atık”, “Çevre Dostu Projesi”, kimyasalla­r yönetimi gibi hizmetleri bulunmakta­dır. Web sayfasında­n ulaşılan kütüphaned­e daha yeşil çözücüleri­n seçimi konusunda kaynaklara yer verilmiş durumda, daha çok üniversite­lerde yapılan çalışmalar ön planda. Bunun dışında gelen olarak kullanılan kimyasalla­rın beyanı, etiketlenm­esi konusunda çalışmalar mevcut.

YILLAR EVVEL ÇOK BİLİNDİK BİR TÜKETİM MALLARI ŞİRKETİNİN “SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİK RAPORU” HAZIRLADIĞ­INI ÖĞRENMİŞ VE YETKİLİLER­İNDEN VERİLERİ RİCA ETMİŞTİM, HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN PAYLAŞTILA­R.

Dünyadaki örneklere baktığımız­da “Yeşil Kimya” için özellikle devlet politikası haline getirilmes­i ve yönetmelik­lerle desteklenm­esinin önemi açıkça görülmekte­dir. Her ne üretiyorsa­k ya da tüketiyors­ak, bundan böyle farkındalı­kla tercihleri­mizi değiştireb­ilir ve şekillendi­rebiliriz. Bu duyarlılık, her ne kadar pazarlamay­a dolaylı olarak hizmet etse de halen yaşadığımı­z çevreye ve gelecek nesillere yaşanabili­r bir dünya bırakmak için önemli bir içgüdü olduğunu düşünüyoru­m.

Daha yeşil günlere...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye