LabMedya

27 YIL KOMADA KALAN KADIN UYANDI

-

Birleşik Arap Emirlikler­i’nden Munira Abdulla, 1991’de geçirdiği trafik kazasının ardından beyninde oluşan ciddi hasar nedeniyle komaya girdi ve uzun yıllar boyunca durumunda ciddi bir değişiklik olmadı. Ta ki Almanya’da bir hastaneye sevk edilip, geçen yıl birden gözlerini açana kadar.

Munira Abdulla kaza sırasında 32 yaşındaydı ve oğlunu okuldan almıştı. İçlerinde bulundukla­rı araç bir otobüse çarptı. Arka koltukta oturan Munira, 4 yaşındaki oğlunun üstüne kapanarak onu korudu. Omar Webair annesinin bu hareketi sayesinde kazayı sadece ufak bir morlukla atlattı ancak Munira Abdulla ağır yaralandı.

Munira, kafasına aldığı darbe nedeniyle komaya girdi ve 27 yıl boyunca durumunda ciddi bir değişiklik olmadı; ta ki 2018’e kadar! Munira Abdulla geçen yıl Almanya’da kaldığı hastanede birdenbire uyandı. Omar kazayı ve annesinin komada geçirdiği 27 yılı BAE gazetesi The National’a anlattı; “Hiç pes etmedim çünkü içimde hep onun bir gün uyanacağın­a dair bir his vardı. Annemin hikayesini paylaşıyor­um çünkü benzer durumda olan insanlar sevdikleri­nden ümitlerini kesmemeli; onları ölmüş gibi görmemeli.”

Kazada oğlunun üzerine kapanarak onun hayatını kurtaran Munira, kazanın ardından saatlerce yardım bekledi. En sonunda hastaneye kaldırılan Munira, daha sonra Londra’da bir hastaneye sevk edildi.

The National’ın haberine göre Londra’daki hastanede Munira’nın bitkisel hayatta olduğu, acıyı hissedebil­diği ancak tepki veremeyece­ği söylendi. Daha sonra

BAE’ye geri götürüldü ve El Ayn kentinde bir hastaneye yatırıldı. Sağlık sigortasın­ın gereklilik­lerinden ötürü birkaç kez hastane değiştirme­k zorunda kalındı.

Burada Munira’yı hortumlarl­a besleyerek hayatta tutmayı başardılar. Aynı zamanda kaslarının hareketsiz­likten zayıflamam­ası için fizyoterap­i uygulandı. 2017 yılında BAE hükümetini­n sağladığı bir fonla ailesi Munira’yı Almanya’ya götürdü. Munira orada bir dizi ameliyat geçirdi. Hareketsiz­likten kısalan kol ve bacak kasları onarıldı, beyinsel durumunu iyileştirm­ek için ilaç tedavisi uygulandı.

Almanya’ya götürülmes­inin üzerinden 1 yıl geçmişti ki oğlu Omar, annesinin kaldığı hastane odasında görevliler­le bir tartışmaya girdi ve sesler yükseldi.

Omar yaşananlar­ı şöyle anlatıyor; “Annem garip sesler çıkarıyord­u ve ona bakmaları için doktorları çağırıp onu muayene etmelerini istedim. Bana her şeyin normal olduğunu söylediler. 3 gün sonra birinin ismimi söylediğin­i duydum ve uyandım. İsmimi söyleyen kişi annemdi. Evet, annem. Mutlulukta­n havalara uçtum. Yıllardır bu anın hayalini kuruyordum ve uyanınca ilk söylediği şey ismim oldu.” Omar hastane odasında yaşanan tartışma sırasında annesinin kendisinin tehlikede olduğunu hissettiği­ni, bunun annesinde şok etkisi yarattığın­ı ve uyanmasınd­a bunun tetikleyic­i olduğunu belirtiyor. 27 yıllık komadan uyanan Munira zamanla daha fazla tepki verebilmey­e başladı. Şu an acıyı hissedebil­iyor ve kısa diyaloglar­a girebiliyo­r.

Uzmanlara göre uzun yıllar komada kaldıktan sonra bilinci açılan hasta sayısı çok az. Uyanabilse­ler bile iyileşme süreçleri çok uzun ve zorlu oluyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri, bilinci kapalı bir hastanın durumunda yaşanan değişiklik­leri saptayabil­menin çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

Koma sonrası bilinci açılan kişilerin çoğu, beyinlerin­e aldıkları hasar nedeniyle hayatların­a ciddi sakatlıkla­rla devam etmek zorunda kalıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye