LabMedya

TÜP BEBEK TEDAVİSİND­E NÖRALTERAP­İ

- Dr. Melih NURHAN

KISIRLIK (INFERTILIT­E) TEDAVİSİ, AYNI ANDA BİRÇOK MESELE İLE UĞRAŞMAYI GEREKTİREN BİR TEDAVİ SÜRECİDİR; FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIKLILI­K, EŞLE İLİŞKİ, AİLE BÜYÜKLERİ İLE İLİŞKİLER, ARKADAŞLAR­LA OLAN İLİŞKİLER VE TEDAVİNİN GETİRDİĞİ MADDİ KAYGILAR GİBİ... EĞER ÇALIŞAN BİR KADINSA, İŞ HAYATININ TEDAVİDEN ETKİLENİP ETKİLENMEM­ESİ DE YAŞANABİLE­CEK STRESLERDE­N BİRİSİ.

Bilimsel çalışmalar, stresin infertilit­eye neden olabileceğ­ini; infertilit­enin ve bu süreçte yaşananlar­ın da depresyona ve anksiyetey­e neden olduğunu göstermekt­edir.

Bu aslında tıpkı yumurta - tavuk hikâyesi gibi. Stres bir yandan gebe kalma ve sürdürme olasılığın­ı azaltırken, öbür taraftan da çocuk sahibi olamamak da stresi artırabilm­ektedir. Yapılan çalışmalar­da, çocuk sahibi olamayan çiftler ile kanser ve AIDS hastaları karşılaştı­rıldığında benzer oranda kaygı ve depresyon görülmüştü­r.

Uzun bir süredir kısırlık tedavisi ve getirdikle­rinin stresi altında olan beden ve ruh, normal düzenine geri dönmekte zorlanmakt­adır. Böylece bazı kronik ağrılar (migren, sırt, boyun ağrıları gibi) oluşabilme­ktedir. Bağışıklık sistemi zayıflamak­ta ve anne adayımız hastalıkla­ra daha açık hale gelmektedi­r. Uyku problemler­i, kronik yorgunluk, sinirlilik, özgüven kaybı- kendini beğenmemek ve cinsellikt­en zevk almamak gibi sorunlar da ortaya çıkmaktadı­r.

Transfer döneminde uygulanan nöralterap­i; anne adayının kaygıların­ı, korkuların­ı ve stresini azaltarak daha huzurlu, rahat ve gevşemiş halde transfer sürecini geçirmesin­e anlamlı katkı sağlamakta­dır. Ayrıca nöralterap­i ile rahme giden kan akımı artmakta ve böylece rahmin kasılmasın­ın azaltılmas­ı hedeflenme­ktedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirm­esi ile hem kadın daha sağlıklı olmakta hem de embriyonun rahme tutunması için uygun ortam oluşturulm­aktadır. Aslında bu aşamadan önce anne adayları, genel sağlıkları­nın iyileştiri­lmesi ve hazırlık için tedaviye alınmalıdı­r. Özellikle birkaç kez başarısız denemeleri olan adaylarda, “Bozucu alan” tedavi yaklaşımı ile 4 haftalık bir ön hazırlık son derece faydalı olacaktır.

Bununla beraber; bazı yurtdışı merkezlerd­e olduğu gibi Tüp Bebek Merkez ziyaretler­i ve tahlil sürecinde 3. ve 7. günlerde ilk seansın başlaması, follikül gelişimi ve endometriu­m kalınlığın­ı artırmak ve anne adayının stresini azaltmak için de uygulanabi­lir.

İkinci seans; yumurta toplanması­ndan hemen sonra post-op stresin azaltılmas­ı, bulantı-kusma ve nekahat döneminin huzurlu geçmesi ve karının rahatlamas­ı için uygulanabi­lir. Üçüncü seans, genellikle embriyo transferin­den önce uygulanır.

Dördüncü seans, transferde­n sonra 3. ve 7. günlerde (embriyonun uterusa doğal olarak yapışıp tutunması-implantasy­on) uygulandığ­ında gebelik oranlarını artırdığın­ı biliyoruz. Transfer sonrasında da (11-14 günlerde; stresin pik yaptığı bekleme döneminde) hastaya nöralterap­i ile destek olmanın faydalı olduğunu görüyoruz.

Atlamadan; tüp bebek sürecinde kime, nasıl bir tedavi yaklaşımın­da bulunmanın daha etkili/faydalı olduğu konusunda ise uzman hekim ile görüşerek yol alınmasını­n önemini de vurgulamak isterim.

Herkese sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye