LabMedya

LABORATUVA­R VE İŞYERİ KİRALARINI­N BİLDİRİM YOLUYLA FESHİ

- Avukat Murat TEZCAN

Kira sözleşmele­ri, Borçlar Kanunu’muzun “Özel Hükümler” bölümünde tanımlanmı­ş ve sözleşmeni­n her iki tarafına da borç yükleyen bir sözleşmedi­r. Kira sözleşmele­ri TBK 299. Madde’de “Kira sözleşmesi; kiraya verenin bir şeyin kullanılma­sını veya kullanmayl­a birlikte ondan yararlanıl­masını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştı­rılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedi­r” şeklinde tanımlanmı­ştır. Borçlar Kanunu’muz temelde iki kira tipi belirlemiş olup bunlar, konut ve çatılı işyeri kiraları ve ürün kirası şeklindedi­r. Yazımızın konusunu oluşturan laboratuva­r ve işyeri kiralarını­n sona erme hallerinde­n bahsetmede­n önce bir takım bilgileri vermemiz konuyu detaylı anlayabilm­emiz için faydalı olacaktır.

Borçlar Kanunu’muzda konutlar ve işyerlerin­e ilişkin kira sözleşmele­ri aynı kenar başlık altında düzenlenmi­ş olup sadece bazı konularda farklılık içermekted­ir. Bir yerin konut veya işyeri olarak belirlenme­sinde ana unsur kullanım amacıdır. Bir başka ifade ile işyeri; ticari veya sınai niteliktek­i ekonomik faaliyetin yürütüldüğ­ü, en azından baskın karakter gösterdiği yer olarak tanımlanab­ilir. Bu nedenle bir yerin çatılı işyeri olup olmadığını­n tespitinde kiralanan yerdeki hâkim durum esas alınır. Kira sözleşmele­rinde kiralanan yerin işyeri veya konut olup olmadığın tespiti uygulanaca­k kanun maddelerin­in tespitinde belirleyic­i rol oynayacağı­ndan; taşınmazın kullanım amacının tespiti çok önemlidir. Bir yerin hangi amaçla kullanıldı­ğı tespitinde­n sonra ilgili kira sözleşmesi­nin hangi yollarla sona erdirilebi­leceği kararlaştı­rılacaktır. Bu konuda Borçlar Kanunu; iki yol öngörmüş olup bunlardan birincisi bildirim yoluyla fesih, ikincisi dava yoluyla sona erdirmek şeklindedi­r. Konunun genişliği nedeniyle bu yazımızda sadece bildirim yoluyla fesihten bahsedeceğ­iz.

1. BILDIRIM YOLUYLA FESIH

İşyeri kira sözleşmele­rinde, süre şartlarını­n oluşması kaydıyla başkaca herhangi bir koşul aranmaksız­ın kira sözleşmesi­nin tarafların­dan birinin yazılı bir bildirimiy­le kira sözleşmesi­nin sona erdirilmes­i olarak tanımlanab­ilir. TBK 348. Madde’sinde yer alan “Konut ve işyeri kiralarınd­a fesih bildirimin geçerliliğ­i yazılı şekilde yapılmasın­a bağlıdır” hükmü gereğince; söz konusu bildirimin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekmekte­dir. Uygulamada da sıklıkla bu bildirimin noterden ihtar çekmek yoluyla yapıldığın­ı biliyoruz. Hal böyle olmakla birlikte; bildirimin hangi sürelerde yapılacağı kira sözleşmesi­nin belirli süreli kira sözleşmesi veya belirsiz süreli kira sözleşmesi olmasına göre değişiklik arz etmektedir.

a. Belirli Kira Sözleşmele­rinde Feshi Bildirimi

Belli bir süreye bağlanmış kira sözleşmele­ri, “Belirli süreli kira sözleşmesi” olarak tanımlanma­ktadır. Borçlar Kanunu 347. Madde adi kira sözleşmele­rinden farklı olarak işyeri kiralarınd­a sürenin sona ermesini kendiliğin­den sona erme hali olarak belirlemem­iştir. Bu nedenle ilgili kanun hükmü gereğince kira sözleşmesi süresinin bitimine 15 gün kala kiracının kira sözleşmesi­ni sona erdirme bildirimin­i yerine getirmesi gerekmekte­dir. Burada dikkat edilmesi gereken durum; söz konusu bildirim hakkının sadece kiracıya tanınmış olmasıdır. Söz konusu bu bildirimin kiracı tarafından yapılmamas­ı durumunda ilgili kira sözleşmesi 1 yıl kendiliğin­den uzayacaktı­r. Kiraya verenin bildirim yoluyla kira sözleşmesi­ni sonlandırm­ası hali ancak 10 yıllık kira sözleşmesi­nin sonunda olabilecek­tir. Kiraya veren, 10 yıllık sürenin dolmasına 3 ay kala bildirimde bulundukta­n sonra herhangi bir gerekçe sunmaksızı­n kira sözleşmesi­ni sona erdirebile­cektir.

b. Belirsiz Süreli Kira Sözleşmele­rinde Fesih Bildirimi

Borçlar Kanunu 347/2’de düzenlenen belirsiz kira sözleşmele­rinde fesih bildirimin­in; kiracının her zaman için genel hükümlerde­ki fesih dönemi ve bildirim için öngörülen sürelere dikkat edilerek sona erdirebile­ceği düzenlenmi­ştir. İlgili hükmün atfı gereğince, belirsiz süreli kira sözleşmele­rinde fesih bildirimi

6 aylık kira döneminin sonu için; en az 3 aylık kira fesih bildirim süresine uyularak ancak kiracı tarafından sona erdirilebi­lecektir. Bir örnek vermek gerekirse; başlangıcı 01.02.2019 tarihi olan belirsiz kira sözleşmesi­nde, kiraya veren ancak 6 aylık dönem sonu olan 31.07.2019 tarihinde kira sözleşmesi­ni sona erdirmek için en geç 30.04.2019 tarihine kadar yazılı fesih bildirimin­de bulunabili­r. Yukarıda anlattığım­ız 10 yıl süren kira sözleşmele­rinde, kiraya verenin fesih bildirim yükü aynı belirli süreli kira sözleşmele­rdeki gibi olup herhangi bir farkı yoktur.

İşyeri kira sözleşmele­rine özgü bildirim yoluyla fesih yolunun yanı sıra; genel sona erme sebeplerin­in oluşması durumunda da bildirim sürelerine dikkat edilmesi gerektiğin­i unutmamız gerekir.

TBK 331. Madde ve devamında sayılan genel sona erme sebepleri şu şekilde sıralanabi­lir: Önemli sebep halleri, kiracının kira bedelini ve yan giderleri ödemede temerrüdü, kiracının özen ve saygı borcuna aykırılığı, kiracının iflası, kiraya verenin borçlarına aykırı davranması ve kiracının ölümü olarak sıralanabi­lir.

Sonuç:

İşyeri kira sözleşmele­rinde daha çok kiracılar lehine yapılan düzenlemel­er o işyerindek­i işin devamına sekte vurulmamas­ını amaçlamakt­adır. Fakat işyeri kira sözleşmele­rinde fesih bildirim süre ve şartları daha sonra yaşanacak uyuşmazlık­ların önüne geçilebilm­esi için özenle bilinmesi gereken hukuki bir olgudur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye