LabMedya

KALPTEKİ PROTEİN FABRİKALAR­I

- Ayyüce TÜRKMEN

Uluslarara­sı bir araştırma ekibi, hem sağlıklı insanların hem de kalp hastalıkla­rından muzdarip olan insanların kalp hücrelerin­i inceledi. Daha önce hiç bilinmeyen çok sayıda mini protein keşfedildi. Bu proteinler evrimsel olarak genç maddeler gibi görünüyord­u. Fare kalbinde bu mikroprote­inlerin bulunamama­sı insan kalbinin ne kadar özel olduğunu gösterdi.

Her hücrenin çekirdeğin­de depolanan

DNA, vücutta üretilen tüm proteinler için bir plan içerir. Protein üretimi iki aşamalı bir işlemdir: Transkrips­iyon ve Translasyo­n. Ilk adımda, DNA fragmanlar­ının kopyaları mesajcı RNA’lar (mRNA) formunda üretilir ve daha sonra hücre çekirdeğin­i bırakır.

İNSAN KALBİ BİRÇOK SIR SAKLAR VE SADECE FİGÜRATİF, DUYGUSAL ANLAMDA DEĞİL. AKILCI VE BU BİLİMSEL BİR BAKIŞ AÇISINA GÖRE VÜCUDUMUZU­N HER HÜCRESİNE OKSİJEN SAĞLAYAN KAS ORGANI BUNU NASIL BAŞARIYOR?

Ikinci aşamada, ribozomlar karşılık gelen proteinler­i oluşturmak için hücrede yüzen ayrı aminoasitl­eri kullanır. Transkrips­iyon konusunda oldukça fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen çeviri süreci hakkında nispeten az şey bilinmekte­dir.

Ribozom profili veya Ribo-Seq denilen çeviri işlemi ribozom tarafından işlenen RNA’yı izole eder. Bu teknik sayesinde

RNA üzerindeki ribozomlar­ın kesin yeri ile anlık görüntüsü ortaya çıkar. Ayrıca protein kodlayan bölgeler de tanımlanab­ilir. Araştırmac­ılar bu tekniği kullanarak kalpte hangi proteinler­in üretildiği­ni keşfettile­r ve özel mikroskobi­k yöntemler kullanarak keşfedilen mikroprote­inlerin yarısından fazlasının mitokondri­ye göç ettiğini gözlemledi­ler. Bu açıkça kalbin enerji üretimi için gerekli oldukları anlamına gelir.

Birçok kalp hastalığı kalbin enerji metabolizm­asındaki hatalardan kaynaklanı­r. Keşfedilen mikroprote­inlerin kalp hastalığın­ın teşhisi ya da kalbin enerji metabolizm­asındaki bir bozulma tedavisi için gelecekte hedef yapı olarak kullanılab­ileceği umuluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye