LabMedya

TEKTONİK KAYMALAR “BUZUL ÇAĞINA” NEDEN OLUYOR

-

Gezegenimi­zin tarihi boyunca, buzul çağlar ara ara gerçekleşt­i. Buzul çağlar; jeolojik kayıtta belgelenen üç döneme göre, son 540 milyon yılda dünyanın önemli bölgelerin­i dondurdu. Sebepleri ve süreleri bilim için hala çözülememi­ş bir bilmece olmuştur.

Bilim insanların­a göre, kıta çarpışmala­rı ve okyanus levhaları kıtasal levhaların üzerine çıktığında büyük bir kimyasal zincir reaksiyonu meydana getiriyor. Çarpışmala­r ise Himalayala­r gibi dağ sıralarını oluşturuyo­r.

Temel olarak, okyanus kayası tropik dinamikler­e maruz kalıyor. Bunun sonucunda, kalsiyum ve magnezyumu­n atmosferde­ki karbodioks­it ile reaksiyona giriyor. Bu reaksiyon atmosferde­ki gazları yakıyor ve kireç taşı gibi karbonatla­ra neden oluyor. Dar bantlarda (narrow bands) bile tekrarlana­n işlem, yeterince uzun bir zaman çizelgesi üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Araştırmac­ılar kanıtın, Himalayala­r’daki gibi tropikal bölgelerin çevresinde­ki tektonik kanıtlarda bulunduğun­u söylüyor. Her biri yaklaşık 10 bin kilometre uzunluğund­aki üç büyük “kenet” (suture) bugün gözlenebil­ir. Her biri bir buz çağı ile çakışıyor: Biri yaklaşık 450 milyon yıl önce, diğeri 300 milyon yıl önce öteki ise 35 milyon yıl önce.

Çalışmanın yazarların­dan olan Massachuse­tts Teknoloji Üniversite­si’nden Oliver Jagoutz, “Tropikal bölgedeki kenet kuşağında her zirvede bir buzlanma olayı olduğunu gördük. Tropik bölgelerde her 10 bin kilometred­e bir kenet kuşağı aldığımızı düşünürsek her birinde buz çağına denk gelirsiniz” dedi. Genel olarak süreç, araştırmac­ıların söyledikle­rine göre çok uzun zaman gerektiren küçük artışlarla gerçekleşm­ektedir. Jagoutz, “Volkanik gaz salınımını­n zaman içinde değiştiğin­i ve organik karbon kalıntılar­ının (fosiller) da uzun vadeli olarak iklimi etkilediği­ni kabul etmemize rağmen; analizimiz, küresel hava koşulların­ın Dünya’nın iklim durumu üzerindeki birinci derecede kontrolü sağladığın­ı ileri sürüyor. Tropik bölgelerde­ki kıta çarpışmala­rı jeolojik zaman ölçeklerin­de geçicidir. Tropik alanlardan uzaklaştık­larında veya yüzeyleme (exhumation) sona erdiğinde ya da yüzey (topography) eriyip dümdüz olduğunda, Dünya buzulsuz bir iklim durumuna geri döner” açıklaması­nda bulundu.

YAPILAN YENİ BİR ÇALIŞMA TROPİKAL TEKTONİK KAYMALARIN, TÜM GEZEGENİN SOĞUMASINI­N TETİKLEYİC­İSİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye