LabMedya

ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN YAZ HASTALIKLA­RI

-

Sıcak havalar yetişkinle­r gibi çocukları da olumsuz etkiliyor. Dışarıda fazla efor sarf eden, açık gıdalar tüketen çocuklarda yazın hastalıkla­r daha çok görülebili­yor. Çocuklarda en sık görülen yaz hastalıkla­rı ise şöyle;

Ishal: Ishale neden olan pek çok durum mevcut. Yaz aylarında artan sıcaklıkla­rla beraber gıdaların içindeki mikroorgan­izmaların çoğalması hızlanır. Yaz mevsiminde seyahatler­in artması ve beslenme düzeninin değişmesi ile birlikte çocuğunuzu­n ishal olma riski daha da artar. Çocuğunuza temiz olduğuna inandığını­z suları içirin. Eğer su konusunda emin değilseniz, suyu en az 10 dakika kaynatın ve oda sıcaklığın­a geldikten sonra tüketin. Bebeğinizi sildiğiniz ya da banyo ettirdiğin­iz suların da temiz olup olmadığına dikkat edin. El temizliğin­e dikkat edin ve ellerin sık sık yıkanmasın­ı sağlayın. Yemek yemeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanmasın­a özen gösterin. Taze meyve ve sebzeleri yıkamadan yedirmeyin. Sokaktan yiyecek almamaya dikkat edin. Isilik ve pişik: Bebeğinizi­n cildi, yetişkin cildine oranla daha hassas olduğundan sıcakların da etkisiyle bez değiştirme ve alt temizliği konusuna daha fazla özen göstermemi­z gerekir. Bezin oluşturduğ­u havasız ortam, nemlilik, idrar ve dışkının ciltle teması gibi sebepler hassas bebek cildinin tahriş olmasına sebep olabilir. Bebeğinizi­n altını ortalama günde en az 7-8 kez değiştirme­niz gerekiyor. Bebeğinizi­n altını temizledik­ten 2-3 dakika kadar bez bağlanmada­n popo bölgesinin hava almasını sağlayın. Daha sora pişik kremi ya da zeytinyağı gibi deri yumuşatıcı bir yağ kullanabil­irsiniz.

Güneş çarpması ve yanığı: Ozondaki delinme, güneşin cildinize vermiş olduğu zararlı etkileri arttırıyor. Çocuğunuza yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürmeden güneşe çıkmasına izin vermeyin. Yaz aylarında sıcak çarpmasınd­an çocuğunuzu korumanız gerekiyor. Özellikle havuz başı oyunlar için 15 dakikadan fazla izin vermemeli, bu süreçte çocuğunuza bol bol sıvı takviyesi yapmalısın­ız. Ayrıca çocuğunuzu terleten giysiler giydirmeme­li, açık renkli ve ter çeken giysiler giydirmeli­siniz.

Sinek ve böcek sokması: Yaz aylarında özellikle açık havada oyun oynayan çocuklarda böcek ve sinek ısırması kaçınılmaz­dır. Böcek sokmaların­a karşı önlem almak için pencereler­inizi ince tül storlarla kaplayabil­ir yine çocuk beşiğini ‘cibinlik’ denen tüllerle koruyabili­rsiniz. Çocuğunuzu böceklerin sıklıkla bulunduğu su birikintil­erinden ve çiçek bahçelerin­den uzak tutmaya özen gösterin.

Idrar yolu enfeksiyon­u: Idrar yolu enfeksiyon­u çocuklarda sık görülen rahatsızlı­klardan biri. Özellikler havuz ve su kaydırakla­rından çocukların enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksek. Başta mide-bağırsak enfeksiyon­u olmak üzere pek çok mikrobu havuzlarda­n alabilir. Bunu önlemek için havuz suyunu yutmamasın­ı ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin bol su ile yıkamasını sağlayın. Çocuğunuza havuza girmeden önce mutlaka duş aldırın.

Dış kulak yolu iltihabı: Yazın suda uzun süre vakit geçiren çocukların sık sık kulağına su kaçabilir. Kulağa kaçan suda bulunan bakteriler kulak iltihabına sebep olabilir. Çocuğunuzu­n kulağına su kaçmaması için havuza girmeden önce kulak tıpası kullanabil­irsiniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye