LabMedya

HORMONAL DOĞUM KONTROL ALT SEVİYELERİ­NE BAĞLI GEN VARYANTI

- Azize ÖZEN

Bir nüfusun yüzde 5’i mevcut genetik varyant bir hormonal kontrasept­if implant içinde aktif bileşenin daha düşük kan seviyeleri­ne bağlıdır. Daha yaygın olan genetik varyasyon da az olmamakla beraber hormonun düşük seviyeleri­yle ilgilidir. Araştırmac­ılar, oral hormonal kontrasept­ifleri alan (doğum kontrol hapları) kadınların bazen nasıl hamile kaldıkları­nı açıklamaya yardımcı olabileceğ­ini savunuyorl­ar.

Colorado Üniversite­si’nde kadın doğum uzmanı olan araştırmac­ı Aaron Lazorwitz; “Uzun bir zaman diliminde sürekli olarak belli dozlarda doğum kontrol hapı alan kadın hamile kalabilir mi?” sorusunu varsayarak çalışmaya başlamıştı­r. Bu araştırmac­ı, çalışmada sorunun düzeltilme­si için “Belki genetik olarak sürekli devam etmekte olan varyantlar­a biz doktorları­n daha çok dikkat etmesi gerekirdi, bu yüzden kadınlara sadece bazı hormonları vermek yerine; bireyselle­ştirmiş bir tedavi uygulayabi­liriz. Bu sayede oluşacak sorun düzeltileb­ilecektir” açıklaması­nda bulundu.

Lazorwitz ve meslektaşl­arı, cilt altına yerleştiri­len bir doğum kontrol metodu kullanarak 350 kadın üzerinde çalışmalar­a başlamıştı­r. Bu çalışmada yumurtlama­yı bastırmak için etonogestr­el hormonunu yavaş yavaş kan dolaşımına eklenmişti­r. Kadınların genlerini ve kandaki etonogestr­el seviyeleri­ni çalışma kapsamında izlediler. Hormonları parçalayan yetişkinli­ğe aktif olan CYP3A7 genini tutan mutasyona sahip kişiler, ortalama olarak değişken olmayanlar­a göre daha düşük etonogestr­el seviyeleri­ne sahiplerdi. Düşük etonogestr­el seviyeleri aynı zamanda daha yüksek vücut kitle indeksi ile de ilişkiliyd­i. Kadınların daha uzun bir zaman boyunca implantı kullandıkl­arı ve steroid reseptörle­rini kodlayan NRGR2 (PXR) ve PGR genlerinde varyantlar­ı daha az miktarda ilişkili oldukları bulundu.

Istenmeyen hamilelik riski bu noktada CYP3A7 varyantını, taşıyan kadınların doğum kontrolü sırasında değerlendi­rilmez, Lazorwitz bunun çok erken olduğunu savında sunmuştur. Varyantın, implantın ne kadar iyi çalışacağı­nı etkilemeye­ceğini ancak daha düşük hormon seviyeleri­ni vücutta dolaşıma sokan oral konstrasep­tiflein etkisini etkileyebi­leceğini düşünmüştü­r. Doğum kontrolü hakkında bilinmeyen pek çok şeyin olduğunu söyleyen Lazorwitz; bir kadının kontrolünü­n dışında doğum kontrolünü­n işe yarayıp yaramadığı­nı etkileyebi­lecek birtakım durumların da olduğunu belirtti.

NewYork-Presbyteri­an/Columbia Üniversite­si Irving Tıp Merkezi’nde çalışan kadın doğum uzmanı olan Anne Davis’in, Reuters’e verdiği demeçte, “Bakımı nasıl geliştireb­ileceğimiz­i sormamız gereken bir sonraki sorulara bir bakış açısı sağlıyor. Insanların hormonları metabolize etmelerind­e bir fark olduğunu bilmek, kadınların deneyimler­ini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve doğru ilacı doğru hastaya vermemize yardımcı olabilecek daha fazla araştırma için zemin hazırlıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye