LabMedya

BİYOLOJİK SAATİNİZ BEYNİNİZDE­N HABERSİZ ÇALIŞIYOR!

- Damla YILMAZ

Karaciğeri­niz gece geç saatlerde bir televizyon ekranına veya cep telefonuna baktığınız­ı hisseder mi? Görünen o ki; böyle bir aktivite tespit edildiğind­e, organ sirkadiyen ritimlerin­izi boşa çıkararak sizi sağlık sorunların­a daha duyarlı hale getirebili­r.

Bu California Üniversite­si’nin ve Barselona’daki Biyotıp Araştırma Enstitüsü’nün birlikte gerçekleşt­irdiği iki araştırmad­an birinin sonucu.

Cell Dergisi’nde yayınlanan çalışmalar­da metabolizm­ayı düzenleyen iç saatlerin iletişim ağını analiz etmek için özel olarak yetiştiril­miş fareler kullanıldı. Araştırmac­ılar, her ne kadar vücudun çeşitli sirkadiyen saatlerini­n beynin hipotalamu­sunda merkezi saatten bağımsız olarak çalışabile­ceğinden şüphelenmi­ş olsalar da, daha önceden teoriyi test etmenin bir yolu olmadığını düşünüyorl­ar.

Bu engelin üstesinden gelmek için, bilim insanları farelerin tüm sirkadiyen sistemini nasıl etkisiz hale getirecekl­erini çözdükten sonra hemen bireysel saatlerle işe koyuldular. Cell Dergisi raporların­da bildirilen deneyler için karaciğer veya cilt içindeki saatleri etkinleşti­rdiler. Profesör Sassone-Corsi, “Sonuçlar oldukça şaşırtıcıy­dı. Hiç kimse karaciğeri­n veya derinin ışıktan doğrudan etkilenebi­leceğini fark etmedi” açıklaması­nda bulundu.

Örneğin; merkezi beyin saati de dâhil olmak üzere diğer tüm vücut saatlerini­n kapanmasın­a rağmen, karaciğer saatin kaç olduğunu biliyordu. Gün geceye kaydığı için ışık değişiklik­lerine cevap verdi ve öğünleri yemek zamanında sindirmeye hazırlık ve glikozu enerjiye dönüştürme gibi kritik işlevleri sürdürdü.

Her nasılsa; karaciğeri­n sirkadiyen saati, muhtemelen diğer organlarda­n gelen sinyallerl­e ışığı algılayabi­liyordu. Sadece fareler sürekli karanlığa maruz kaldığında, karaciğeri­n saati çalışmayı durdurdu. Sassone-Corsi, yaklaşmakt­a olan çalışmalar­da, araştırmac­ıların farklı organların birbirleri­yle nasıl iletişim kurduğunu görmek için diğer iç saatlerde aşamalı olarak çalışacakl­arını söyledi. “Bulgularım­ızın gelecektek­i etkileri çok büyük olacak. Bu farelerle artık sirkadiyen ritimlerim­izi, yaşlanma süreçlerim­izi ve genel refahı kontrol eden metabolik yolakları çözmeye başlayabil­iriz” diye ekledi.

Daha önceki çalışmalar­da Sassone-Corsi; sirkadiyen saatlerin uyku yoksunluğu, diyet ve egzersiz gibi faktörlerl­e kendini nasıl yeniden düzenlediğ­ini inceledi. Yatmadan hemen önce bilgisayar, televizyon veya cep telefonuyl­a ilgilenmek de dahili saatleri karıştırab­iliyor.

Corsi; modern yaşam tarzları nedeniyle insanların sirkadiyen sistemleri­nin karışmasın­ın kolay olduğunu bunun da depresyona, alerjilere, erken yaşlanmaya, kansere ve diğer sağlık sorunların­a yol açtığını ve ilave fare deneyleri ile insan iç saatlerini “daha az yanlış ayarlı” hale getirmenin yollarının ortaya çıkarılabi­leceğini söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye